Operaţiunea Vrăjitoarea

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
Branduirea optimismului jpeg

„Ghicitoarele au şantajat vedetele cu vrăjile lor!“ – a vuit toată presa de săptămîna trecută. „Ele îşi ameninţau victimele că dacă nu continuă să apeleze la practicile lor vor fi şi ele blestemate.“

Cum? Cam aşa:

„Oana: În acest moment eu am cheia, am totul (n.r. – de la maşina care rămăsese la vrăjitoare). Mîine la ora 9 pun contabila să-mi aducă toate actele.

Vanessa: Da, iubita. Şi dacă în cazul în care (? – neinteligibil) în noaptea de Sînziene, cînd sînt farmecele puternice, în cazul în care se amînă totul pînă luni, la apus de soare, mergem într-un loc unde nu ne vede nimeni, pentru că eu vreau în felul următor... Oana, mă auzi?

Oana: Te aud.

Vanessa: Că în momentul în care ai văzut că farmecele au ars...

Oana: Farmecele din maşină, zici tu.

Vanessa: Da, că farmecele au ars şi că nu mai are ce să te urmărească, ghinion, rău, talismanele pe care ţi le-a dat...

Oana: Păi, mi-a dat o piatră cu care am dormit sub pernă, că nu mi-a dat talismanele.

Vanessa V: Ăla tre’ să i-l duci oricum înapoi!

Oana: Da, mi-a zis femeia. Problema e următoarea: ea vrea să ardă maşina în această noapte, eu avînd doar cheia, restul de acte fiind gata mîine la nouă jumate, zece?“

Încîlcită poveste... Trecînd-o în revistă, ca să spun aşa, am însă cîteva nelămuriri. Să începem cu prezentarea ei seacă, oficială: „Marţi, poliţiştii au făcut 13 percheziţii, fiind vizate şapte persoane – trei femei şi patru bărbaţi – din Bucureşti şi din Chitila. Dintre cele trei femei, două sînt vrăjitoarele Vanessa şi Melissa“. Deci din 13 suspecţi rămînem cu două „vrăjitoare“. „Acestea afirmau că le ajutau să depăşească probleme, cereau la început sume mici şi obiecte de valoare mică, apoi sumele începeau să crească şi s-a ajuns chiar la autovehicule. Cînd victimele încercau să întrerupă orice legătură, femeile reţinute apelau la ameninţări şi şantaj“ – a declarat Cristian Ciocan, purtător de cuvînt în Poliţia Română. Deci de ce au fost săltate cu mascaţii – şi de ce era nevoie de mascaţi? Pentru vrăjitorie sau pentru şantaj? Pentru vrăjitorie ar fi cam greu, căci nu este „ilegală“. Pentru şantaj însă, da, este cu totul altceva, doar că în acest caz e nevoie de probe juridice. Judecătorii le-au dat însă drumul inculpatelor aproape instantaneu. Această mică distincţie (vrăjitorie sau şantaj) nu este lămurită de presă. În schimb, ni se oferă un comentariu care te face să-ţi pierzi capul: „Saudiţii nu le impozitează, le decapitează!“. Devine serios!...

În continuare, vrăjitoarele cu pricina ne sînt prezentate ca „aşa-zisele vrăjitoare“, care „păcăleau clienţii cu vrăji“. Mă întreb cum ar arăta atunci „adevăratele vrăjitoare“? Şi mai am o nedumerire: păi, dacă sînt „vrăjitoare“, ce altceva ar trebui să facă dacă nu „vrăji“? Mai mult, ni se spune şi oficial că „şantajul“ consta în ameninţarea că vrăjile o să se întoarcă împotriva clienţilor. Deci problema este că Vanessa şi Melissa nu erau vrăjitoare „pe bune“ şi nu făceau corect şi decent vrăjile? Nişte fake-uri, dom’le! – pare să ne sugereze presa.

Pe bune sau nu, vrăjitoarele cu pricina nu ar fi interesat pe nimeni dacă nu ar fi fost săltate cu mascaţi şi, mai ales, dacă nu s-ar fi răspîndit zvonul că în toată tărăşenia sînt implicate o groază de vedete. Dar oare chiar aşa să fie? Nici asta nu putem afla din presă. Astfel, de pildă, în Adevărul din 14 decembrie, pe prima pagină jurnaliştii anunţă că „În «agendele de lucru» ale vrăjitoarelor erau trecute şi personalităţi care nu călcaseră pe la ele, dar le sporeau notorietatea“. OK, se cheamă marketing. Doar că în articolul din interiorul ziarului apare întreaga listă a presupuşilor „clienţi“. Păi, au fost sau n-au fost? Şi dacă nu se ştie, nu cumva e o problemă de deontologie profesională în a băga, de-a valma, toate aceste vedete în gura lumii?

