L.m.m.comp.

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Fiindcă aproximativ 2/3 din viaţa mea am simplificat prea mult şi prea multe – a complica însemna a fi intelectualist şi chiar a face jocul duşmanului –, în ultima treime, inteligenţa avînd şi ea o forţă revanşardă, îmi place să citesc şi să aud că „lucrurile sînt mult mai complicate“ şi să mă conformez ideii, chiar riscînd să nu pot explica imediat, pe loc şi pe larg, în ce constau dificultăţile acestei chemări la tot ce e mai captivant pe pămînt: contradicţia.

Astfel şi de exemplu, „lucrurile sînt mult mai complicate“ (pe scurt l.m.m.comp.):

...cînd Lucien Leuwen tranşează: „Pe legea mea! Destul că sînt în fond un ticălos, nu vreau să fiu şi în formă!“ – în traducere foarte liberă: să pui şi suflet într-o porcărie;

cînd demonul Verhovenski îl întreabă pe agitatul Verghinski: „Aţi vrea să deveniţi mai degrabă nefericit decît ticălos?“ şi acela, pe culmile incoerenţei, nu poate să-i răspundă clar: „Da, da, aş vrea să fiu de fapt un ticălos... Adică nu... Deşi, de fapt, nu ticălos, ci, dimpotrivă, total nefericit, mai degrabă decît ticălos“;

cînd citesc jurnalul unui scriitor megaloman, dar întru totul îndreptăţit;

cînd îl ascult pe France 24 pe domnul Matthieu Pigasse, care ţine să fie prezentat ca un bancher de stînga;

cînd descopăr într-o scrisoare din 1959 a lui Max Fisch către Paul Celan următoarea întrebare crucială, trăită intens în aceşti ultimi 20 de ani atît de contorsionaţi: „oare sînteţi dispus să fim prieteni şi în cazul în care nu sînt de acord cu dumneavoastră?“;

cînd un prieten, rezonabil în multe şi tolerant cît se mai poate, îmi povesteşte că ori de cîte ori vede la televizor pe un guru consacrat ca savant, nu-l poate uita cum, prin 80 şi ceva, acela, înaintea unei şedinţe „pe nasoale“ din institutul lor, l-a chemat în veceul instituţiei să-i comunice că va trebui să-l înfiereze şi, deci, să-l înţeleagă; nu-l urăşte... l.m.m.comp.;

...cînd aud că Eduard Limonov, preşedindele micuţului Partid Naţional Bolşevic (aliat în alegerile precedente din Rusia cu partidul „Blocul stalinist“) este din nou săltat şi arestat cîteva ore/zile după o manifestaţie anti-Putin neautorizată, şi mă întreb de ce nu se pot înţelege cei doi patrioţi normali; l.m.m.comp.;

cînd citesc în New York Times articolul unui excelent nuvelist israelian Etgar Keret, care descrie următoarea scenă: în războiul din Liban, doi trăgători de elită dintr-o unitate israeliană văd cum se apropie de ei – în cîmp deschis – un individ purtînd un keffi indiscutabil şi o armă în bandulieră, sînt gata să se conformeze ordinelor: dacă avea un kalaşnikov, era un terorist şi trebuia ucis imediat, dacă poseda o puşcă de vînătoare, era cioban şi trebuia lăsat în pace;

unul e convins că vede un kalaşnikov (de provenienţă chineză), celălalt că e o puşcă veche şi se consultă prin telefon cu şefii lor, omul se apropie, li se dă ordin să tragă, numai că în clipa următoare, fixîndu-l prin binoclu, trăgătorul îl vede pe arab oprindu-se, întorcîndu-se ca să urineze, ţinînd în mînă o umbrelă. Hotărît, l.m.m.comp.;

cînd descopăr aceste versuri ale Marinei Ţvetaeva, dedicate unui iubit al ei, chinuit de un abces dentar: „Beau ténébreux, eşti trist şi eşti bolnav / Lumea nu are rost – te doare un dinte“.

