Meserie!

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Din amintirile unui cobai jpeg

Aşa se cheamă un roman de David Lodge, cel care încheie savuroasa trilogie despre viaţa universitară din zilele noastre: Changing Places: A Tale of Two Campuses, 1975 (Schimb de dame), Small World: An Academic Romance, 1984 (Ce mică-i lumea) şi Nice Work, 1988.

Mi-a revenit recent în minte din trei motive:

1) Pentru că mi-a părut rău că nu l-am putut asculta pe Lodge la începutul lui octombrie, cînd a fost unul dintre invitaţii de onoare ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi. Am citit o parte dintre excelentele lui scrieri de critică şi teorie literară, în studenţie, apoi am savurat, în anii ’90, ironia copioasă dedicată „înnoirilor“ din mediul academic, de care am aflat că s-a despărţit, dedicîndu-se scrisului beletristic. „Era momentul să plec“ – ar fi declarat Lodge. „În viaţa universitară s-a instalat o dezamăgire tristă şi e păcat, pentru că, atunci cînd eram acolo, era palpitantă, plină de joie de vivre. Acum a devenit ca o maşină, în serviciul unui număr mare de studenţi, mult mai puţin atractivă şi interesantă.“

2) Pentru că, inevitabil, întîmplări curente din ceea ce trăiesc în momentul de faţă în universitate îmi readuc în gînd, periodic, situaţii hilare din trilogia lui Lodge

şi

3) Pentru că se leagă de ce vreau să spun în continuare.

În Meserie! e vorba despre un experiment menit să pună comunitatea academică, considerată de mulţi a fi zăbovit într-un soi de recluziune suspectă, în contact cu „viaţa adevărată“. O profesoară de literatură engleză este detaşată pentru o vreme pe post de asistentă a unui şef de corporaţie. Ce se întîmplă de aici încolo, vă îndemn cu căldură să aflaţi de la Lodge însuşi, în caz că nu aţi făcut-o deja.

Aud şi la noi, de o vreme, mereu şi mereu, că educaţia ar trebui să se apropie de nevoile vieţii, de pregătirea profesională nemijlocită, de piaţa muncii etc. – m-am mai referit la chestiunea asta. Ba mai mult, am şi un proiect personal, pe care încerc să îl promovez de ani buni. Ca educatori, sîntem întrebaţi ce se poate face ca să-i îndreptăm pe tineri către gustul lecturii. Păi, răspund, de regulă cam încurcat, asta chiar e o meserie, şi nu una dintre cele mai simple.

Mă uit în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR 2014) la „Consilier“ şi găsesc nu mai puţin de 72 profesiuni înregistrate (fără cele cu titulatură mixtă, de tipul „Consilier/expert/inspector/referent/economist“), în ordine alfabetică, de la „consilier actuar“ pînă la „consilier zoologic“. Trecînd prin „consilier al ministrului“, „consilier bacteriolog“, „consilier mediator“, „consilier dezvoltare personală“, „consilier teritorial şef inspectoratul pentru cultură“, „consilier vînzări bijuterii şi ceasuri“, „consilier vocaţional“ şi multe altele.

Şi mă întreb atunci de ce nu am omologa, pe poziţia nr. 73, încă o profesiune, aceea de „consilier de lectură“?

În fişa de calificare pentru o astfel de meserie (vezi Cadrul Naţional al Calificărilor) aş trece, pe lîngă indispensabila bună cunoaştere a cărţilor, discernămînt, intuiţie psihologică, răbdare, tact, chiar şi – neapărat! – un strop de imaginaţie. În plus, dedicaţie profesională. Cred că pot schiţa şi cîteva strategii procedurale pentru exercitarea acestei nobile meserii. De pildă:

Strategia „Pas cu pas“. Este cea mai recomandabilă ca strategie de tatonare. Recomandările se fac din aproape în aproape, lărgind teritoriul cititului centimetru cu centimetru. „Te-ai dus să vezi Stăpînul inelelor şi ţi-a plăcut? Ce-ar fi să încerci să citeşti Hobbitul lui J.R.R. Tolkien?“ (Partea cu „J.R.R.“ poate fi discret omisă, conţinînd prea multă informaţie condensată. Sau se face apel la traducerea mai veche, în caz că e disponibilă, Povestea unui hobbit. Cuvîntul „poveste“ poate avea efect încurajator.)

Strategia „Easy come, easy go“. Lectura este, chiar şi pentru les gourmets, un bun remediu contra plictiselii. „Dacă tot mai ai o săptămînă pînă să pleci în tabără, ia-ţi, pînă atunci, o vacanţă suplimentară. Uite, o călătorie palpitantă: Michael Ende, Poveste fără sfîrşit. S-a făcut şi film după ea, dar parcă tot cartea e mai captivantă.“

Strategia „Ştiai că...?“ se aplică, de regulă, firilor curioase. „Ştiai că există şi romane scurte, care se citesc ca pe apă? Uite, de pildă, Bătrînul şi marea de Hemingway. Şi, nu în ultimul rînd, e un roman cu un singur personaj. Mă rog, pot fi două, dacă punem la socoteală şi peştele, sau chiar mai multe, luînd în calcul şi rechinii. Rămîne să vezi tu ce şi cum.“ Şi, dacă a funcţionat: „O chestie şi mai tare: un roman de vreo trei pagini, Pîlnia şi Stamate, de Urmuz. Chiar aşa scrie în subtitlu: «Roman în patru părţi». O scriere trăsnită, nu-i vorbă.“

