O dilemă (veche), RATP

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
O dilemă (veche), RATP jpeg

Îmi revine în minte, de cîteva zile, o scenă – suprarealistă în felul ei – la care am asistat prin 1992. Nu ştiu misterul mnemotehnic prin care respectivul episod s-a acutizat (uşor obsesional), în interiorul canalelor întortocheate ale minţii mele, după douăzeci de ani. Poate pentru că s-a petrecut în octombrie. Îmi amintesc acest detaliu cu precizie: se apropia sărbătoarea Sfintei Parascheva, iar Iaşiul fusese cuprins de frenezie. Eram un fidel client al RATP-ului, în acele timpuri, şi cîştigasem, desigur, o anumită dexteritate în călătoriile cu tramvaiul supraaglomerat, fie suspendat pe scară, cu pletele (juneţii) în vînt, precum DiCaprio şi Winslet pe Titanic, fie strivit pe vreun geam, asemenea muştelor năuce la sfîrşitul verii. Mă rog, amănunte de „culoare locală“. Urcînd eu aşa odată, tronca-tronca, Dealul Copoului, alături de alţi vreo cinci sute optzeci şi patru de voiajori reatepişti – la fel de vioi ca sardelele greceşti într-o cutiuţă uleioasă –, aud o remarcă ostilă, în imediata mea apropiere: „Mari nesîmţîri pi tineretu’ di azi! Păi, pi vremea lu’ Ceauşăscu, nu sî putea sî vezi om batrîn în pişioare lîngî ditamai fata mari pi scaun, aşezatî ghini mersî“. Vorbise cu năduf o femeie de vreo şaptezeci şi cinci de ani, lipită ameninţător de tînăra ocupantă a unei băncuţe din obositul vehicul. „Ehe, vremuri bune, doamnă“, o acompanie un bărbat de aproximativ acelaşi leat. „Adolescenţii de astăzi l-au pierdut pe Dumnezeu. Se pun pe ei înşişi în centrul lucrurilor şi cred că pot schimba lumea. Omul e pierdut fără Creatorul său.“

Între timp, fata – îmbujorată de jenă – se ridicase cu greu, făcîndu-i loc bătrînei. Femeia se aşeză imediat şi continuă exerciţiul de solidaritate, început de congenerul ei moralist, congener pe care, totuşi, după modul inedit de apelare, părea să-l perceapă drept mult mai tînăr: „Apăi, aşa-i, maicî, nu mai merji lumea la bisericî, tăţi îs îngrijoraţi numai di iei, n-au răgaz pentru Domnul Iisus şi Maiculiţa Domnului“. Se închină atent, plină de simţ de răspundere. „Nici o îndoială, doamnă“ – replică bătrînelul, forţîndu-se să ajungă lîngă scaunul tovarăşei de idei – „egoismul constituie cauza acestei căderi etice şi spirituale. Pe undeva, grija pentru propriul sine devine, în egală măsură cu mîndria, păcat primordial. Uitînd de ceilalţi, Îl uiţi pe Cristos. Fiecare cui bătut în edificiul eului tău se transformă într-un cui bătut în sicriul personal. Omul nu se construieşte pe sine, atunci cînd pleacă singur la drum, ci se deconstruieşte, adică se distruge. Construcţia adevărată rămîne cea în Cristos!“ Baba se închină din nou: „Sî va dea Dumnezău sănătati, cî ghini grăiţi! Aproapi ca Parintili nostru Vasilicî din Tomeşti, sî-l ţinî Hristos ani lungi pi pamînt (îşi făcu din nou, încărcată de evalvie, o cruce mare, n.m.). Mari-i Dumnezău şi Maicuţa Lui, cî, uiti, dă luminî la omu’ credincios“. Urmă iarăşi semnul crucii. Deodată însă, întoarse o privire cam saşie către prietenul de călătorie, de parcă ar fi observat ceva nelalocul lui. Zise pe un ton diferit al vocii: „Da’ matali di ci nu ti-nchini? N-ăi fi vrun sectar din aşela, Doamni fereşti?“.

„Doamnă, nu judecaţi“, spuse domnul precipitat. „Aşa este scris – să nu judeci! Cristos vă primeşte în sînul Lui, pentru că vă iubeşte personal. Nu are nevoie de intermedierea ritualurilor false, inventate de om, în egoismul lui structural.“ „Ptiu“, strigă bătrîna ca şi cum ar fi fost friptă cu ulei încins. „Piei, satanî! Apîrî-mî, Maicuţî Paracheva! Du-ti di-aici, du-ti, sî nu ti văd, sectaruli!“ „V-aş atenţiona că dumneavoastră sînteţi o oaie rătăcită. Oricînd vă pot trimite două surori din comunitatea noastră, pentru a vă arăta calea cea dreaptă.“ „Du-ti, ghiavoli, tu n-auzi!? Spurci Sfînta Sărbătoari! Apăi, din aiştia îmi erai? Batî-ti Dumnezău sî ti batî, pagînuli!“ „Doamnă, permiteţi-mi să vă explic puţin realitatea lui Cristos.“ Moşneagul încerca, din răsputeri, să se strecoare lîngă scaunul babei. Tînăra ridicată anterior în picioare, vizibil deranjată, i-a spus, destul de tăios, vajnicului predicator: „Vă rog să nu vă mai împingeţi: nu este loc!“. Bătrînul renunţă subit la convertirea reatepistă şi coborî, aparent cam ofuscat, la prima staţie. După un timp, enoriaşa Părintelui Vasilică din Tomeşti ridică ochii spre tînăra de lîngă ea şi îi zise: „Sî-ţi dea Dumneazău sanatati, maicî! Ghini cî l-ai oprit pi satan! Aista iera în stari sî ma strîngî şi di gît... Da’ uni merji aşa dimineaţî?“. „La Universitate“, răspuse domnişoara neutru. „Brava, maicî! Uiti ci tineret bun aviem în zîua di azi!“ Am coborît la următoarea oprire cu patru vertebre spinale tasate. Îmi şoptii, amărît, în barbă: „Vai di schinarea me!“.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.