Politrucii Domnului

Publicat în Dilema Veche nr. 313 din 11-17 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Un mail bîntuie spaţiul virtual. L-au primit mai multe cunoştinţe. Iată-l:

Horia Bernea [mailto:horia.bernea@yahoo.com]

Thursday, February 04, 2010 7:20 PM

cate zile mai are de trait

Potrivit proiectului iniţiat de actuala conducere a Muzeului Ţăranului Român, depus la Ministerul Culturii, în baza căruia s-au obţinut banii pentru reconsolidarea clădirii, din luna mai a acestui an se va trece la strîngerea expunerii Horia Bernea. Concluziile majore care reies din el sînt:

1) expunerea Bernea va fi fotografiată, filmată şi expusă în mediu virtual, pe Internet;

2) aşa-zisa dezbatere de vineri, 5 ianuarie 2010, este o falsă dezbatere, întrucît decizia a fost luată şi este aprobată de Ministerul Culturii.

Nicăieri în proiect nu se specifică faptul că acest demers de trecere din real în virtual va fi temporar, doar pentru perioada şantierului, sau că va fi o dublare a realităţii, dimpotrivă. Intenţia este cît se poate de clară. Ea reiese şi din comunicatul difuzat în mass media. Sînt invitaţi să îşi dea cu părerea toţi, mai puţin cei direct interesaţi de această problemă: prietenii lui Horia Bernea. Nicăieri nu există o dovadă adusă de un specialist – arhitect – sau de un grup de specialişti, din care să reiasă faptul că începerea lucrărilor de consolidare a clădirii este sau ar trebui să fie iminentă.

Maniera în care este pusă problema este perversă:

1) trebuie neapărat să consolidăm clădirea;

2) o refacere a sălilor lui Bernea este imposibilă şi inutilă, întrucît se modifică drastic spaţiul;

3) prin urmare, nu este mai bine să renunţăm de tot la ea? În acest fel se şterge pentru totdeauna orice urmă a lui Horia Bernea şi dispare un loc în care valorile creştine au stat la vedere timp de 20 de ani, spre folosul spiritual al zecilor de mii de vizitatori. O palmă pe obrazul lui Hristos şi o nouă moarte a creatorului Muzeului.

O victorie a ideologiei corectitudinii politice deloc de neglijat.“

Delirul e prea mare pentru a merita atenţia, dar se pare că nimic nu este suficient de aberant în România pentru a nu fi luat în considerare. Aşadar, pentru a-i linişti pe cei care contează şi care, eventual, ar putea ridica din sprîncene la aflarea acestei veşti năstruşnice, mă văd obligat să precizez că: 1) proiectul consolidării e mai vechi şi ţine de legile gravitaţiei, şi nu de corectitudinea politică; 2) acum, existînd bani şi un proiect, începerea şantierului este iminentă şi se face de către specialişti după toate legile în vigoare; 3) este necesar să se discute acest viitor foarte apropiat pentru ca muzeul să fie afectat cît mai puţin posibil pe perioada şantierului, şi nu pentru a-l desfiinţa după încetarea acestuia; 4) pe de altă parte, a considera că un astfel de şantier, care trebuie să consolideze de-a lungul unor ani întregi întreaga clădire veche, va trece fără a lăsa urme şi că muzeul poate funcţiona în continuare ca şi cum nimic nu s-ar întîmpla, iar la sfîrşit poate reveni la exact aceeaşi expunere este, în cel mai bun caz, naiv şi – aş spune – iresponsabil. Un singur exemplu: soluţia iniţială a constructorilor a fost cea clasică, prin cămăşuire integrală, care ar fi şters într-adevăr fără urme toate intervenţiile murale ale lui Horia Bernea. „Actuala conducere“, căutînd şi discutînd cu unii şi cu alţii, a obţinut însă (nu uşor...) să se accepte o altă variantă, care le va lăsa intacte. Şi aşa mai departe...

Şi atunci, despre ce este vorba, care e problema?

Păi, exact asta e problema, că nu e nici o problemă, dar trebuie inventată una. Şi nu oricare, ci una care să recurgă la strigătul de luptă credinţa este în pericol: cineva acolo jos unelteşte, cu viclean sprijin european, la surparea dreptei credinţe şi, iată, vrea să dea o palmă pe obrazul lui Cristos.