Strategia „Check & balance“. Are efect pentru lărgirea sferei de interes – teme, genuri etc. „Coehlio e o.k. Uneori dă peste subiecte interesante, cum e chestia cu Principiul Amar, de care îmi zici. Cam previzibil, însă. Uite, să vezi ce face Süskind în Parfumul, dintr-o mare banalitate: un ins cu un foarte ascuţit simţ al mirosului. Nu mai vorbesc de Kafka, cu Metamorfoza.“

Strategia „Bastonul de mareşal“. Fiecare dintre noi îl purtăm în raniţă. Însă nu toţi sîntem dispuşi să băgăm mîna după el. „Mie mi-a luat ceva cînd am încercat să citesc Faulkner prima oară. Cred că era Zgomotul şi furia. Am început-o de vreo trei-patru ori. Dar la un moment dat n-am mai putut s-o las din mînă.“

Strategia „Terapie de şoc“. A se folosi cu maximă precauţie. „La Medeleni e pentru fetele de pension. Dacă chiar vrei să zici că citeşti, ia, de pildă, un Dostoievski, Fraţii Karamazov sau Demonii.“ A nu se uita: „Să-mi spui şi mie cum ţi s-a părut.“

Lista poate fi continuată. Consilierul de lectură profesionist îşi elaborează, de regulă, propriile strategii.

Am aflat, dintr-o carte despre psihoterapie, un lucru şocant. Anume că diversele metode, deşi diferite nu numai tehnic, ci prin însuşi modul în care se consideră că funcţionează psihicul, dau, în final, cam acelaşi randament, cu o rată de vindecare declarată în jur de 80%. Poate avem noroc şi se întîmplă ceva asemănător şi în consilierea pentru lectură. 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

covid terapie bolnav spital FOTO EPA
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
China se confruntă în această perioadă cu un val de boli respiratorii grave cauzate de un virus care, în mod normal, nu vine cu simptome severe. Chiar și așa, potrivit presei internaționale, spitalele sunt pline cu bolnavi, iar decesele survin într-un număr din ce în ce mai mare.
paletar culori jpg
Ce culori trebuie să purtăm la început de ianuarie pentru a avea noroc tot anul. Mulți oameni respectă aceste tradiții
Deja ne aflăm în primele zile ale noului an, iar în această perioadă oamenii respectă nenumărate tradiții, care promit să ne aducă noroc și prosperitate.
Stalin Roosevelt si Churchill la conferinta de la Teheran din 1943 foto Wikipedia jpg
Vara în care s-a decis soarta Europei. Cum au schimbat direcția lumii câteva sticle de vin și votcă, la o beție de pomină
În vara lui 1942 s-a scris destinul lumii, dar mai ales al Europei. A fost începutul sfârșitului pentru Germania Nazistă. Totul a depins de o beție cruntă, de o misiune în deșert, dar și de o rezistență îndârjită într-un oraș al morții și al ruinelor.
rechini marea rosie JPG
Cât de periculoase sunt stațiunile de la Marea Roșie. Atacurile sângeroase ale rechinilor: un turist a fost mâncat de viu în fața tatălui său
Sațiunile din Marea Roșie oferă mai mult decât soare, mare și relaxare: în apă sunt rechini periculoși care, frecvent, declanșează atacuri violente asupra turiștilor. Experții cred că peștii și-au modificat comportamentul din cauza oamenilor.
Zugravit Foto Freepik com jpg
Cum să reduceți cheltuielile. Zece obiceiuri utile, „de modă veche”, pentru creșterea siguranței financiare
Adoptarea unor obiceiuri considerate „de modă veche” poate contribui la stabilitatea și securitatea financiară, arată un ghid practic dedicat celor care vor să economisească bani în 2025.
Londra foto Unsplash jpg
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu la București”
„O să vă învăț să cumpărați un apartament de 100.000 de euro cu 50.000 de euro”, spune Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din România, în ultimul clip din 2024. Sfatul lui a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la cea mai bună investiție pentru copiii noștri.
daniel david ubb fb jpg
Manuale mai „prietenoase” și comasarea unor materii. Ce spun specialiștii despre propunerile ministrului Educației
Declarațiile ministrului Educației, care a spus că nu este de acord cu introducerea unor materii noi în orarul elevilor, dar și cele referitoare la nevoia unor manuale „mai prietenoase”, nu au rămas fără ecou.
daniel david ubb fb jpg
Programul de guvernare pe Educație, sub lupa specialiștilor. "Fără o susținere bugetară multe măsuri ar putea rămâne doar pe hârtie"
În materie de Educație, noul program de guvernare, dacă va fi pus în aplicare punctual, va reforma din temelii învățământul românesc. Măsurile propuse sunt revoluționare și ar putea schimba definitiv paradigmele învechite și comuniste în care se zbate sistemul de zeci de ani, consideră experții.
Raoul, surprins de prieteni de ziua lui
Raoul, surprins de prieteni, de ziua lui: „Au apărut pe neașteptate cu...”
Raoul, pe numele lui din buletin, Rareș Borlea, a împlinit 46 de ani pe 5 ianuarie.