Postac, comentac, lăudac

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Loază jpeg

Din cînd în cînd, la seria derivatelor (nume de agent) în -ac se mai adaugă cîte un termen, care poate rămîne o creaţie efemeră sau poate căpăta o mare frecvenţă în registrul familiar şi în limbajul publicistic. Modele de succes sînt termenii aplaudac şi răspîndac: foarte folosiţi, la începutul anilor ’90, pentru a-i desemna ironic şi depreciativ mai ales pe susţinătorii şi adulatorii fostului regim (aplaudaci) şi pe cei care, sub controlul serviciilor secrete, răspîndeau zvonuri (răspîndaci). Aplaudac şi răspîndac au fost înregistrate încă din ediţia a II-a (1997) a Dicţionarului de cuvinte recente; dintre cele două cuvinte, aplaudac a fost mai uşor acceptat, pătrunzînd chiar în DOOM (2005). Răspîndac apărea adesea în asociere cu derivatul glumeţ zvoner; între timp, şi acestuia din urmă pare să i se prefere tot mai mult o formaţie lexicală în -ac – zvonac: „Aici, orice informaţie circulă pe calea «zvonacul şi răspîndacul». După lansarea zvonului, urmează răspîndirea lui“ (romanialibera.ro); „matale eşti zvonacul tipic, cu neuronul obosit“ (capital.ro). În ultimii zece ani, odată cu dezvoltarea Internetului, posibilitatea tot mai largă oferită utilizatorilor de a contribui cu opinii proprii la discuţiile de pe forumuri şi din secţiunile de comentarii ale blogurilor, ale articolelor etc. a produs, ca derivat de la verbul a posta, numele de agent postac, cu sute de mii de atestări online. Din aceeaşi sferă face parte şi sinonimul parţial comentac, mai recent şi aplicabil nu doar scrisului din Internet, ci şi autorilor de comentarii orale, difuzate de posturile de radio şi televiziune.

Sufixul -ac aparţine registrului popular, multe dintre derivatele pe care le-a produs nemaifiind cunoscute în prezent majorităţii vorbitorilor. În articolul său din 1967, „Sufixele peiorative“ (în Studii şi materiale privitoare la formarea cuvintelor în limba română, IV), Zorela Creţa enumera o serie de adjective şi substantive formate cu -ac: prostac, budalac („prost“), buftac („gras, burtos“), fusuiac („înalt şi slab“), codac („care ezită“), mutac („tăcut, ursuz“), ciorsac („cuţit care taie rău“), scîrţac („lăutar“), popoiac („epitet depreciativ pentru un preot“). Dintre toate, doar prostănac e în uzul curent, dar vorbitorii îl analizează probabil mai curînd ca format din prost + -ănac decît (aşa cum e mai justificat din punct de vedere lingvistic) din prostan (la rîndul său derivat din prost) + -ac. Prostac nu mai apare decît în jocuri de cuvinte, probabil ca o nouă contaminare între postac şi prost: „prostacii de partid“ (voxpublica.realitatea.net), „prostacul sabotor“ (stiri-azi.ro).

Cele mai multe dintre cuvintele seriei vechi erau derivate de la adjective şi substantive. Doar scîrţac (de la a scîrţîi), căruia i s-ar putea adăuga, din limbajul familiar-argotic, borac („copil“) ilustrează tiparul preferat astăzi, al derivatelor de la verbe (în -a: a aplauda, a posta, a comenta, dar şi în -i: a răspîndi).

Sufixul -ac, nu foarte productiv, are o clară notă depreciativă. Aşa cum se întîmplă de obicei, sensul cuvintelor-bază şi al contextelor în care derivatele s-au folosit mai des i-au imprimat anumite conotaţii stabile. Cuvintele aplaudac şi răspîndac au fost asociate ideii de „obligaţie de serviciu“, cu presupunerea că activităţile în cauză nu erau spontane. La fel, postac – foarte adesea folosit ca insultă şi ca acuzaţie reciprocă în conversaţiile online – presupune că individul care postează şi-a transformat activitatea într-o profesie de propagandist neoficial: postacii sînt, în sens restrîns, inşi plătiţi să influenţeze opinia publică, aflaţi în slujba unor partide politice sau a unor entităţi comerciale, ori măcar înregimentaţi politic: „o carieră de postac profesionist“ (propinatiu.ro); în sens larg, e vorba pur şi simplu de oameni care încarcă pe Internet un text, de obicei cu o anume frecvenţă şi continuitate („Un tînăr din Braşov a rămas fără telefonul mobil, pentru că a avut încredere într-un «postac» de anunţuri pe internet“, mytex.ro). Termenul comentac pare şi mai puţin specializat, funcţionînd în genere ca un sinonim depreciativ pentru comentator; componenta sa peiorativă sugerează tot mercenariatul („este un măscărici comentac aflat în solda lui V“, adevarul.ro; „clica de stătători pe site-uri şi comentaci de serviciu!“, botosaneanul.ro). Contextele în care apare sînt majoritar negative – „comentacul ăla care ne tot oboseşte pe site“ (kmkz.ro), „comentacul turbat“ (pandurul.ro), „Despre părerologi şi comentaci“ (adevarul.ro) –, dar nu se exclude un uz atenuat, chiar autoironic: „mulţi dintre noi, comentacii de pe CG“ (computergames.ro.).

