Mossad

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

În mintea multora, numele serviciului secret israelian e asociat cu tot felul de teorii ale conspiraţiei mondiale, cu asasinate şi operaţiuni ca-n filmele cu James Bond. Într-o carte scrisă de Michael Bar-Zohar şi Nissim Mishal, tradusă recent şi în România, intitulată Mossad – istoria sîngeroasă a spionajului israelian, sînt descrise o serie de operaţiuni importante ale acestui serviciu, de la înfiinţarea sa de după crearea statului Israel şi pînă în zilele noastre. Primul dintre autori e istoric şi politician israelian, al doilea este jurnalist, şi nu par să-şi fi propus să scrie o istorie academică, ci o carte care să se vîndă. Şi, într-adevăr, ea a devenit imediat un bestseller. Se citeşte cu sufletul la gură, fiind concepută ca o serie de scurte istorii ale unor operaţiuni de spionaj, unele descrise aproape vizual.  

Bineînţeles, nu e uitată povestea răpirii lui Adolf Eichmann, ofiţerul nazist care a inventat termenul „soluţia finală“ şi a fost răspunzător de punerea ei în practică, în timpul cel de-al Doilea Război Mondial. În 1960, criminalul nazist a fost răpit din Buenos Aires, unde se ascundea, printr-o complicată operaţiune a unui comando israelian, care l-a adus în Israel, unde a fost judecat şi condamnat la moarte.

Sînt povestite şi eşecuri, precum asasinarea unui individ nevinovat în Norvegia, pe care agenţii Mossad l-au confundat cu şeful organizaţiei teroriste „Septembrie Negru“. Mai mult, cîţiva membri ai echipei Mossad-ului, care au participat la operaţiune, au fost arestaţi de autorităţile norvegiene şi condamnaţi la închisoare.

Un alt mare eşec a fost încercarea nereuşită, din 1997, de asasinare a lui Khaled Mash’al, şeful Biroului Politic al mişcării Hamas, cu o otravă teribilă, din care, dacă doar cîteva picături atingeau pielea cuiva, acesta murea după un timp, cu simptomele unui atac de cord. Agenţii au reuşit să-l stropească cu cîteva picături pe o ureche, dar au fost prinşi asupra faptului şi arestaţi, iar chestiunea a ajuns imediat pînă la regele Hussein al Iordaniei, ţara în care s-a produs atentatul, şi a fost sunat chiar şi Bill Clinton, preşedintele de atunci al Statelor Unite. Din motive politice şi pentru eliberarea agenţilor israelieni, Mossad-ul a fost nevoit să ofere iordanienilor antidotul otrăvii, cu ajutorul căruia Mash’al a fost „înviat“, în ultimul moment.

Mai sînt şi alte operaţiuni descrise în carte, care par de-a dreptul halucinante, desprinse parcă din acele filme despre care se spune că sînt „trase de păr“. Aşa s-a întîmplat cu uciderea, în 2008, a unui general sirian, responsabil de înfiinţarea unui reactor nuclear. E mai puţin ştiut că în acei ani, Siria, cu ajutorul Coreei de Nord, încerca să construiască bomba atomică. Pentru Israelul vecin şi veşnic duşmănit, era un pericol existenţial. Aşa că aviaţia sa a distrus reactorul iar apoi s-a hotărît uciderea generalului Muhammad Suleiman, care plănuia deja construirea unui alt reactor. Individul a fost împuşcat pe terasa vilei sale aflate pe malul Mediteranei, de la mare distanţă, de către doi scafandri ieşiţi pentru cîteva secunde din valurile mării, care au dispărut apoi de unde veniseră.  

Dar, legat de bombele atomice pe care ţările din apropierea Israelului tot încearcă să le fabrice, toată lumea ştie povestea cu reactoarele din Iran, despre care, în ciuda suspiciunilor occidentale, Teheranul spune că au scopuri paşnice. S-a vorbit mult în ultimii ani şi despre posibilitatea unui bombardament israelian sau american asupra acestor reactoare. Din această carte aflăm că, pînă una-alta, agenţii Mossad au sabotat în fel şi chip proiectul Iranului, întîrziind obţinerea bombei şi făcînd să pară că tot ce se construieşte acolo noaptea se dărîmă în noaptea următoare.  

