O dramă publicistică

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Iconofobie jpeg

Am scris în mai multe rînduri despre nenorocirile abătute, inevitabil, asupra practicantului riguros al facerii de bine. Nu am nici o îndoială (am văzut prea des fenomenul în strălucita sa desfășurare, nu pot să mă înșel!) că bunele intenții constituie pavajul spectaculos al unui scurt traseu către iad. Mă așteptam, recunosc, să-mi dea dreptate oamenii, dar nu am bănuit vreodată că m-ar putea acuza cineva de… cobit, tocmai pentru exactitatea observațiilor mele din respectivele texte. Am pățit-o însă recent, și încă într-un mod suprarealist. Îl întîlnesc, la un moment dat, intempestiv, pe faimosul (în urbe) publicist O.M. El este editorialist la un important ziar regio­nal și, totodată, realizator de talk-show-uri socio-politice la cel mai titrat post local de televiziune. Arăta jalnic, de parcă ar fi fost hăituit: ochi exoftalmici și injectați, aer de fugar rătăcit, haine îmbrăcate neglijent, păr vîlvoi, degete tremurătoare, gesturi convulsive, grimase sardonice irepresibile, căutătură piezișă, sugestie de delabrare. „Ai cobit“, mi-a strigat în loc de salut. „Ai cobit infernal, meștere al relelor prevestiri!“ Am afișat, desigur, o mină consternat-năucită. Deși vizibil tulburat, publicistul s-a oprit și a început să turuie în cascadă: „Îți citeam, acum două săptămîni, articolul «Bunătatea și riscurile ei» din Istoreme și mă distram stupid, mirîndu-mă de natura paradoxală a vechiului dicton stoic Nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită!“ L-am privit, în continuare, pe straniul meu interlocutor cu profundă perplexitate. Și care era problema?

„Nu fi așa uimit!“, reveni el acuzator. „Ai funcționat ca o cobe prin hermeneutica ta! Citesc, imediat după Istoreme, în ziarul unde am rubrică, despre cazul disperat al unei familii din Plopești, căreia i-a ars gospodăria. Redactorii cereau cetățenilor dispuși să facă donații, în bani ori obiecte, să vină direct la sediul trustului pentru a-și manifesta solidaritatea, întrucît plopeștenii amărîți nu aveau nici măcar posibilitatea utilizării conturilor bancare. M-a lovit mila și țuști la redacție. Acolo, secretara (care mă știe de ani de zile) joacă rolul de gazdă și principal dispecer. Parcurge tot protocolul. Vai, domnule M., ce gest frumos! Bieții săteni zdrobiți de soartă vor fi plini de gratitudine întreaga lor viață! Vai, cîtă generozitate! Mîine dimineață publicăm numele dumneavoastră în capul listei de donatori și vom menționa cuantumul sumei oferite. Lăsasem, e drept, multișori bani. Totuși, publicitatea mi se părea aici de un prost gust strigător la cer. Nu doream lauri, venisem să ajut din compasiune sinceră, genuină. O rog, prin urmare, insistent, pe doamna secretară să nu dea în vileag identitatea mea și să transmită, pur și simplu, banii nevoiașilor din Plopești. Dacă se cereau evidențe contabilicești, să mă treacă, eventual, la categoria binefăcător anonim. Femeia m‑a asigurat că va proceda întocmai, clipindu-mi complice din ochi. Am plecat cu sufletul ușor ca un fulg. Simțeam că devenisem plăcut în fața lui Dumnezeu. Ce minune să fi murit atunci! Aș fi zburat direct în Rai și evitam astfel Purgatoriul actual…“

„În ediția de a doua zi a cotidianului“, a țipat deodată, în plină stradă, O.M., „ce să vezi!? Poza mea – mare – pe prima pagină, însoțită de nelipsitul, în presă, textuleț explicativ: «Un bărbat necunoscut (foto) a dăruit remarcabila sumă de 1500 de euro sinistraților din Plopești. În numele beneficiarilor, colectivul nostru redacțional îi mulțumește călduros!». Îți dai seama că toată suflarea, toți nătărăii și toate fufele, chiar și preșcolarii analfabeți mă cunosc în acest oraș!!! Absolut logic, deși fatalmente absurd, a naibii logică și a naibii fatalitate, după încă o zi, cei din presa concurentă îmi publică, la rîndul lor, imaginea, comentînd ironic: «Așa-zisul ziar-fanion al zonei nu-și știe propriul colaborator, realizatorul TV O.M., pe care îl numește, cităm, un bărbat necunoscut. În plus, divulgă faptul că editorialistul în cauză operează, suspect, cu sume mari de bani». Atît le-a trebuit celorlalți jurnaliști, fie ei de hîrtie ori de audiovizual. Sarabanda se declanșase cu succes. Unii au anunțat că am dispărut de acasă, existînd suspiciuni că aș fi vrut să-mi pun capăt zilelor, alții că am delapidat o sumă exorbitantă în valută și că sînt căutat de DNA cu mandat de aducere. Postul meu de televiziune a dat la știri, din surse medicale, că aș suferi de o boală gravă și că aș avea nevoie urgentă de ajutor financiar din partea populației. Taică-meu m-a sunat, îngrozit, din Adjud. Auzise că aș fi dat colțul. Nevastă-mea a luat copiii și a plecat la socri, învinuin­du‑mă că am jucat banii familiei la păcănele și, dator vîndut fiind, am inițiat demersuri pentru a-mi schimba identitatea.“

„Pînă și pisica mea, Esmeralda“, a continuat moderatorul TV trist, „m-a mușcat azi dimineață de ceafă, deoarece – sînt convins – nu m-a recunoscut… Uită-te și tu! De cîteva minute, sînt urmărit agresiv de polițaii ăia cu mutre de mardeiași.“ Am privit în direcția indicată de O.M. și am observat, într-adevăr, doi oameni ai legii îndreptîndu-se amenințător înspre noi. Editorialistul m-a abandonat subit, apucîn­d-o la sănătoasa. Unul dintre supraveghetorii liniștii publice a scos pistolul din dotare și, executînd foc de avertisment în plan vertical, a urlat animalic: „Stai pe loc! Trag, nu mișca!“ Omnișor Molcățeanu însă părea să aibă motor la spate. Alerga de rupea pămîntul, precum C.L. în timpurile lui bune… Aoleu! Ce-am făcut? Trebuia să spun O.M. fugea aidoma lui Carl Lewis odinioară. L-am deconspirat pe greu încercatul publicist! Oare ce efecte va avea nesăbuința mea asupra nefericitului Omnișor?

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum își întinde Moscova tentaculele ca să sugrume un domeniu vital al României. Expert: „Acolo lucrurile sunt simple” EXCLUSIV
Statele membre UE sunt vizate de Federația Rusă, care încearcă să pună mâna pe cât mai multe companii strategice din domeniul securității energetice. Exemplul Germaniei, țară care și-a sacrificat propria securitate energetică de dragul gazelor ieftine din Rusia, nu e singular.
image
Domeniul care duce lipsă de angajați, deși salariile sunt de 2.000 – 3.000 euro net. „Noi le facem și ucenicia uneori”
Unul dintre domeniile cu un aport important în PIB-ul României duce o lipsă acută de angajați, deși salariile oferite depășesc 2.000 euro net pe lună.
image
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
Primul imperiu din istorie s-a născut cu aproximativ 4000 de ani în urmă, în zona Irakului de astăzi. Condus de regi-zei cu forța armelor, acest imperiu a facilitat inovații fără precedent în istoria umanității, fiind punctul zero al civilizației.

HIstoria.ro

image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.