O relaţie de o noapte

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Am decis că o să dorm o noapte în Victoria Station. Am găsit un bilet de avion ieftin pentru Praga, dar numai pentru a doua zi. Sînt anesteziat emoţional şi încă nu simt nimic. Un tip bruneţel şi grăsuliu vine şi stă de vorbă cu mine. Nu pricep nimic şi am vreo 4000 de lire, toţi banii pe care i-am făcut, aşa că fug de el. Costul unui hotel pentru cele 11 ore pe care trebuie să le petrec noaptea aia depăşeşte pensia mamei şi a tatălui pentru două luni. Sînt mulţi oameni în jur şi mă relaxează să îi privesc. Vine o echipă de la McLaren şi montează o maşină de curse în mijlocul gării, aşa că pentru două ore sînt total fascinat.

Tipul grăsuliu revine. Habar nu am ce vrea, vorbeşte repede şi cu un accent pe care nu îl prea înţeleg. Totuşi e clar că e oarecum inofensiv. O japoneză vine şi ea lîngă mine. Vorbeşte prost şi rar, aşa că o pricep. Mă întreabă ce fac şi unde mă duc. Mă aud vorbind şi e destul de ciudat, am vorbit tare puţin de cînd a murit Agnieszka.

– Eşti gay?

Întrebarea nu are nici un sens în capul meu. Spun că nu. Îi spune grăsuliului că nu sînt gay. Pricep. E dezamăgit şi pleacă. Ea rîde.

E frumoasă. Îmi dau seama de asta şi sînt puţin şocat. Şi ea pleacă tot a doua zi. Mă întreabă dacă vreau să stau cu ea în noaptea aia. Îi spun că da, numai că o să vreau să stau în gară.

Îmi povesteşte despre ea. Cîntă la pian, în engleză numele ei înseamnă „cer“ şi familia ei e bogată. E plecată de aproape un an de acasă, ca să vadă lumea. Arată bogată. Următoarele două luni are de gînd să le petreacă călătorind în Europa de Est. Îmi este tare greu să înţeleg cum cineva poate să aibă aşa de mulţi bani încît să poată să călătorească pentru un an.

Îi povestesc despre mine. O fac oarecum chirurgical. O disecţie a mea cu toate urîţeniile şi fricile. Face şi ea acelaşi lucru.

La 3 noaptea ne dau afară din gară. Pînă la ora 5, gara este închisă pentru curăţenie. Mai sînt cîţiva ca noi şi ne strîngem în holul de la intrare. E un cuplu ciudat în faţa noastră, el e bătrîn, şi ea e foarte tînără şi foarte îndrăgostită de el.

Tot nu simt nimic.

Japonezoaica începe să cînte încet. Cîntă o piesă de muzică simfonică la pian. Pricep că mi se întîmplă ceva extraordinar, dar tot nu pot să simt nimic.

Stă lipită de mine şi mă ia de mînă. Nu se întîmplă nimic în interior, dar tot mi se pare fascinant. Are o memorie fenomenală pentru muzică. Se strînge în mine şi îmi zice că îi e frig. O iau în braţe. Adoarme rapid.

Cuplul din faţă doarme şi el. Se trezesc cînd răsare soarele. E aproape de 5 şi ea trebuie să plece la 7. Eu trebuie să plec la 9. Îmi povesteşte o mulţime de lucruri, cu un fel de furie. Mă trezesc spunînd că mi se pare că vrea să epuizeze cît mai repede tot ce se poate spune.

Foc rapid şi super intens.

Se uită ciudat la mine. Îi spun că e foarte frumoasă. Nu am vrut să-i spun asta, dar asta m-am trezit spunînd. Îmi zice că o să ajungă în România cam în două săptămîni. Îi dau numărul meu de telefon.

Trebuie să plece. O duc la gura de metrou. Pleacă. Mă plimb iarăşi prin gară. Grăsuliul a venit iarăşi la agăţat. Îmi face cu mîna. Simt un gust sărat. E sînge. Am buza ferfeniţă. Fata mi-a muşcat-o rău cînd a plecat.

Au trecut trei săptămîni.

Sînt obosit. Senzaţia aia de frig umed de care îmi e şi frică, şi silă, în acelaşi timp. E dimineaţă şi tocmai au scos gunoiul din blocurile de lîngă mine. Un -puşti de vreo 10 ani, murdar rău, mi-a arătat cum prinde şobolanii. De coadă. Are dexteritate. Şobolanii sînt grăsulii şi deloc agresivi, sînt şobolani de ghenă, tare diferiţi de şobolanii de tomberon, care sînt mai agresivi şi mai greu de prins – îmi explică puştiul. Maică-sa e o femeie mică şi se mişcă rapid printre gunoaie. Am stat de vorbă cu el vreo zece minute. Deştept foc, foarte rapid în mişcări. Mă gîndesc că sînt norocos că nu sînt el.

Urăsc şobolanii. Îi văd des mai ales cînd vin seara acasă. Trec printre blocuri şi e plin de gunoaie aruncate aiurea în jurul tomberonului care este întotdeauna plin. Zoaiele de la gunoaie se scurg pe beton şi în timpul verii mirosul este revoltător. Le văd ochii licărind şi îmi e scîrbă de ei. Şobolani sînt destui şi în beciul blocului.

Sună telefonul. E ea. O ascult pentru cîteva zeci de secunde, fără să zic nimic. Închid şi mă hotărăsc să mă duc în Polonia, la cimitirul unde e îngropată Agnieska.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.