Obrăjorii rumeni ai moralei

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Trei milioane de compatrioți au semnat o petiție adresată Parlamentului, în care cer ca o formulare din Constituția României, cea care spune că „Familia are la bază căsătoria liber consimțită între soți“ trebuie să fie înlocuită cu cea în care se spune că „Familia are la bază căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie“. Ca să fie lucrurile foarte limpezi. Și să nu existe vreun loc de manevră pentru persoanele gay (LGBT), care pot specula cuvîntul „soți“, în așa fel încît să obțină o căsătorie între ființe umane de același sex. Cu un ajutor substanțial din partea unor organizații nonguvernamentale, de fapt chiar la inițiativa uneia dintre ele, dar și cu sprijinul mai multor biserici din culte religioase diferite, această cerere de modificare a Constituției a reușit să adune în jurul său un uriaș val de simpatie.

Nu obții repejor în România trei milioane de semnături, într-o țară în care cu toții ne plîngem de lipsa spiritului comunitar. Ca gest de solidaritate cu o cauză, cu o idee, ca exprimare a unei credințe, adunarea acestor semnături e o performanță excepțională. Trei milioane de români vor același lucru și-și exprimă dorința asta semnînd o scrisoare care cere o schimbare în Constituție. E un gest care merită și care trebuie, în mod real, să fie respectat. Conținutul profund al gestului e subiectul unei alte discuții. În esență, el e o cerere ca altor compatrioți să li se interzică un drept.

Ca mai toate subiectele aruncate în spațiul public de la noi, acesta din urmă a stîrnit pasiuni enorme, descătușate cu un entuziasm care ar prinde bine și ar face minuni și în alte cauze, din care chiar am avea de cîștigat toți. Multă lume vorbește despre faptul că a fost, cumva, o mutare ca la șah, anticipînd o eventuală acțiune a celui cu care joci. Evit să spun adversar, deși mulți preferă să vadă așa lucrurile. Celor care ar fi putut cere legalizarea căsătoriei între persoane de același sex li s a tăiat craca de sub picioare, prin simpla intervenție într-o definiție. „Soți“ poate însemna orice. „Bărbat și femeie“ anulează orice poftă de interpretare de texte. Pe de altă parte, dacă victoria asta superbă – cea a adunării unor milioane de semnături pentru o cauză nobilă – constă în schimbarea unei definiții, în detrimentul altor compatrioți, parcă nu mai are în jurul său nimbul total al solidarității și al iubirii de semeni.

Și ce bine ar fi dacă lucrurile, în spațiul public de la noi, s-ar vedea ca un joc de șah. Dar percepția reală e mult dincolo de așa ceva. Adevărul e că, știind în general puțin unii despre alții, ne urîm și ne dușmănim îngrozitor, din cauza oricăror tipuri de diferențe între noi. Ca să avem iluzia că dormim cu conștiința împăcată, ne înrolăm entuziast în taberele unor cauze, proiectînd orice vină pe ceilalți, pe cei care sînt diferiți de noi, pe cei care cred altceva, demonizîndu-i și transformîndu-i în inamicii din cauza cărora nu sîntem fericiți, împliniți, senini. Fără prea multă cercetare, cu ce ne-a spus nouă cineva, cu ce-am mai auzit de la un profesor de fizică din Azuga, cu ce-a mai zis o vecină de scară, ne-am fabricat dușmanul urgent. Și sîntem brusc fericiți că se găsește cineva vinovat de nefericirea noastră.

Ciudat, dar nu s-au adunat milioane de semnături cînd s-a aflat, în nenumărate rînduri, despre abuzuri îngrozitoare în familiile formate din bărbați și femei, cînd s-au tăiat gîturi, cînd s-au schilodit copii, cînd s-au violat bătrîni, fii și fiice, cînd s-au legat ființe umane de pat și de calorifer, aidoma animalelor la fel de crunt maltratate. N-au plecat valuri de proteste și de scrisori spre Parlamentul României. Dragostea creștină, în multe cazuri, s-a rezumat la mici revolte de rețea socială, mesaje de condamnare, înfierări și exerciții retorice. În cazul de față, lucrurile au stat altfel. Trei milioane dintre noi au răspuns unei cauze. Cine dintre noi nu și-ar dori ca solidaritatea asta minunată să fie semnalul unei treziri a spiritului nostru comunitar? Dar cum să te bucuri de așa ceva, cînd cauza asta e un gest împotriva unor semeni care cer măcar discutarea civilizată a unui drept?

La alegerile locale, recent încheiate, mai mulți primari și demnitari locali cu procese de corupție aflate pe rol, unii în arest preventiv, alții trecuți pe la închisoare – în urma unor sentințe definitive date în cazuri de corupție –, au adunat voturile entuziaste ale multor compatrioți. După modelul „Fură, da’ face și pentru noi… Alții au furat mult mai mult. Măcar ăsta mai face cîte ceva și e băiat simpatic, sufletist…“, dragostea de semeni îngăduie furtul chiar cu un zîmbet pe buze. Noi, cei care ne plîngem că se fură colosal, îi votăm cu îndîrjire pe cei cercetați sau condamnați pentru acte de corupție. Și sîntem milioane. Multe milioane, care ne plîngem că treaba nu merge, iar justiția nu e credibilă și nu e performantă. Și „lumea e stricată, pervertită și nedreaptă“. Și-i votăm pe indivizii ăștia de ne sar capacele. Știm că ne violează orice urmă de bun-simț. Dar ne spunem că mai bine ne violează unul pe care-l știm, decît un necunoscut. Și, în felul ăsta, morala noastră e roșie în obraji, de sănătate, nu de rușine. Și sîntem strîns uniți în jurul unui ideal. Cum să scriem o scrisoare la Parlament, dacă avem mîinile ocupate?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.