În sfîrşit, fondul problemei. „Vrăjitoria“ este mai veche decît „cea mai veche profesie din lume“ şi se face dintotdeauna „cu marfa clientului“. E o problemă de cerere şi ofertă – iar împricinatele s-au adaptat teribil la piaţa actuală! Au recurs chiar la cîteva trucuri de eclectism postmodern, inspirate de ici şi de colo – „ritualuri spectaculoase“, cum le-au numit jurnaliştii. Dar ar fi total neputincioase dacă nu ar exista cerere, dacă toată lumea le-ar rîde pur şi simplu în nas. Or, 41% dintre bucureşteni au declarat într-un sondaj de anul trecut că au fost la descîntat. 41% sînt cei care au declarat, care au recunoscut deci, dar am motive întemeiate să cred că mai sînt şi alţii care s-au jenat să recunoască acest fapt. Poate că acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, şi nu că, pe o piaţă liberă, s-au găsit imediat „antreprenori“ care să comercializeze cea mai rentabilă marfă din lume: prostia.

În concluzie: Ce s-a întîmplat în aceste zile în care toată ţara era cu ochii pe „vrăjitoare“? Nimic, pur şi simplu nimic! Şi atunci despre ce discutăm? Despre nimicuri... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Magazinul Louis Vuitton prădat de hoți de două ori în ultimele săptămâni Colaj DMS
Jaf ca-n filme într-un magazin Louis Vuitton din Paris. Cum au reușit hoții să spargă pentru a doua oară outlet-ul
Luni dimineața devreme, pe 11 noiembrie 2024, unul dintre magazinele Louis Vuitton din Paris a fost jefuit de hoți. Autoritățile au deschis o anchetă în urma acestui incident, în care infractorii au folosit un vehicul pentru a sparge vitrina și a fura mai multe articole din piele.
horoscop webp
Zodiile care vor afla un secret teribil! Nu se așteptau la o asemenea trădare
Zodiile care vor afla un secret teribil! Nu se așteptau la o asemenea trădare
Copil agresat FOTO observatorph.ro
Șocant. Un bărbat și-a luat copilul de 6 ani în mai multe baruri, i-a dat alcool și apoi l-a bătut. Ce pedeapsǎ a primit tatăl
Judecătoria Turda a dat verdictul în primă instanță într-un caz grav și șocant de violență în familie. În urmă cu trei ani, un bărbat a băut alcool împreună cu fiul său în vârstă de doar șase ani în două baruri din Turda, iar pe drumul de întoarcere și-a lovit copilul până i-a dat sângele.
tortura castelul corvinilor
Cum trăiau românii la sfârșitul epocii medievale: „Aici am văzut o priveliște care îți rupe inima”
La sfârșitul Evului Mediu, regiunile istorice ale României se înfățișau călătorilor străini într-o atmosferă exotică, umbrită însă de violența obișnuită a societății. Mii de oameni erau uciși în dorința voievozilor de a reduce criminalitatea.
targ craciun sibiu 2 jpg
Cele mai frumoase și ieftine destinații din Europa pentru Crăiunul din acest an
Crăciunul este un moment magic, iar sărbătorile de iarnă sunt o oportunitate perfectă de a descoperi colțuri de lume unde tradițiile și peisajele de poveste se îmbină cu atmosfera festivă.
singles day 2024 messages 1731297289000 jpeg
Singles Day - cel mai mare eveniment de shopping din China. Cât de prudenți au fost chinezii
Rezultatele celui mai mare eveniment de shopping din lume, „Singles Day” din China care abia s-a încheiat, sunt considerate un barometru al sentimentului consumatorilor.
Palatul de Justiție din Deva  Foto Daniel Guță jpg
Palatul de justiție reabilitat după 120 de ani. Transformarea spectaculoasă a clădirii istorice de la poalele Cetății Devei
Palatul de Justiție din Deva, o clădire istorică ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui instanțele orașului, a fost restaurat, după trei ani de lucrări. Noua sa înfățișare a stârnit unele controverse.
image png
13 noiembrie: Actrița Ioana Crăciunescu împlinește 74 de ani. Cum a refuzat solicitarea lui Ceaușescu după succesul în filmul „Ion”
Pe 13 noiembrie, în 1907, a avut loc primul zbor din lume cu un elicopter, iar în 1918, trupele Antantei au ocupat capitala Imperiului Otoman. Tot într-o zi de 13 noiembrie s-au născut jucătoarea de tenis Emma Răducanu, actrița americană Whoopi Goldberg și actrița și poeta Ioana Crăciunescu.
calarasi zacusca un aperitiv delicios foto savoriurbane.com
Zacusca, bulionul, gemul sau dulceața, vândute în condiții stricte de gospodăriile țărănești
Zacusca, bulionul, gemul sau dulceața vor fivândute în condiții mai stricte de gospodăriile țărănești, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor (ANSVSA)