În ultima vreme, îmi mai place de asemenea că în ruseşte, înaintea numelui tău, se pune prenumele tău şi al tatălui; că americanii pun întotdeauna lîngă oraşul – oricît de mic – în care locuieşti, şi statul din care face parte.

De ce îmi plac atît de tîrziu? Sînt prea multe amănunte de explicat. L.m.m.comp.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Plajă Costineşti FOTO Shutterstock
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Stațiunile de pe litoralul românesc pierd tot mai mulți clienți. Printre motivele evocate de cei care nu mai vor să audă de zonele turistice constănțene se numără zgomotul și muzica dată în boxe foarte tare.
0 PinPep PizzaDog 240625 039JPG webp
Câine-robot pe litoral: livrează pizza și păzește comanda de hoți înaripați
Sezonul estival britanic a primit un aliat high-tech: Domidog, robotul în formă de câine, autonom, creat de Domino’s pentru a livra pizza pe plajă și a apăra comenzile de pescăruși îndrăzneți.
netflix  jpg
Serialul turcesc de pe Netflix care face furori în România. O tânără descoperă că toată viața ei a fost mințită de cei dragi
Platforma Netflix a reușit din nou să capteze atenția publicului român cu un serial turcesc care s-a transformat rapid într-un fenomen. Letters from the Past (Mektuplar) este noua producție care a urcat în topurile de vizionări.
iluzie optica cifre albastru provocarea jpg
Ai ochii și mintea agere? Găsește numărul diferit în mijlocul secvenței „1 3 5”
Iluziile optice care testează atenția la detalii, concentrarea și capacitatea noastră de a recunoaște modele vizuale subtile au devenit tot mai populare.
Satul Goleș din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Satele condamnate de Ceaușescu, rămase în grija câtorva oameni: „Seara, doar greierii și câinii se mai aud”
Casele de vacanță ridicate în numeroase sate aproape pustii din România au schimbat înfățișarea așezărilor, dar nu le-au animat, spun puținii localnici rămași aici. În trecut, mii de sate izolate au fost considerate neviabile, iar regimul comunist a decis dezafectarea lor.
shutterstock 1555657943 jpg
Ce se întâmplă dacă bei apă caldă cu miere în fiecare dimineață
Probabil ai auzit că un pahar de apă caldă cu miere, dimineața, face bine. Dar știi exact ce beneficii îți poate aduce? Dacă adaugi o linguriță de miere într-o cană cu apă caldă și o bei pe stomacul gol, îți faci un adevărat cadou pentru sănătate. Uite ce efecte pozitive poți observa:
Funcția de pe telefon care te ar putea întineri : foto Shutterstock jpg
Google îți face programările. AI-ul care sună la medic sau la mecanic în locul tău, testat deja în SUA
Google testează în Statele Unite o funcție AI care efectuează apeluri telefonice în locul utilizatorilor, pentru programări și solicitări de informații. Soluția ridică semne de întrebare privind viitorul interacțiunii umane.
image png
Cu ce să înlocuiești făina atunci când faci pui pane. Doar gospodinele desăvârșite cunosc acest truc
În timp ce lumea gastronomică se află într-o continuă schimbare și evoluție, anumite preparate rămân în topul celor preferate de români, de exemplu, puiul pane. Cu ce putem înlocui făina, pentru a obține un preparat și mai delicios și sănătos?
elevi invatamint profesional constanta   foto fb isj constanta jpg
Județul cu burse de nerefuzat la profesională, dar cea mai mare rată de elevi nerepartizați la liceu. „Toți vor teoretic”
În timp ce rata de candidați care așteaptă etapa a doua de repartizare la liceu este de 2,98% la nivel național, în județul Constața este de peste 3 ori mai mare. În tot acest timp, 800 de locuri de la școala profesională sunt neocupate.