Motivele reale sînt electorale (s-a deschis sezonul de succesiune la conducerea muzeului). Bun, pot să înţeleg – şi nimic mai firesc, într-un fel. Pot să înţeleg şi ceea ce mi-a spus Irina Nicolau odată: „dacă nu poţi să creezi tu însuţi, îţi faci un idol care să creeze pentru tine“ (şi, mai post-modern, să trimită mail-uri în numele tău, aş adăuga eu...). Pot să înţeleg şi ceea ce ne spunea profesorul nostru de psihologie la facultate: „cea mai mare parte a vieţii voastre de psiholog o s-o petreceţi ocupîndu-vă de frustrările piticilor“. Bun, toate astea sînt adevărate, simple şi banale. Dar de ce trebuie să apelezi la Dumnezeu pentru a justifica o dorinţă de putere? De ce trebuie să te prezinţi ca bun creştin pentru a putea urî în linişte? Şi de ce această strategie (care este, în ultimă instanţă, o profanare) prinde atît de bine, face atît de uşor prozeliţi? Iar aceste întrebări sînt deja o problemă a ţării, nu doar a muzeului – şi de aceea mi-am permis să vorbesc despre ea aici, şi nu doar în cercul restrîns al colegilor. Ceea ce îmi aduce aminte de o altă vorbă, a unui bătrîn şi înţelept preot de ţară, pe care nu am înţeles-o atunci: „Tinere, să te ferească Dumnezeu de politrucii Domnului, că au sufletul mai negru decît Dracul!“.

La terminarea întrunirii în care au fost ratate toate aceste discuţii, un tînăr care studiază în străinătate şi pe care nu-l cunoşteam m-a abordat pentru a-mi spune că ceea ce îl şochează de fiecare dată cînd revine în ţară este imposibilitatea discuţiei. De ce? – m-a întrebat el, sincer perplex. M-am întrebat şi eu adesea cui îi e frică de comunicare şi de ce? De ce orice comunicare se transformă instantaneu într-o competiţie în care trebuie să-ţi anihilezi adversarul pentru că presupui a priori că asta vrea şi el? De ce taman acum, cînd putem în sfîrşit discuta liber, am învăţat să vorbim doar pentru a ne vedea, şi nu pentru a ne auzi? Este o altă problemă naţională, la care eu unul nu am un răspuns mulţumitor...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

INSTANT PIEDONE DOMICILIU BRAGADIRU 012 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Schimb acid de replici între Piedone și Anastasiu. „Îmi pare rău că nu v-am controlat firmele! Nu vă prinde rolul de fecioară”
Fostul președinte al ANPC, Cristian Popescu Piedone, a lansat un atac la adresa lui Dragoș Anastasiu, care a criticat statul român, în special instituții precum ANPC și ANAF, tratează mediul privat.
steagul rusiei, ars in georgia Captura X png
Drapelul Rusiei, ars în Georgia: „Porci ruși, nu sunteți bineveniți aici!”
Au fost proteste, duminică, 27 iulie, în fața Palatului Sporturilor Olimpice din Tbilisi, Georgia, din cauza participării echipei naționale ruse de scrimă la Campionatul Mondial. Manifestanții au ars drapelul Rusiei.
bani jpg
Guvernul reduce plafonul pentru indemnizația de hrană: ce bugetari se încadrează să primească 347 de lei
Indemnizația de hrană acordată bugetarilor, inclusiv profesorilor, devine condiționată de venitul net, fiind destinată celor considerați vulnerabili din punct de vedere financiar.
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Cadou „otrăvit” pentru Dan Petrescu: CFR Cluj, înfrângere-șoc, acasă, cu o nou-promovată
Antrenorul ardelenilor a „sărbătorit” amar meciul cu numărul 800 pe banca tehnică.
cuplu, foto shutterstock jpg
Horoscop luni, 28 iulie. Fecioarele trebuie să pună piciorul în prag: au suportat prea multe de la partener!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 28 iulie.
canicula furtuni jpeg
Vijelii și grindină, până spre miezul nopții, în mai multe județe. Zonele aflate sub Cod roșu de disconfort termic. Cum va fi vremea luni
Până la ora 23 a zilei de duminică Oltenia, local în Transilvania, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali sunt sub Cod portocaliu vijelii puternice și averse torențiale. Luni, va intra in vigoare o altă avertizare de instabilitate atmosferică accentuată.
Cosmin Contra (EPA) jpg
Cosmin Contra, prima reacție după mandatul istoric de 20 de zile la arabi, în care a câștigat 700.000 de euro
Antrenorul român a fost dat afară de Al Kholood imediat după ce a semnat.
WhatsApp Image 2025 07 27 at 21 21 49 jpeg
Diva Jennifer Lopez, spectacol fantastic în București! Imagini incendiare din Piața Constituției. FOTO
Zeci de mii de români s-au adunat în această seară în Piața Constituției din București, unde are loc mult așteptatul concert susținut de Jennifer Lopez. Nicole Chery a urcat deja pe scenă în deschiderea acestui show care marchează o realizare importantă în cariera sa, urmând ca Jennifer Lopez să pre
Monedă de argint cu tema „130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti”, lansată de Banca Națională a României
Monedă de argint cu tema „130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti”
Banca Națională a României (BNR) lansează, începând de luni, 28 iulie, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti.