Postac, comentac, lăudac

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Loază jpeg

Din cînd în cînd, la seria derivatelor (nume de agent) în -ac se mai adaugă cîte un termen, care poate rămîne o creaţie efemeră sau poate căpăta o mare frecvenţă în registrul familiar şi în limbajul publicistic. Modele de succes sînt termenii aplaudac şi răspîndac: foarte folosiţi, la începutul anilor ’90, pentru a-i desemna ironic şi depreciativ mai ales pe susţinătorii şi adulatorii fostului regim (aplaudaci) şi pe cei care, sub controlul serviciilor secrete, răspîndeau zvonuri (răspîndaci). Aplaudac şi răspîndac au fost înregistrate încă din ediţia a II-a (1997) a Dicţionarului de cuvinte recente; dintre cele două cuvinte, aplaudac a fost mai uşor acceptat, pătrunzînd chiar în DOOM (2005). Răspîndac apărea adesea în asociere cu derivatul glumeţ zvoner; între timp, şi acestuia din urmă pare să i se prefere tot mai mult o formaţie lexicală în -ac – zvonac: „Aici, orice informaţie circulă pe calea «zvonacul şi răspîndacul». După lansarea zvonului, urmează răspîndirea lui“ (romanialibera.ro); „matale eşti zvonacul tipic, cu neuronul obosit“ (capital.ro). În ultimii zece ani, odată cu dezvoltarea Internetului, posibilitatea tot mai largă oferită utilizatorilor de a contribui cu opinii proprii la discuţiile de pe forumuri şi din secţiunile de comentarii ale blogurilor, ale articolelor etc. a produs, ca derivat de la verbul a posta, numele de agent postac, cu sute de mii de atestări online. Din aceeaşi sferă face parte şi sinonimul parţial comentac, mai recent şi aplicabil nu doar scrisului din Internet, ci şi autorilor de comentarii orale, difuzate de posturile de radio şi televiziune.

Sufixul -ac aparţine registrului popular, multe dintre derivatele pe care le-a produs nemaifiind cunoscute în prezent majorităţii vorbitorilor. În articolul său din 1967, „Sufixele peiorative“ (în Studii şi materiale privitoare la formarea cuvintelor în limba română, IV), Zorela Creţa enumera o serie de adjective şi substantive formate cu -ac: prostac, budalac („prost“), buftac („gras, burtos“), fusuiac („înalt şi slab“), codac („care ezită“), mutac („tăcut, ursuz“), ciorsac („cuţit care taie rău“), scîrţac („lăutar“), popoiac („epitet depreciativ pentru un preot“). Dintre toate, doar prostănac e în uzul curent, dar vorbitorii îl analizează probabil mai curînd ca format din prost + -ănac decît (aşa cum e mai justificat din punct de vedere lingvistic) din prostan (la rîndul său derivat din prost) + -ac. Prostac nu mai apare decît în jocuri de cuvinte, probabil ca o nouă contaminare între postac şi prost: „prostacii de partid“ (voxpublica.realitatea.net), „prostacul sabotor“ (stiri-azi.ro).

Cele mai multe dintre cuvintele seriei vechi erau derivate de la adjective şi substantive. Doar scîrţac (de la a scîrţîi), căruia i s-ar putea adăuga, din limbajul familiar-argotic, borac („copil“) ilustrează tiparul preferat astăzi, al derivatelor de la verbe (în -a: a aplauda, a posta, a comenta, dar şi în -i: a răspîndi).

Sufixul -ac, nu foarte productiv, are o clară notă depreciativă. Aşa cum se întîmplă de obicei, sensul cuvintelor-bază şi al contextelor în care derivatele s-au folosit mai des i-au imprimat anumite conotaţii stabile. Cuvintele aplaudac şi răspîndac au fost asociate ideii de „obligaţie de serviciu“, cu presupunerea că activităţile în cauză nu erau spontane. La fel, postac – foarte adesea folosit ca insultă şi ca acuzaţie reciprocă în conversaţiile online – presupune că individul care postează şi-a transformat activitatea într-o profesie de propagandist neoficial: postacii sînt, în sens restrîns, inşi plătiţi să influenţeze opinia publică, aflaţi în slujba unor partide politice sau a unor entităţi comerciale, ori măcar înregimentaţi politic: „o carieră de postac profesionist“ (propinatiu.ro); în sens larg, e vorba pur şi simplu de oameni care încarcă pe Internet un text, de obicei cu o anume frecvenţă şi continuitate („Un tînăr din Braşov a rămas fără telefonul mobil, pentru că a avut încredere într-un «postac» de anunţuri pe internet“, mytex.ro). Termenul comentac pare şi mai puţin specializat, funcţionînd în genere ca un sinonim depreciativ pentru comentator; componenta sa peiorativă sugerează tot mercenariatul („este un măscărici comentac aflat în solda lui V“, adevarul.ro; „clica de stătători pe site-uri şi comentaci de serviciu!“, botosaneanul.ro). Contextele în care apare sînt majoritar negative – „comentacul ăla care ne tot oboseşte pe site“ (kmkz.ro), „comentacul turbat“ (pandurul.ro), „Despre părerologi şi comentaci“ (adevarul.ro) –, dar nu se exclude un uz atenuat, chiar autoironic: „mulţi dintre noi, comentacii de pe CG“ (computergames.ro.).

Mult mai puţine atestări are termenul lăudac („şi să nu vă aud care cumva ca sînt din ăla plătit sau lăudac de profesie“, daciaclub.ro). În genere, în cazul derivatelor glumeţe, surpriza asocierii joacă un rol important, astfel că au mai multe şanse să se impună termenii care ataşează un sufix popular la o bază lexicală modernă, la un termen cult mai recent, decît cei care păstrează unitatea de registru; de aceea, probabil, comentac şi postac par mai ingenioşi şi mai amuzanţi decît lăudac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ploaie  foto   Shutterstock jpg
Vreme capricioasă de 1 aprilie. Temperaturi peste medie, dar și averse în toată țara
De Ziua Păcălelilor, temperaturile vor fi peste media normală pentru această perioadă, însă ploile vor fi prezente în mai multe regiuni din țară.
12937140 jpg
Cum și-a îndepărtat SUA aliații. Riscurile unei spirale a neîncrederii la nivel global
America și partenerii săi au intrat într-o spirală a neîncrederii după ce acțiunile recente ale lui Donald Trump i-a determinat pe aliați să se îndepărteze într-un ritm accelerat de SUA.
Dorin Rotariu nu s a mai putut opri din plans jpeg
sua detinuti el salvador fotoX
SUA a deportat 17 presupuși membri ai bandelor criminale în El Salvador
Administrația Trump a deportat 17 persoane suspectate de apartenență la bande criminale în El Salvador, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.
image png
Competiția umbrelelor: cât de realistă este descurajarea nucleară franceză?
În ultimii doi ani, nu a existat nicio săptămână în care cineva să reamintească publicului despre pericolul reprezentat de armele nucleare, în special de un posibil atac al Rusiei.
nivel de cortizol crescut simptome jpeg
Ești dependent de stres și nici măcar nu-ți dai seama? Află cum cortizolul te distruge în tăcere!
Ai impresia că ești „pe margine” tot timpul? Gândurile tale se năpustesc de 100 de ori pe oră și te simți epuizat înainte ca ziua să înceapă bine? Dacă te regăsești în aceste descrieri, e posibil să fii prins într-o capcană invizibilă, creată de cortizol
avioane Rafale foto pixabay jpg
Armele vitale pentru ca România și UE să poată ține la distanță Rusia. General: „Mulți europeni sunt îngrijorați din cauza asta”
Uniunea Europeană a decis să sreînarmeze, după decenii în care statele membre nu au mai investit în industria militară. Format în SUA, la Harvard, generalul (r) Alexandru Grumaz s-a ocupat de planificarea apărării României și a fost printre cei care au făcut posibilă intrarea țării noastre în NATO.
Daniel David Foto Mediafax (1) jpg
Legătură dintre educație și patriotism. David: „Știința și religia sunt pilonii fundamentali ai societății europene și trebuie întăriți”
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat viziunea sa cu privire la pilonii pe care trebuie să se bazeze educația elevilor, astfel încât după 12 clase să avem „buni specialiști, buni cetățeni și oameni echilibrați și mulțumiți cu propriile lor vieți”.
Ministrul chinez de externe Wang Yi FOTO EPA-EFE
China reafirmă parteneriatul cu Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat în timpul unei vizite oficiale la Moscova că Rusia și China rămân „prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”.