Noi note informative către Serviciile multilateral specializate

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Alte note informative către Serviciile multilateral specializate jpeg

Luni: Vă supun atenţiei următoarea idee a scriitorului israelian Amos Oz, într-o discuţie cu Jean Daniel, directorul revistei Le Nouvel Observateur. Daniel nu îşi ascundea decepţia faţă de actuala politică a Israelului, stat născut, cu atîtea speranţe şi entuziasm, dintr-o utopie. Oz îi răspunde că „Israelul nu poate fi o decepţie decît dacă e privit ca o ţară născută dintr-un vis“. Şi – atenţie! – „tot ce se naşte dintr-un vis nu poate fi decît dezamăgitor. Singurul fel de a păstra intact un vis este de-a nu-l trăi întruchipat. Aceasta e valabil şi în fantasmele erotice, şi în scrierea unei cărţi, şi în naşterea unei ţări“. Nu cred că noi, specializaţi în decepţii, aici, la porţile Orientului, unde totul, chiar şi o revoluţie, este luat cu cea mai mare lejeritate, ne putem permite să ignorăm această idee, venită dintr-un Orient fie şi Mijlociu, dar extrem de violent. Dacă vă interesează – şi ştiu că toate vă interesează –, Amos Oz este autorul unui roman, Fima (tradus şi în româneşte la Polirom), într-atît de bun încît, mulţumită lui, m-am împăcat cu un prieten de care îmi jurasem să mă despart definitiv.

Marţi: Fiindcă ştiu că vă preocupă toate fenomenele în societatea noastră, aş dori să găsiţi o explicaţie la frenezia cu care circulă întrebarea: „Mă-nţelegi?“ în toate convorbirile noastre. De la şoferi, unchi şi mătuşi, pînă la George Becali, nu ne mişcăm decît însoţiţi de acest „mă-nţelegi?“. Nu l-am cunoscut la această intensitate înainte de 1989. Să fie o nevoie imperativă de comunicare între români? Greu de crezut. Să ne îngrijoreze permanent lipsa de claritate în ce gîndim? Ar fi prea frumos. Să fie dorinţa intempestivă – pînă la tic verbal – ca, pe lîngă dreptatea şi adevărul obsesive, să triumfe şi logica? Nu ar fi chiar absurd.

Miercuri: Nu vă ascund că duminical urmăresc la TV 5 emisiunea Kiosque, în care corespondenţi ai presei străine acreditaţi la Paris discută evenimentele fiecărei săptămîni. De curînd, unul dintre ei a recomandat ca toate complicaţiile lumii de azi să fie judecate şi cu „un cinism rezonabil“. Expresia m-a înfiorat ca pe timpuri, cînd te întrebai dacă poţi pune pe hîrtie cîte o expresie „neconformă“, din acelea la care cenzorul îţi făcea notă informativă către secţie. Oricum, nici azi nu văd cine ar putea, în lume, să se declare un cinic rezonabil. În birourile dvs. aveţi vreun asemenea specimen? 

Joi: Iertaţi-mă că vă voi trezi memoria cu un titlu din Scînteia de altădată: „Pe urmele materialelor publicate“. După apariţia articolului meu „Lucidităţi de bucureştean universal“ (Dilema veche nr. 321), în care mă refeream la condiţia mea iudeo-creştină, am primit cinci telefoane de la prieteni evrei şi ortodocşi, din Bucureşti, Paris şi Tel-Aviv, care mă întrebau, cu o vie curiozitate, „din ce ţi-a venit?... cine te-a supărat?“. Cînd le-am explicat scurt că l-am scris pentru că era Paşte la unii şi la alţii au tăcut toţi o clipă îndelungă, neştiind dacă să mă creadă sau nu.


Vineri: Sînt convins că în ziua de sîmbătă, 10 aprilie 2010, monarhii şi toţi preşedinţii de pe glob – indiferent de ideologie – s-au interesat, mai mult sau mai puţin discret, de starea şi „sănătatea“ avioanelor lor din hangarele speciale. A fost o zi universală de angoasă prezidenţială, perfect de înţeles din p.d.v. uman, paralizîndu-ne orice impuls politicianist. De asemenea, cu acest prilej, am constatat că mai nimeni, la noi, nu s-a încumetat să numească – simplu, sobru, concis – ce s-a întîmplat acolo, drept o nenorocire, fără alte idei colaterale. Comentariile abundente balansau între blestem şi conspiraţie, aterizînd, ferm şi fără greş, în politică. În urmă cu un secol şi ceva, într-o anchetă a revistei Vremea, la întrebarea: „ce este o nenorocire?“, singur I.L. Caragiale a răspuns doar în două vorbe, bătute în piatră: „Prost lucru!“. Nu se mai vorbeşte aşa, pur şi simplu. S-a politizat şi nenorocirea. Nu e cazul să vă autosesizaţi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.