Loznici

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Loază jpeg

Termenii lozincă şi slogan ilustrau perfect, în presa românească de acum cîteva decenii, polarizarea produsă de maniheismul ideologic, fenomen pe care l-a descris Françoise Thom în Limba de lemn: împărţirea cuvintelor în bune şi rele, în cuvintele noastre şi cele ale duşmanului. Lozinca era un termen cu încărcătură pozitivă; de exemplu, Scînteia din 22 aprilie 1949 publica, în pagina a treia: „Lozincile Comitetului Central al PMR pentru ziua de 1 Mai 1949.“ Sloganul era burghez şi negativ: citatul cu care este ilustrat cuvîntul în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera S) e tot din 1949, din Contemporanul: „Vechiul slogan al politicii imperialiste britanice «Africa a africanilor» se întoarce azi împotriva celor care l-au lansat.“

Diferenţa de tratament se vedea clar în lexicografia vremii: în Dicţionarul limbii române moderne (DLRM, 1958), lozinca avea o definiţie înnobilată ideologic, plină de atribute pozitive: „formulare concisă şi pregnantă a unei idei călăuzitoare, a unei chemări pentru îndeplinirea unei sarcini.“ Slogan, în schimb, era însoţit de precizarea „adesea peiorativ“, fiind descris ca „formulă care rezumă în chip lapidar o teorie sau o problemă la ordinea zilei (şi care revine ca un refren în vorbirea sau în scrierile curente)“. Definiţiile măreau artificial distanţa dintre sensurile celor două cuvinte. Dicţionarele de azi fac mai vizibilă asemănarea, dar continuă să urmeze vechile modele. În DEX 2009, lozinca e o „formulare concisă şi pregnantă a unei idei, destinată să reţină atenţia şi utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc.“, iar sloganul – o „formulă pregnantă, concludentă care exprimă, în chip lapidar, ţelurile politice, economice ale unor grupuri, organizaţii etc. sau o problemă de actualitate.“ În mod surprinzător, pentru slogan nu e indicat ca domeniu specific cel publicitar; în schimb, precizarea apare lozincă, deşi uzul actual nu o asociază în genere cu reclamele comerciale. Nici unul dintre termeni nu mai primeşte în dicţionar indicaţia stilistică „peiorativ“, deşi este limpede că ambii (dar mai ales lozincă) au utilizări care le activează conotaţiile negative. Şi lozincă, şi slogan manifestă o predispoziţie pentru interpretarea negativă, în măsura în care scopul propagandistic şi repetarea insistentă sînt, din punctul de vedere al destinatarilor, evidente defecte.

Lozincă este explicat etimologic prin germană (Losung) şi are prime atestări, din secolul al XIX-lea, cu sensul „parolă“; slogan a fost înregistrat iniţial de dicţionare ca provenind din franceză, care, la rîndul său, îl împrumutase din engleză; sensurile şi utilizările sale ulterioare au fost preluate în română direct din engleză. Mai nou, site-ul 123urban.ro înregistrează un uz argotic al lui lozincă – cu sensul „bani“; e vorba de un simplu joc de cuvinte, o omonimie glumeaţă, prin care cuvîntul preia sensul argotic al termenului loz.

Lista de 42 de lozinci pentru 1 Mai recomandate în Scînteia de acum 64 de ani oferă o evidentă infirmare a primei părţi a definiţiilor citate mai sus: textele nu sînt cîtuşi de puţin „concise şi pregnante“. E drept, sînt cît se poate de călăuzitoare. Erau, desigur, destinate scrierii pe pancarte, nu scandării, imposibil de imaginat. Cuprind unele elemente care vor fi păstrate pînă în 1989 („tehnica înaintată“, „productivitatea“), dar şi multe sintagme efemere, semne ale politicii momentului („marele conducător al popoarelor“, „bastionul păcii“, „planurile agresive ale imperialiştilor“, „arma otrăvită“ etc.). Ne aflăm în 1949, aşa că încărcătura agresivă a lozincilor e previzibilă: în ciuda sărbătorii, abundă referirile la slugile imperialiştilor, uneltirile chiaburilor, speculanţi şi exploatatori. Lungile lozinci au două tipare principale: urarea („Trăiască 1 Mai, zi de trecere în revistă a forţelor clasei muncitoare...“) şi îndemnul imperativ, însoţit de adresarea directă. În a doua categorie, e interesantă particularizarea mesajului în funcţie de destinatari, aliată cu principiul listei cît mai complete: „Muncitori, muncitoare şi tehnicieni din industria alimentară! Daţi mai mult zahăr, unt, brînzeturi, uleiuri, paste făinoase şi alte produse pentru poporul muncitor. Îmbunătăţiţi calitatea produselor!“; „Ostaşi ai forţei armate a Republicii Populare Române! Îmbogăţiţi cunoştinţele voastre militare şi politice! Perfecţionaţi măiestria voastră militară! Păziţi cu fidelitate şi vigilenţă munca paşnică constructivă a poporului nostru!“...

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele
ana bogdan platformax jpg
România – Japonia, astăzi, la Malaga: postul care transmite un meci istoric pentru tenisul românesc
Partida va fi găzduită de Martin Carpena Arena, cu o capacitate de 11.300 de locuri. Aceasta e prima noastră prezența în cadrul Billie Jean King Cup Finals, întrecere care reunește cele mai bune 12 echipe ale lumii.
image png
Accident grav pe autostrada A3. S-a activat Planul Roșu de intervenție. 11 mașini au fost implicate în coliziune, iar în acestea se aflau 25 de persoane
Un grav accident rutier a avut loc joi pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea comunei Râfov din județul Prahova.
image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident A3 ISU jfif
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.