Măruntaiele hotelurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Măruntaiele hotelurilor jpeg

E sezonul vacanţelor. Cu hotelurile din România ne-am obişnuit sau poate deja ne-am dezobişnuit. Cei care au călătorit mult ştiu că nu doar în hotelurile din ţară poţi avea surprize. Jacob Tomsky e pseudonimul unui tip care a lucrat mult în industria hotelieră din Statele Unite şi cică încă mai lucrează. A scris o carte despre lumea hotelurilor, tradusă şi la noi în colecţia „Narator“ a editurii Publica. În română, titlul e sintetic, dar sugestiv:

În engleză era explicit:

„Capete în paturi“ e un termen specific, care se referă la binecunoscutul grad de ocupare al hotelurilor. De fapt, ăsta e singurul lucru care contează în industria hotelieră. Fiindcă e o industrie şi nu neapărat un sistem de găzduire ospitalieră. Probabil că nimeni nu mai are naivitatea să creadă că un hotel, fie el şi de mare de lux, are drept scop fundamental buna găzduire a clienţilor. Satisfacerea oaspetelui e doar un mijloc pentru a obţine profit şi un grad de ocupare cît mai mare. Dincolo de ideea asta, cu care ne putem împăca, intrînd în burta marilor hoteluri, în măruntaiele acestei colosale afaceri, cu un ghid ca Jacob Tomsky, ajungi să descoperi o lume crudă şi extrem de cinică. 

Măruntaie pot însemna şi infernul de la baza toboganului de rufe murdare înfundat, din marele hotel din New Orleans, descris cu mult talent de autor, dar pot însemna şi relaţiile dintre angajaţi şi manageri sau tertipurile de obţinere a bacşişurilor. Bacşişul e un element primordial în lumea hotelierilor. Şi, cică, un

care nu şi-a primit bacşişul cuvenit pentru că a cărat bagajele în cameră va face tot posibilul să intre în camera respectivă cînd clientul e plecat, pentru a-i „împrumuta“ periuţa de dinţi, într-un scop pe care vi-l puteţi imagina. Între portari,

-i şi recepţioneri, relaţiile de concurenţă se transformă mai devreme sau mai tîrziu într-o abilă cooperare, cu scopul de a cîştiga fiecare bacşişuri cît mai multe şi mai mari. Bacşişurile deschid calea către camere mai bune şi o atenţie mai mare din partea personalului. Unul din sfaturile lui Tomsky este: „Nu vă resemnaţi cu o cameră inferioară din cauza laşităţii. Daţi-i un bacşiş pe loc. Arătaţi-le recepţionerilor că sînteţi un om serios.“ Totdeauna – spune el – există camere mai bune, chiar dacă printre cele cîteva „minciuni comune din bagajul unui recepţioner“ figurează şi aceea conform căreia „toate camerele au cam aceleaşi dimensiuni“. O altă minciună tipică a unui recepţioner poate suna aşa: „Nu pot face nimic pentru dumneavoastră“ sau „îmi pare rău că

-ul v-a pus într-o situaţie delicată. Desigur că voi anunţa managementul.“ 

Indiferent de ceea ce se întîmplă între angajaţi, spune Tomsky, regula nescrisă, „veche şi sfîntă“ din industrie, rareori încălcată, este: „Sîntem

împotriva lor.

Asta nu exclude scenele jucate de recepţioneri care se pot mira în faţa clientului că o cameră nu e încă gata, sugerînd că e vorba de o nepermisă încetineală a cameristelor. 

Autorul face şi avertismente de genul: „...Data viitoare cînd beţi apă dintr-un pahar de la minibar şi vi se pare că are o aromă plăcută de lămîie, veţi şti că tocmai aţi luat o gură de spray de mobilă. Serios, s-ar putea să fie mai igienic decît să le spele cu apă şi să le usuce cu un prosop (curat, să sperăm) de la cei care au eliberat camera.“

De la Tomsky aflăm de asemenea şi că, uneori, valeţii care preiau maşinile din faţa hotelului nu se sfiesc să facă curse cu ele, pe palierele şi prin spiralele parcărilor supraetajate, atunci cînd proprietarii nu-i mai pot vedea. Chiar dacă aud motoare turate şi scrîşnet de frîne, aceştia nu au decît bănuiala, nu şi dovada că e vorba de maşina lor. Nici cînd apare vreo dovadă sub formă de zgîrietură, de obicei nu se poate demonstra că ea s-a produs după ce maşina a fost încredinţată valetului. 

Dincolo de toate, clienţii unui hotel pot fi mereu observaţi, ca să nu spunem spionaţi, iar personalul află destul de repede multe despre oaspeţi. Hotelierii par a şti totul despre natura umană. Cu toate astea, mereu apar tipuri de oameni şi de comportări care-i surprind chiar şi pe ei. E, cum spuneam, o lume cinică şi crudă, dar în acelaşi timp meschină, aşa cum reiese din cartea lui Tomsky. O lume de servitori, de fapt, care trăiesc, suferă şi se distrează pe seama celor care, de voie, de nevoie, apelează la serviciile lor. 

Acum, îmi pare rău dacă recunoaşteţi cîte ceva din toate astea, tocmai cînd aţi ajuns la hotel, în vacanţa mult aşteptată.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.