Oooo, Canaaadaaaa!

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

– V-aţi respectat obligaţiile de rezident canadian?

Întrebarea vine de la găliganul de la vama din Vancouver. Nu dacă am arme, dacă am bani contrafăcuţi, dacă sînt implicat în trafic de droguri sau acte de terorism. Acilea e clar că nu sînt interesant. Sînt dezamăgit, dar întrebarea e interesantă.

Piticii sînt fericiţi şi încep să turuie în cap:

– Daaaaa, frăţică! Am salvat 12.168.532 de castori în ultimul an, am cîntat imnul în fiecare dimineaţă, spre disperarea cocoşilor vecinilor şi a cîinilor proprii care încearcă cu deznădejde să îmi acopere vocea intonînd: „Oooooo, Canadaaaaaaaa, our hoooome and native laaaaaand!“ Din cînd în cînd imit şi cîte un elan, ca nu cumva să uit sunetele specifice canadiene. E drept că preţul caselor în Jilava a scăzut semnificativ în ultimii ani şi că sînt zvonuri că localitatea ar fi bîntuită, dar asta nu îmi afectează deloc entuziasmul patriotic pentru țara adoptivă. Nici o dimineaţă nu o încep fără sirop de arţar şi fără exerciţiile de franceză dă Québec. Urmate, bineînţeles, de închinăciunile la bunăciunea de prim-ministru şi la drapelul sfinţit aşezat strategic în direcţia Canadei. De fiecare dată cînd trec pe lîngă ambasadă îmi ţin mîna pe inimă şi repet Constituţia canadiană în gînd. Toamna şi primăvara umblu în chiloţi ca nu cumva să mă aclimatizez la căldura Bucureştiului, iar vara mă mut în frigider. Iarna port exclusiv ţoalele de vară pe care le cumpăr, bineînţeles, numai în Canada, după ce mă asigur că au fost fabricate local.

Probabil îmi vede ochii sclipind şi decide că ar fi mai bine să nu insiste. Mă întreabă dacă vorbesc engleză şi îi răspund dînd din cap elocvent că da. Mă lasă în pace.

Zborul Vancouver-Victoria durează 12 minute, ceea ce prinde bine după cele zece ore de captivitate într-un scaun, între două italience care păreau a fi fost nevorbite de la începutul lumii. Nici măcar atunci cînd mănîncă nu tac şi căştile pe care mi le îndes pe cap nu par a avea nici un efect.

Victoria are o problemă cu căprioarele. E plin de ele peste tot şi provoacă daune serioase. Ca orice român întreprinzător, mă gîndesc că, dacă nu m-aş reîntoarce în Europa, un restaurant specializat pe carne de vînat ar prinde de belea. Canadienii au găsit însă o metodă mult mai eficace şi au umplut oraşul de afişe cu „Atenţie, aşteptaţi-vă la căprioare“. Faptul că te aştepţi să te întîlneşti cu o capră(ioară) în mijlocul familiei după ce a intrat prin parbrizul maşinii sau păscînd liniştită bonsaiul din sufragerie, după ce a cules grădina şi a fertilizat carpeta cea nouă, este desigur mult mai avantajos comparativ cu posibilitatea de a fi surprins de astfel de evenimente.

Se şi construieşte în draci (se repară bordurile), aşa că mă interesez rapid dacă Videanu a emigrat în Canada sau dacă primarul îi este vreo rubedenie. Nu e cazul, aşa că este puţin probabil ca Nuţi să ceară azil aici.

Cum diferenţa de fus orar este de zece ore, mă trezesc cu entuziasm pe la 3 noaptea, gata să rag imnul. Mă abţin cu greu, dar ca să compensez bag un scurt „Deşteaptă-te, române!“. Fiu-meu nu apreciază deloc şi mă gîndesc că ar fi bine să încetez, nu de alta, dar aici serviciile de protecţie a copilului nu sînt deloc cunoscute pentru simţul umorului.

La 6 se deschide piscina şi mă prezint ţanţoş pentru înotul de dimineaţă. Costul este la jumătate, ceea ce înseamnă cam o zecime din costul la piscină în Bucureşti. Deah, ăştia sînt sărăntoci rău, nu ca noi. Piscina este cam plină şi sînt cîţiva moşi care par să se pregătească de olimpiadă. Nu tu un şezlong, o piţi, o manea, un bar cu fiţe, un culturist campion mondial la ţinut aer în piept, în poziţia încordat înainte. Nu, frate, toată lumea a venit la piscină ca să înoate sau să facă mişcare în apă.

Înot cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Într-o parte a piscinei se desfăşoară o lecţie de aerobic în apă. Instructoarea pare să aibă cea mai mare nevoie de exerciţii. Vreo zece ani de cardio non-stop nu i-ar prinde deloc rău. Sînt însă fericit gîndindu-mă că structura de rezistenţă a clădirii e impecabilă, dacă rezistă ţopăielilor cu cele 120-130 de kilograme din dotarea doamnei. Mă gîndesc şi că înjumătăţirea cantităţii de mîncare ar putea să o ajute, dar cum am ceva investiţii în economia canadiană, iar industria alimentară este o parte serioasă a succesului canadian, mă răzgîndesc repede.

Oraşul e frumos-frumos, iar împrejurimile şi mai frumoase. Plajele sînt impresionante, iar dacă aveţi tendinţe masochiste şi apreciaţi scufundările în apă de 6-7 grade Celsius, peisajul şi fauna submarine sînt senzaţionale. Balene, foci, orci, delfini, vidre de mare şi, foarte probabil, căprioare pot să vă încînte.

Se conduce cam cu 40 km/oră şi aglomeraţia în trafic înseamnă că sînt mai mult de cinci maşini în acelaşi timp pe stradă. Poluarea e aproape inexistentă. Oamenii se îmbracă de parcă ar fi toţi fugiţi de acasă sau îşi fac hainele singuri. Dacă vezi pe unul în costum înseamnă că a ieşit fie la cerşit, fie la evanghelizare.

Se fumează foarte puţin şi aproape exclusiv marijuana. În ciuda faptului că o bună parte dintre locuitori cultivă în grădinile proprii iarba, depresia este la ea acasă. Dintre cei cinci-șase prieteni pe care îi am aici, doi sînt în depresie clinică şi contribuitori masivi la industria farmaceutică nord-americană. Geta i-ar fi rezolvat rapid cu un descîntec şi o frecţie cu scuipat de aplecat pe mîini. Taică-meu ar fi avut şi el o soluţie, căci sînt o grămadă de mure care stau degeaba şi care cred ca au potenţial mare de a fi transformate în alcool.

De obicei, vara se întîmplă în cursul celor două zile cu soare consecutiv. În rest, plouă ţeapăn. E plin de asiatici, aşa că se mănîncă foarte bine şi la preţuri de trei-patru ori mai mici decît în Bucureşti, orice fel de preparate asiatice. Am o dietă compusă aproape exclusiv din ton şi somon. Somonul este mai ieftin şi la fel de organic precum crapul prins la carbid şi vîndut pe marginea podului de la Slatina.

Români sînt, dar cam puţini şi canadizaţi rău. Fetele singurei familii de romi pe care o ştiu – din neam de lăutari – studiază muzica clasică în timpul liber şi fac facultatea cu specializare pe lingvistică. Au şi ei semn cu căprioarele pe gazonul tuns impecabil din faţa casei.

Scuip în sîn şi abia aştept să mă întorc în Jilava.

04 capre jpg jpeg
image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.