Notă informativă, cod "Abator - Timpuri Noi"

Publicat în Dilema Veche nr. 364 din 3 - 9 februarie 2011
După 40 de ani jpeg

Se fac 60 de ani – atîţia, susţine Malraux că sînt necesari pentru a deveni un om – de cînd am fost trimis la „munca de jos“ ca frezor necalificat la uzinele Timpuri Noi; redactor la Scînteia Tineretului, aveam de plătit pentru un unchi (aşa scrie într-o nuvelă de-a mea şi nu vă cer să mă credeţi) care, dansator la Viena, fusese fişat ca spion de organele noastre; mi s-a spus că plec într-o probă de foc pentru a-mi dovedi devotamentul; nu am crîcnit; aveam 20 de ani, făcusem un an la Litere, fără frecvenţă, dădusem examen la latina vulgară cu o somitate ca I. Fischer, care mă sfătuise să mă ţin de carte că aş fi dotat; eu ţineam să-mi dovedesc devotamentul, îmi îmbrăcam nişte pantaloni foarte uzaţi, dar nu rupţi, luam tramvaiul nr. 1 pe care scria: Abator – Timpuri Noi şi coboram la capătul liniei; intram în uzină pontînd atent la poartă ca să ajung apoi pe mîinile unui frezor sever, nea Dinu (aşa l-am numit într-o altă nuvelă, dar nu trebuie să mă credeţi, poate îl chema altfel). Nu era deloc bătrîn, nici înţelept, nici mare pedagog la „şcoala vieţii“ – cum cerea literatura vremii – cu atît mai puţin just politiceşte, nu ţinea cu puterea, nici nu o ignora, cu mine nu făcea ideologie, nu se dădea hegemon şi „clasă muncitoare“; esenţial era că nu avea încredere – şi bine făcea – în calităţile mele de ucenic, nu-mi dădea pe mînă nici o piesă, mă ţinea lîngă el în tăcere şi din cînd în cînd mă trimitea la sculărie după cîte un fleac; mă duceam cu avînt fiindcă acolo găseam, la ghişeu, o fată voinică şi apetisantă cu care mă înţelegeam din ochi că ne sîntem dragi; vă atrag atenţia că – precum mi-a lăsat cu vorbă de bază o mătuşă de-a mea – eu nu mă laud, eu povestesc. În nuvela aceea, despre viaţa mea la Timpuri Noi – care viaţă? şase luni, din primăvara lui ’50 pînă în toamnă cînd am plecat în armată, cîntînd pe stradă „Avem în inimi alte destine“ – am inventat un întreg conflict cu nea Dinu, un conflict complex, cum nu se prea cerea, scoţînd din el un muncitor şi viclean, şi „reacţionar“, şi demn, la care cenzura în ’73 nu a avut obiecţii, dar Paul Georgescu, cu ironiile lui devastatoare, mi-a tratat-o ca bună să figureze într-un „Cuore“ socialist.

Vă scriu toate acestea nu ca să îmi citiţi nuvelele – în viaţa mea n-am cerut cuiva să mă citească, mi-ar cădea limba... – ci pentru a vă comunica, dacă nu o ştiţi, că în zilele acestea s-a demolat uzina Timpuri Noi. E singura veste care m-a extras din relectura Însemnărilor din subterană ale lui Dostoievski (Dosto cum îl numesc mai tinerii azi). Nu a apărut nicăieri la tele sau pe prima pagină această dărîmare, am găsit-o undeva, în pagina 9 a Adevărului de duminică, sub titlul „Uzina Timpuri Noi, aur pentru căutătorii de fier“. Două fraze spun totul: „Copii, bunici, părinţi, toţi răscolesc prin moloz pentru a aduna şi cea mai mică bucăţică de fier. Ba, mai mult, pentru că nu reuşesc să care în spate tot ce găsesc, îşi cheamă prietenii sau rudele cu maşini“. În final, un fost angajat al uzinei îi încredinţează reporterului George Ciubotaru: „...chiar nimic nu a fost bun? Îmi vine să plîng“. Ca fost angajat la Timpuri Noi mie nu-mi vine să plîng. Din nou nu crîcnesc, nu icnesc, ca în faţa unei imprescriptibile fantasmagorii din viaţa fiecăruia. Nu o demolez. Asta am vrut s-o ştiţi, azi-dimineaţă, cînd ninge cu acea intensitate care te îndeamnă să ceri iubitei să te înveţe filozofie. Mîine dimineaţă, dacă nu mai ninge, iau un taxi şi mă duc să văd acel loc, azi, viran.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

iohannis 2 jpg
PSD, PNL, UDMR, USR, AUR și POT, chemate de Klaus Iohannis duminică, pentru desemnarea viitorului premier
Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR) și partidul lui Călin Georgescu (POT) la Palatul Cotroceni, duminică, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția
branza vaci istock jpg
Prăjitura cu care îi vei impresiona musafirii, de Crăciun. Prăjitură turnată cu brânză dulce de vaci: 9 linguri de zahăr pudră, 9 linguri de ulei, 9 linguri de lapte
Plăcinta de brânză este una dintre cele mai populare și îndrăgite sortimente de plăcintă din țara noastră. Însă, dacă ne dorim o variantă ceva mai originală, cu un gust unic și gustos, avem la dispoziție o rețetă perfectă!
Consultările cu lideri ai Consiliului European privind Agenda Strategică organizate la Palatul Cotroceni, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis a chemat partidele la consultări pentru desemnarea premierului
Președintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier.
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
Cum protejează republicanii lui Trump investițiile lui Musk în China, principalul rival economic al SUA
Un democrat din Comitetul pentru Atribuiri al Camerei Reprezentanților a spus vineri că republicanii din Congres protejează investițiile chineze ale lui Elon Musk prin eliminarea unor prevederi care restricționau investițiile din Statele Unite.
Germania atac armat jpg
Ce anunț a făcut MAE cu privire la românii afectați în urma atacului terorist din Germania
Ministerul Afacerilor Externe anunță că, până la acest moment, Ambasada României la Berlin nu a fost notificată cu privire la existența unor cetățeni români afectați în urma atacului terorist din Piața de Crăciun Magdeburg.
vouchere vacanta Foto turism20.ro
Confederațiile din turism se opun eliminării voucherelor de vacanță: „Evaziunea fiscală va creşte, iar bugetul de stat va pierde venituri”
Confederațiile sindicale și patronatele din turism trag un semnal de alarmă privind riscurile eliminării voucherelor de vacanță, subliniind impactul grav asupra economiei, evaziunii fiscale și accesului românilor la vacanțe.
a200caa3b3428f867cb9b45cfc8cd801,5ec5fcd0 webp
Planul atacatorului de la Târgul de Crăciun. Ce posta înainte de tragedie: „Îi vom măcelări. Germania va trebui să plătească prețul”
Acestea sunt frazele tulburătoare pe care șoferul morții de la Târgul de Crăciun din Magdeburg (Germania), unde cinci oameni și-au pierdut viața, iar alți 41 sunt răniţi grav, le-a postat în mediul online.
mestecanis jpg
Drumul spectaculos pe care trebuie să-l parcurgi de Sărbători, în România. Peisajele sunt de poveste
România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic.
George Constantin
Celebrul actor român care a fost dat afară din casă. Drama care i-a scurtat viața lui George Constantin
George Constantin a fost unul dintre monștrii sacri ai teatrului și cinematografiei românești. În urmă cu 30 de ani, când avea doar 60 de ani, acest mare actor a trebuit să părăsească această lume. Suferința sa, precum și loviturile primite din partea regimului, i-au grăbit sfârșitul.