Nixon și Hrușciov în bucătărie

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Nixon și Hrușciov în bucătărie jpeg

Meniu: capitalism și comunism. Și o gură de Pepsi-Cola.

Reacții alergice: garantate.

Vara anului 1959 a lăsat în istorie, printre multe altele, probabil, un moment mai puțin obișnuit de diplomație. Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică căzuseră de acord să organizeze, una pe teritoriul celeilalte, cîte o expoziție, ca parte a unei inițiative de diplomație culturală care să promoveze apropierea între cele două state. După ce, în luna iunie, sovieticii au deschis o astfel de expoziție în New York, luna următoare a venit rîndul americanilor să deschidă la Moscova, în Parcul Sokolniki, Expoziția Națională Americană, menită să scoată în evidență progresul stimulat de capitalism și nivelul dezvoltat al stilului de viața american.

Sarcina oficială a căzut pe umerii vicepreședintelui Richard Nixon, care pe 24 iulie a ajuns la Moscova pentru a inaugura expoziția și pentru a-i face, așa cum se cădea, un tur oficial al acesteia liderului sovietic Nikita Hrușciov. Prima oprire: un studio de televiziune mobil, instalat de compania NBC, cu toate inovațiile tehnice de la acel moment, inclusiv transmisiunea color. Culorile nu prea l-au impresionat pe Hrușciov, totuși, nu și-a putut ascunde uimirea cînd i s-a prezentat un nou model de reportofon.

Poate nu era un moment rău să se răcorească cu un pahar de băutură acidulată. Următoarea oprire: la standul companiei Pepsi-Cola. Cu ajutorul ghizilor ruși de la stand, care i-au servit pe toți cei prezenți cu celebra răcoritoare, organizatorii au reușit să îl facă și pe șeful de stat sovietic să ia o înghițitură „sceptică“ (așa cum a descris-o presa vremii) de Pepsi-Cola.

Urma cel de-al treilea obiectiv de vizitat: un model american de casă (un montaj special făcut pentru expoziție, se înțelege), mobilată și mai ales dotată cu tot soiul de aparaturi electrice. Între Nixon și Hrușciov se declanșase încă de la începutul vizitei o dezbatere tipică logicii Războiului Rece, dar în momentul cînd cei doi au ajuns în bucătăria complet echipată a casei montate în expoziție, discuția a cam luat foc. „Voi, americanii, credeți că rușii vor fi uluiți să vadă aceste lucruri. De fapt, toate casele noastre noi au acest tip de echipament“ – a fost una dintre replicile sovieticului, întîmpinată cu diplomație de răspunsul lui Nixon: „Nu ne dorim să impresionăm poporul rus. Vrem doar să accentuăm diversitatea noastră și dreptul de a alege. La noi nu se decide la nivel guvernamental ca toate casele să fie construite la fel.“ Dezbaterea despre progresele tehnologice ale celor două țări a continuat, cu replici similare, în același loc, în bucătărie, Hrușciov opinînd că ceea ce vede nu e decît propagandă, americanii neavînd de fapt bucătării precum cea în care se aflau. Vicepreședintele american l-a contrazis ferm și, din nou, cu multă diplomație.

După „ospățul“ ideologic, cei doi au declarat că mai vor ceva: pace. Nu era încă în meniu.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.