Nostalgia normală, dar ineficace

Publicat în Dilema Veche nr. 343 din 9 - 15 septembrie 2010
După 40 de ani jpeg

Stimate domnule Costea, în textul meu scris în urmă cu 13 ani şi republicat acum, cu prilejul deshumării binecunoscute, afirmam că nu sînt uimit de marele procent al nostalgicilor după Ceauşescu. Mai mult: îl explicam cu cîteva din argumentele dvs., perfect valabile. Nu aţi observat? O scriam clar: nostalgia după ceea ce numiţi „vremurile bune din deceniile 7 şi 8“ „nu e o tîmpenie“, este cu totul de înţeles, este „absolut normală“ – vorba dvs. Îmi permit să constat că mă citiţi cu mai puţină atenţie decît o fac eu cu scrisorile dvs.


Numai că de la această idee trageţi concluzia foarte ţeapănă că în „Epoca de aur“ era mult mai bine decît azi; fie şi în urmă cu 13 ani, dar şi azi, eu susţin că în epoca noastră gri e mai bine şi e mai rău decît atunci. Vi s-a părut prea complicat? Prea teoretic să diferenţiaţi între cauzele relelor într-o democraţie şi cele ale unei tiranii? Văd că dispreţuiţi aprig teoreticul (deşi vă place din Marx definiţia „proprietăţii ca furt“, ignorînd cum s-a întruchipat la noi „proprietatea întregului popor“...) şi preamăriţi practica. Prea bine. Practic, vă întreb: în „Epoca de aur“ aţi fi scris la Scînteia contra regimului cu dezinvoltura, slobozenia de limbă, humorul, lipsa de teamă, plăcerea, da, plăcerea, cu care faceţi praf capitalismul în numeroasele dvs. texte publicate în Dilema? Vi se pare asta un fleac, ca tot ce ţine de pricăjita libertate a expresiei care „n-o ţine ea de hrană“, dar, recunoaşteţi, vă încălzeşte, poate, cît o haină sau o sută de lei în plus oferite cîndva, generos şi memorabil, de patronul întregii Românii? Nu iubesc capitalismul – nici o orînduire nu e necesar să fie iubită –, dar trebuie să admit că „el“, cît o fi de scandalos, nu mă obligă să-l laud şi să-l cînt, să-i fiu devotat, fiindcă altfel îi devin suspect, aşa cum o făcea zilnic şi ceas de ceas „socialismul biruitor“ pe care – probabil – l-am făurit împreună, dar, la fel de probabil, l-am suportat diferit. În orice caz, la vîrsta noastră, nu-mi permit eroarea atît de frecventă azi, să mai pretind capitalismului a înfăptui idealurile, de fapt iluziile socialismului. Capitalismul nu e „mai drept“ decît socialismul; doar mai eficace economic, cu toate contradicţiile şi crizele lui inevitabile. Să nu ne încurcăm cu alte iluzii şi nici să nu ne încărcăm cu alte indignări peste cele cu totul îndreptăţite de calitatea precară a capitalismului românesc. Orice nostalgii sînt ineficace.

Cît priveşte Legea 18/68 şi tribunalele poporului unde speraţi „să-i vedeţi în dungi pe escrocii neamului“, am – „om bătrîn“, mă înţelegeţi? – o violentă alergie ori de cîte ori aud de Partidul Poporului, de Televiziunea Poporului, pînă şi de Casa Poporului. Mi-o tratez sistematic recitind cu elan minunăţia aceea de capodoperă a lui I.L. Caragiale intitulată, bubuitor, Boborul. Îmi permit să v-o recomand şi dvs., nădăjduind să nu ridicaţi din umeri, ci doar din sprîncene, la propunerea mea.

Amical, ca între doi vajnici pensionari...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mihai leu 568898615151 jpeg
Mihai Leu e în stare critică. Fostul campion a fost transportat de urgență la București cu elicopterul
Mihai Leu, fost campion mondial la box și campion național la raliuri, se află în stare critică la Spitalul Fundeni din București.
Ponta Simion popocorn, Facebook jpg
Poate fi condusă România de Ponta și Simion?
Într-o România pe care ne-o dorim, un candidat care refuză dezbaterea n-ar trebui să fie acceptat în turul al doilea. Un potențial viitor președinte ar trebui să fie primul care intră în arenă, nu primul care fuge, cu buchetul de flori în mână sau cu scuze livrate pe Facebook.
gabriel cipera cancan jpg
Concurentul de la „Vocea României” care e de negăsit de mai bine de un an. Mama îl caută în disperare
Gabriel Cipera, un tânăr de 29 de ani dintr-o comună buzoiană, a plecat în Spania cu visul de a deveni un artist celebru. Fost concurent la „Vocea României”, Gabriel cânta de mai mulți ani pe străzile din Palma de Mallorca, sperând că, într-o zi, talentul său va fi remarcat de un profesionist din in
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Cum previi putrezirea rădăcinilor plantelor. Ingredientul folosit de grădinarii profesioniști
Plantele de apartament aduc frumusețe, prospețime și viață în orice casă. Însă, uneori, chiar și cu toată grija, frunzele încep să se îngălbenească, planta pare tristă, iar la o privire mai atentă, descoperi problema: rădăcinile au început să putrezească.
casa png
Descoperirea macabră făcută de o familie în timp ce își renova casa: „Îndepărtam tencuiala și ceva a sărit din perete” Ce a ieșit la suprafață?
Ar fi trebuit să fie un proiect simplu, care să aducă numai bucurie și optimism unei tinere familii. În schimb, după ce au cumpărat o casă și au început să o renoveze, cei doi îndrăgostiți au făcut o descoperire terifiantă! În pereții locuinței erau ascunse oase!
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cu ce minciuni au fost prinși candidații la dezbaterea electorală: declarațiile, verificate de factual.ro
Site-ul de fact checking Factual.ro a verificat și de această dată declarațiile prezidențiabililor din timpul dezbaterii electorale de luni, 28 aprilie, organizată de Digi24.
Primavara copaci flori FOTO Shutterstock jpg
Meteo, 29 aprilie. Zi însorită şi temperaturi în creştere
Ne bucurăm de o zi însorită în toată ţara, câţiva stropi de apă făcându-şi simţită prezenţa doar în zonele montane şi pentru scurt timp, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Yuval Noah Harari
,,NEXUS’’, de Yuval Noah Harari: previziuni despre Era IA. O recenzie după o lectură completă și aprofundată
Inteligența artificială devine un laitmotiv în ultimele trei cărți ale istoricului israelian Yuval Noah Harari. Cea mai recentă, ,,Nexus”, lansată în 2024, propune o istorie informațională a omenirii, care se încheie cu concluzii privind eventuale scenarii pentru următoarea jumătate de secol.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan refuză să spună de unde are bani pentru campanie. „Veți avea aceste informații după alegeri”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a evitat să ofere răspunsuri clare privind proveniența banilor din campania sa, susținând că informațiile despre donatori vor fi făcute publice după alegeri.