Piţipoancă şi papiţoi

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
„Cu bule“ jpeg

Trebuie să mărturisesc, de la început, că nu am găsit nici o explicaţie etimologică mulţumitoare pentru piţipoancă – un cuvînt extrem de folosit în ultima vreme în româna colocvial-argotică. Cel mai probabil, piţipoancă e ceea ce se numeşte în genere „formaţie expresivă“, cuvînt rezultat din contaminarea altor termeni şi din combinarea unor fragmente sonore cu semnificaţie peiorativă. Piţipoancă e cuprins în Dicţionarul limbii române (DLR – dicţionar al Academiei, tomul VIII, Litera P, partea a II-a, fasciculă apărută în 1974), pe baza unei comunicări orale, cu explicaţia „(familiar) fetişcană uşuratică“. Pe urmele dicţionarului-tezaur, a fost înregistrat şi în alte dicţionare generale din ultimii ani (Noul dicţionar universal, Dicţionarul explicativ ilustrat, Micul dicţionar academic), nu şi în DEX. În momentul de faţă, piţipoancă are extrem de multe atestări, cu un sens depreciativ nu atît moral, cît social, încadrat într-o tipologie a prostului gust, a inadecvării, a arivismului ostentativ, a atitudinii provocatoare etc.: „se îmbracă fistichiu ca o piţipoancă de mall“ (jupanu.ro); „Ai aere de piţipoancă? – Teste personalitate online pentru studenţi“ (studentie.ro); „Pozele tip «piţipoancă», cel mai hot trend la Hollywood!“ (agentia depresamondena.com), „Uite-o pe cea mai tare piţipoancă din America!“ (kanald.ro). Termenul apare adesea în pereche cu cocalar, dar e mult mai frecvent folosit. În jurnalismul umoristic se propun tipologii, se stabilesc specii şi subspecii – piţipoanca de mall, piţipoanca de profil, piţipoanca de la ţară. Se răspîndeşte tot mai mult şi forma abreviată piţi: „unicul motiv pentru care o piţi a devenit faimoasă pe Internet“ (realitatea.net).

Prima parte a cuvîntului aminteşte de piţigoi, termen comun tot cu origine necunoscută, dar foarte probabil onomatopeic, imitînd sunetele scoase de pasăre. Piţigoi are mai multe sensuri figurate, cuprinse în DLR: „epitet (depreciativ) pentru un om slab şi deşirat sau mic de statură“, „epitet dat unui om sprinten, guraliv, flecar, palavragiu“; „copil“. Unele trăsături sînt metaforice, legate de atribute ale păsării. Iar secvenţa iniţială piţi- evocă, prin simbolism fonetic sau prin asocieri lexicale, puţinătatea (de vîrstă sau dimensiuni), subţirimea (corpului sau a vocii), lipsa de importanţă etc. O sursă contemporană explică termenul prin lanţ de sinonime – „fraier, stupiduţ inofensiv, papagal, husen“ (123urban.ro), pe care utilizările insultătoare din spaţiul public românesc par să le confirme: „e piţigoi, nu ştie că dintr-un euro trebuie să păstreze doar cîţiva cenţi“ (romania libera.ro).

Piţigoi are destule corespondente feminine, familiare şi populare: piţigoaică, piţilingă, piţigaie, piţiguşă etc. E posibil ca pornind de la ele să se fi ajuns, prin variaţii şi contaminări tipice oralităţii, la piţipoancă. Oricum, şi partea finală a cuvîntului piţipoancă are conotaţii negative. În Dicţionarul invers (1957), apar forme (unele învechite sau regionale) ca fleoancă, morhoancă, cicioancă, pucioancă, fătăloancă, cheloancă, moancă, spoancă, mazdroancă, ghibiroancă, văduvoancă, farmazoancă, fleoştoancă, hodoroancă, potoroancă, boşoancă, moşoancă – a căror simplă enumerare are efecte comice.

