Juror

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Introducerea în uz a unor anglicisme care dublează şi concurează termenii împrumutaţi cu mai bine de un secol în urmă din franceză este un proces extrem de vizibil în ultimele decenii. Explicabil într-un fel (informaţiile noi sînt citite de mulţi vorbitori direct în engleză, iar aceştia pur şi simplu nu cunosc echivalentul românesc al unor cuvinte aparţinînd sferei culturale sau terminologiilor de specialitate), cu efecte nu neapărat negative (dacă asimilarea va fi de succes, creşte doar sinonimia din limbă), dar desigur supărător în primul moment, în care poate produce confuzii inutile. Se recurge în ultima vreme tot mai des la termenul juror, preluat din engleză şi adaptat destul de uşor pronunţiei româneşti, pentru că este automat integrat familiei lexicale a jura, juriu etc. De fapt, cuvîntul apare în primul rînd în mesaje şi comentarii ale unor români care trăiesc în afara ţării, ca efect al unei influenţe directe a englezei: „am fost selectat ca juror“ (quebec.ro); „nu cred că o să mă accepte ca juror“ (forum. desprecopii.com); „am văzut-o ca juror la The Voice“ (prosport.ro). Se poate însă găsi şi în texte care par scrise în ţară („sarcina jurorilor nu era tocmai uşoară“, coltulcolectionarului.ro; „le-aş da-o de cap jurorilor“, mayas-esprit.blogspot.ro), pătrunzînd chiar în publicaţii culturale: „jurorii vor avea o misiune din ce în ce mai dificilă în a decide care sînt cele mai bune cărţi ale anului“ (Suplimentul de cultură, 9.12.2006); „juriul de acordare a Premiului Naţional de Poezie (…) a votat-o, în afară de un juror, pe locul întîi“ (Convorbiri literare, 27.02.2014).

În exemplele de mai sus, sensul general al cuvîntului este acela de „membru al unui juriu“; de fapt, se observă utilizarea sa în legătură cu cele două accepţii principale ale termenului juriu: cea din sistemul juridic („totalitatea juraţilor, adică a cetățenilor aleşi să ia parte la judecarea unor procese) şi cea extinsă – „comisie de evaluare într-o competiţie“ (sportivă, literară sau de orice alt fel). În primul sens, juror concurează inutil termenul jurat, bine fixat în limbă, chiar dacă instituţia ca atare nu mai este funcţională în sistemul juridic naţional. În cel de-al doilea sens, juror încearcă să ia locul unei sintagme folosite curent – membru al juriului –, faţă de care are avantajul scurtimii, dar dezavantajele noutăţii şi formei relativ atipice.

Originea lui jurat e interesantă: termenul a fost creat în română după modelul termenului francez juré, profitîndu-se de existenţa verbului a jura, moştenit din latină (jurare), cu participiul jurat. În franceză, sensul juridic al participiului juré (Citoyen juré), legat în mod transparent de depunerea unui jurămînt, este considerat (în Trésor de la langue française informatisé) ca imitat după engleză, de unde a fost pre­luat şi jury. În engleză, jury provine din vechea franceză şi, în ultimă instanţă, din latină. Între franceză şi engleză s-a petrecut aşadar obişnuitul du-te-vino cultural al cuvintelor de origine latină, reîntoarse în spaţiul romanic cu sensuri noi. Iar româna a împrumutat şi a adaptat (juriu, jurat) cuvinte franceze trecute prin filiera engleză, dar legate de sursa primară latină.

Jurat a avut şi sinonimul jur, păstrat mai ales în sintagma Curtea cu juri (echivalent al Curţii cu juraţi). În afara istoriei dreptului, instituţia juraţilor apare într-o lumină interesantă în discursurile lui Maiorescu. Ca o confirmare a viziunii sale asupra evoluţiei societăţii româneşti, cu o modernizare prin imitaţie adesea superficială, neasimilată, Maiorescu susţinea că procesele cu juraţi sînt riscante, implicînd cetăţeni cu prea puţină educaţie juridică modernă şi cam lipsiţi de respect pentru instituţiile statului. În discursul din 15 decembrie 1873, el observa că „imensa majoritate a dilapidatorilor de bani publici sunt achitaţi de juraţi“ (Discursuri, vol. 1, 1897, p. 209).