Din cele povestite în carte reiese că lucrurile nu sînt chiar departe de imaginea populară şi legendară pe care o are Mossad-ul, excluzînd, evident, teoria paranoică a unei conspiraţii mondiale. Aflînd despre atîtea asasinate şi operaţiuni ilegale săvîrşite de agenţii Mossad, întrebarea pe care ştiu că şi-o pun multe categorii de oameni – fie ei ignoranţi, dezinformaţi, pacifişti naivi sau antisemiţi – e care ar fi diferenţa dintre aceşti agenţi şi teroriştii arabi, de exemplu. Deşi e evident, răspunsul trebuie repetat întruna: în vreme ce unii apără libertatea, democraţia, demnitatea umană, progresele şi civilizaţia, chiar prin mijloace dure, cînd altfel nu se poate, ceilalţi nu apără decît dreptul unor indivizi de a supune populaţii întregi, de a le ţine în mizerie şi în ignoranţă, ca în Evul Mediu. Unii îi vînează pe criminali, alţii masacrează oameni nevinovaţi. Probabil că fără Mossad (care e totuşi o instituţie controlată democratic), între atîtea ţări duşmane, Israelul cu toată civilizaţia lui ar fi fost şters de pe hartă pînă acum, exact aşa cum îşi dorea Ahmadinejad, fostul preşedinte radical al Iranului.  

În sfîrşit, revenind la carte, parcă pentru ca să aibă tot ce-i trebuie unui bestseller, cei doi autori au fost acuzaţi că ar fi copiat pasaje întregi din alte cărţi sau articole. A fost o adevărată investigaţie pe această temă, a ziarului Haaretz, iar autorii s-au apărat spunînd că unele surse au fost comune cu ale altora, care descriau exact aceleaşi întîmplări. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bolid de lux, distrus într un accident rutier la Cluj  Două persoane au fost rănite  Foto ISU CLUJ jpg
ASF pregătește „cazierul” mașinilor implicate în accidente. Cine va avea acces la noua bază de date
Mașinile care au fost implicate în accidente rutiere ar putea figura într-o bază de date la care vor avea acces deopotrivă asigurătorii, poliția și RAR.
bucatarie pexels jpg
Șocant! Acest lucru din bucătăria ta este un focar de bacterii mai mare decât o toaletă! Îl cureți măcar?
Cât de bine îți cureți bucătăria? De câte ori pe an dezinfectezi borcanele de condimente? Dar buretele de vase, îl schimbi suficient de des?
Bucuresti foto Denis Grigorescu jpg
Cum este România promovată pe unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume de o mare scriitoare franceză
Pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris, ca și în marile hoteluri din capitala Franței, România este promovată în această lună într-un mod inedit și foarte eficient.
Plajă pe brațul Kassandra din Halkidiki-Grecia - imagine aeriană Foto Porto Valitsa Resort jpg
Cât mai costă vacanța în Grecia, în 2025, la doi pași de România: „Am furat startul”
Află cât costă vacanța în Grecia în 2025, la doar câțiva pași de România, înainte de sezonul estival, cu ajutorul vloggerilor care au testat destinațiile preferate ale românilor din Halkidiki, chiar de Paște.
cazinou
Cum se impozitează câștigurile din jocurile de noroc în România și în UE. Ce țări nu îți opresc niciun bănuț
Veniturile din jocuri de noroc sunt impozitate diferit în statele membre ale UE, în România aplicându-se impozitarea progresivă în funcție de venit și de tipul de câștig, în timp ce unele țări le consideră câștiguri accidentale și nu le impozitează.
ciorba de fasole jpeg
Cum se prepară borșul de fasole după rețeta veche bucovineană. Secretele de care să ții cont
Borșul de fasole, sau „borș di fansuli”, cum îi spun cu drag localnicii din Bucovina, este unul dintre preparatele de suflet ale zonei, nelipsit mai ales în zilele de vineri și în perioada posturilor.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
O nouă cerință pentru chiriași: cazierul și contractul de muncă - Dezbatere virală
Odată cu creșterea sumelor investite în amenajarea apartamentelor de închiriat și pe fondul unor experiențe neplăcute cu chiriașii, din ce în ce mai mulți proprietari din România solicită acestora cazier judiciar și contract de muncă. Ce spun chiriașii și cât de legal este?
image png
Ce s-a ales de Diana Muscă, „Lizuca” din filmul Dumbrava Minunată: „Nu am niciun regret”
Diana Muscă, micuța actriță care a cucerit inimile publicului în rolul Lizucăi din Dumbrava Minunată, a rămas în memoria multora pentru acest rol.
iran jpg
Iranul sub sancțiuni: cum rezistă regimul de la Teheran după patru decenii de izolare internațională
De peste 40 de ani, Iranul trăiește în logica unei fortărețe asediate. Regimul islamic instaurat în 1979 a făcut din rezistența la sancțiuni o doctrină de supraviețuire și un instrument de propagandă.