Desigur, pot fi şi alte elemente demne de luat în considerare pentru o explicaţie a originii cuvîntului: într-un articol din Limba română, 11-12, 1993, cercetătorul Dan Bugeanu îşi propunea să explice legătura dintre termenii papiţoi, papiţă şi pipiţă. Şi papiţoi e destul de recent (atestat de prin anii ’80) şi necuprins în dicţionarele curente. Pe baza unor citate din literatura contemporană, autorul articolului îi atribuia sensul „bărbat afemeiat“, recunoscînd însă că era contrazis de alţi vorbitori, pentru care papiţoi însemna „tînăr cu preocupări neserioase, uşuratic, frivol, cu pretenţii de eleganţă, care se îmbracă fistichiu“. Această ultimă explicaţie, care mi se pare cea mai apropiată de uzul curent, e confirmată şi de Dicţionarul de argou al lui G. Volceanov (2007), în care este propusă definiţia „om uşuratic, cu pretenţii de eleganţă vestimentară şi bune maniere“. În spaţiul Internetului circulă însă şi unele atestări şi definiţii care îi atribuie cuvîntului un sens nonmetaforic şi nondepreciativ – „jucărie de pluş“ („Aveţi colecţie de papiţoi de pluş?“, tpu.ro); ar putea fi vorba de o formă omonimă, din limbajul copiilor. Folosirile figurate actuale par să ilustreze fie sensul „bărbat efeminat, excesiv preocupat de aspectul fizic“ („îmbrăcat într-unul dintre costumele sale de papiţoi“, alinavasiliu.ro), fie pe acela de „păpuşă“-„marionetă“ („viceprimarii sînt puşi pe post de papiţoi“, botosaninews.ro).

Papiţoi provine, probabil, din substantivul feminin papiţă, explicat de Dan Bugeanu ca fiind format de la papină (termen popular învechit, cu sensul „femeie desfrînată“, în DLR). Din papiţă ar proveni şi mult mai cunoscutul pipiţă, atestat acum cîteva decenii: „Este o scenă unde Yves Montand se află într-o cameră de hotel de lux pe Coasta de Azur, noaptea, cu o graţioasă pipiţă“ (D.I. Suchianu, Cinematograful, acest necunoscut, 1973). Piţipoancă şi-ar putea avea originea în derivate ad-hoc, de tipul papiţoancă sau pipiţoancă, prin joc de cuvinte sau prin simplă inversare a silabelor (metateză).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cocktail de creveti jpg
Cocktail de creveți
Cocktailul de creveți este un aperitiv clasic, elegant și ușor de pregătit, perfect pentru ocazii speciale.
salata de pui jpg
Salată de pui
Salata de pui este un preparat versatil, hrănitor și ușor de adaptat după preferințele tale. Poate fi servită ca aperitiv, fel principal sau într-un sandwich.
panetone cu ciocolata jpg
Panetone cu ciocolată
Panettone cu ciocolată este o delicatesă italiană apreciată, perfectă pentru sărbători sau momente speciale. Iată cum îl poți prepara:
salata suba jpg
Salată șuba
Salata Șuba este un preparat tradițional rusesc, cunoscut pentru straturile sale colorate, este o alegere excelentă pentru mesele festive.
aperitiv festiv jpg
Aperitiv festiv
O rețetă creativă și delicioasă pentru un meniu festiv special.
japonia png
Ce spune o româncă stabilită în Japonia despre școlile din această țară. Elevii trebuie să aibă unele obiecte neobișnuite
Puține culturi de pe glob sunt la fel de apreciate de-a lungul lumii precum cea japoneză. Prin istoria ei, bucătăria delicioasă, orașele futuriste, cât și prin muzică și desene animate, această țară a reușit să cucerească inimile multor oameni de pe glob.
458492804 2044328806012291 4175412109164788697 n jpg
Un tânăr român, care lucrează în Germania, s-a decis să revină în țară: „Ăștia te pun să plătești și aerul pe care l-ai consumat”
Un tânăr român spune că revine în țară, după ce a lucrat șapte ani în Germania. „Acolo ești ca și un robot, muncă și acasă. M-am săturat să văd în fiecare zi oameni trişti”, susține bărbatul.
Guvernul Romaniei jpeg
Guvernul a pregătit „ordonanța trenuleț” pentru bugetul de stat din 2025. Salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024
Guvernul României a pregătit „ordonanța trenuleț” prin care este aranjată Legea bugetului de stat pentru anul viitor. Printre prevederi se numără menținerea salariilor la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal, dar și înghețarea angajărilor.
BeFunky collage (18) jpg
Oana Roman a ajuns pe patul de spital. Cu ce probleme de sănătate se confruntă: „Trebuie să mă recuperez”
Oana Roman traversează o perioadă extrem de grea. După ce a anunțat că fiica ei se confruntă cu probleme de sănătate, cea care a ajuns acum pe mâna medicilor este chiar ea. Vedeta a publicat o imagine cu care și-a îngrijorat fanii din meniul online.