Surprinzător, cuvîntul juror, necuprins în dicţionarele noastre, nu lipseşte cu totul din texte mai vechi: poate fi găsit în presa din Transilvania, în secolul al XIX-lea şi în primele decenii ale secolului al XX-lea, ca împrumut din germană (tot de sursă engleză): „Nu este iertat a funcţiona ca juror când vorba e de obiectele proprii sau de ale rudeniilor mai deaproape“ (Tribuna poporului, Arad, 3.10.1908). Redescoperirea şi reintroducerea actuală a termenului nu mi se par însă, în nici un chip, o necesitate.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

criminalisti politia nu treceti jpg
Crimă odioasă pe calea ferată. Un bărbat a ținut cu forța o femeie pe șine până când a fost lovită de tren
O crimă înfiorătoare a avult loc în Oradea, unde un bărbat de 46 de ani a ţinut o femeie cu forţa pe liniile de cale ferată, până când aceasta a fost lovită de tren şi târâtă aproximativ 60 de metri înainte ca mecanicul să poată opri.
Centrala nucleara Zaporojie FOTO Profimedia jpg
„Uzina este în mâini sigure": Rusia exclude controlul SUA asupra centralei nucleare din Zaporojie
Rusia nu va transfera controlul centralei nucleare Zaporojie către Statele Unite, a declarat duminică, 27 aprilie, ministrul de externe Serghei Lavrov.
croatia jpg
Evadați în Croația cu zboruri directe din București: Zagreb și Split la doar un click distanță!
Căutați un city break rapid sau o vacanță însorită? Croatia Airlines oferă acum zboruri directe din București către Zagreb și Split, făcând escapada dvs. în Croația mai ușoară ca niciodată.
Rămășițele unei femei care care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, descoperite în Peru (foto: Captură video Youtube / Agencia de Noticias Andina)
Rămășițele unei femei care care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, descoperite în Peru
Rămășițele unei femei care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, au fost descoperite de o echipă de arheologi în Peru.
colaborator bbc acuzat de mesaje antisemite foto x
Corespondent BBC, delir antisemit pe rețelele de socializare: „Vom arde evreii așa cum a făcut Hitler, dar de data aceasta nu va mai rămâne niciunul”
Un corespondent BBC este acuzat că lansat mai multe mesaje antisemite în mediul online, potrivit unor dezvăluiri recente, deși a fost prezent în peste 12 transmisiuni BBC Arabic de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza din 7 octombrie 2023, de unde relata despre dramele războiului.
apa plante flori istock jpg
Amestecul banal care va ține dăunătorii departe de plante. Este important să îl folosești în această primăvară
Deja începem să înaintăm tot mai adânc în primăvară, iar această perioadă din an este una crucială pentru plantele noastre.
procurorii anticoruptie Foto DGA jpg
Direcția Generală Anticorupție, sesizată în mai multe cazuri de dare de mită. La ce valoare ajungeau sumele propuse
Mai mulți polițiști din cadrul MAI au respins diverse oferte de mită, acoperind cazuri în care sumele oferite variau între 50 de lei și 5000 de lei. Toate faptele au fost sesizate la Direcția Generală Anticorupție.
furt hoti de buzunare FOTO Adevărul
Care este țara cu cei mai mulți hoți de buzunare din Europa. Aici trăiesc numeroși români
Italia a depășit Spania și a devenit cea mai riscantă destinație din Europa pentru turiștii vizați de hoții de buzunare, potrivit unui nou studiu realizat de compania britanică de asigurări de călătorie Quotezone.co.uk. Deși Spania a fost mult timp în centrul avertismentelor privind furturile, cerc
Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (8) jpg
Semnal puternic de susținere pentru Crin Antonescu din partea primarilor de sector și a ministrului Energiei
Crin Antonescu a avut duminică, 27 aprilie, o întâlnire cu mai mulți primari de sector din București și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un gest clar de susținere din partea coaliției care îl sprijină în cursa prezidențială.