Mult mai puţine atestări are termenul lăudac („şi să nu vă aud care cumva ca sînt din ăla plătit sau lăudac de profesie“, daciaclub.ro). În genere, în cazul derivatelor glumeţe, surpriza asocierii joacă un rol important, astfel că au mai multe şanse să se impună termenii care ataşează un sufix popular la o bază lexicală modernă, la un termen cult mai recent, decît cei care păstrează unitatea de registru; de aceea, probabil, comentac şi postac par mai ingenioşi şi mai amuzanţi decît lăudac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kim kardashian rochie rosie profimedia jpg
Kim Kardashian, sexy chiar și cu piciorul rupt! A întors toate privirile, la o petrecere VIP
Kim Kardashian (44 de ani) nu a lăsat un obstacol minor, precum un picior rupt, să o împiedice să fie elegantă, iar acest lucru l-a confirmat joi seară, în Los Angeles. Vedeta de reality show, care se laudă cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, a atras toate privirile într-o rochie mulată din piele
Tanc TR-85 în Piața Victoriei, în timpul Revoluției din Decembrie 1989 (© Muzeul Național de Istorie a României / Wikimedia Commons)
Ce căutau peste 25.000 de ruși în decembrie 1989, în România. Întrebările fără răspuns ale Revoluției
Uniunea Sovietică ar fi încercat să invadeze România în anul 1989. Aceasta este una dintre teoriile enunțate în anii Revoluției, dar și ulterior, bazată pe un ”turism” rusesc intens în decembrie 1989, dar și pe o serie de declarații ale unor oficiali occidentali.
01 lucy george turisti britanici the juicy vlog foto facebook jpg
Doi turiști britanici, fascinați de București: „E cel mai surprinzător oraș din Europa”
George și Lucy, doi tineri britanici foarte pasionați de călătorii pe tot globul, au petrecut câteva zile în București, oraș în care au ajuns pentru prima oară și care le-a lăsat impresii la superlativ. Cei doi au venit în România și cu copilul lor, în vârstă de doar patru ani.
jasmine larsen rapunzel instagram jpg
„Rapunzel a Marii Britanii”, cerută în căsătorie de 500 de bărbați! I-a refuzat pe toți
Jasmine Larsen, cunoscută drept „Rapunzel a Marii Britanii”, a devenit o senzație pe internet datorită părului ei lung și natural, care măsoară 1,40 m. Deși a cucerit inimile a sute de bărbați anul acesta, Jasmine nu și-a găsit încă „prințul pe cal alb”.
tractor U650 foto wikimedia jpg
Secretul tractorului românesc medaliat cu aur în Germania. Cum au fost „păcăliți” nemții
Tractorul U 650 a fost fabricat la Brașov, în uzinele „Tractorul” din localitate, și a fost medaliat cu aur chiar în Germania, la un târg important din Leipzig. Se întâmpla acum mai bine de șase decenii, dar premiul cel mare, spun unii, ar fi trebuit să ajungă în Italia.
22 decembrie catherine durandin foto Alianta Franceza Moldova jpg
Catherine Durandin, istoric: „Nu am fost deranjată de eliminarea lui Ceaușescu, ci de modalitățile acestei eliminări și de spectacolul oferit”| INTERVIU
Istoric și cercetător francez și expert în istoria Europei de Est și a României, Catherine Durandin a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre motivele căderii lui Ceaușescu în 1989 în România, dar și de ce România a avut cea mai sângeroasă cădere a comunismului.
muncitor meserias unsplash jpg
Cât va costa renovarea unui simplu apartament în 2025 față de acum 5 ani. „Nici la Palatul Élysée sau Buckingham n-ar avea așa factură”
Nu doar casele, apartamentele și terenurile s-au scumpit într-un ritm accelarat în România, ci și muncitorii din domeniul construcțiilor. Deși au existat și perioade în care prețurile unor materiale de construcții au dat înapoi, prețul imobiliarelor și pretențiile meșterilor au crescut permanent.
image png
23 decembrie, ziua în care au fost salvați supraviețuitorii unuia dintre cele mai tragice accidente aviatice. „Mi-am mâncat prietenii ca să supraviețuiesc”
Pe 23 decembrie 1963 Cargoul „București” a ancorat în portul Constanța, după prima călătorie în jurul Pământului realizată de o navă românească. Nouă ani mai târziu, în 1972, erau salvați supraviețuitorii zborului Andes, a căror poveste a făcut obiectul unui film nominalizat la Oscar.
nasterea domnului jpg