Joystick-ul lui Dumnezeu

Publicat în Dilema Veche nr. 104 din 19 Ian 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

A trecut şi acel timp al anului în care oameni fără nici o idee în cap, mai ales politicieni în căutare de un salt în carieră, fac mare caz de lucruri precum "Crăciun fericit" vs "Sărbători fericite". Care găgăuţă a deschis primul această controversă e greu de spus acum, dar cu siguranţă, cînd găgăuţii stîrnesc vreo dispută cu adevărat prostească, ea se va întinde ca pojarul. Dacă mi-aduc bine aminte, oamenii spuneau "Sărbători fericite" de ani de zile, fără ca cineva să creadă că asta era încă o lance înfiptă în coasta lui Hristos. Henry Miller avea dreptate: oamenii pot împărţi orice, mai puţin bucuria. Faptul că Crăciunul sau Sărbătorile de iarnă sau Ziua lui Wotan, sau cum vrei să-i spui, este o celebrare a iernii, nu va fi lesne acceptat de oameni cărora pur şi simplu nu le plac celebrările. Mulţi, dacă nu cei mai mulţi oameni au decis că durerea este singura soluţie şi că orice festivitate care implică naşteri fericite, miracole care te încălzesc pe dinlăuntru sau activităţi care stimulează producerea de endorfine este rea şi trebuie ca astfel de festivităţi să fie ţinute în frîu printr-o referire permanentă la durere, suferinţă, moarte şi o viaţă de după care să ofere întreit toate acestea. Ei bine, să le fie de cap! Oamenii care vînează un complot întunecat împotriva Crăciunului nici măcar nu merg la slujba de la miezul nopţii, pentru că asta i-ar împiedica să se bage în pat la 10 seara, ceea ce este un păcat. Hei, bucuraţi-vă, oameni buni, este Crăciunul, nu Paştele: se trîmbiţează bucuria naşterii, nu agonia răstignirii. Dumnezeu a făcut uz de propriul său joystick în Facere, ca să-l dea lumii pe Hristos. Eram în Havana cînd Fidel Castro a permis celebrarea primului Crăciun de la 1959 încoace. Brăduţi minusculi de Crăciun, împodobiţi cu o beteală care părea că vine din surplusul de sîrmă ghimpată al armatei, se iţeau din vitrinele hotelurilor din centru şi, deodată, megafoanele care transmiteau de regulă atacurile de panică ale lui Castro, au început să difuzeze colinde de Crăciun, cam zgîriate, în spaniolă. Cubanezii de pe stradă se opreau să admire vitrinele hotelurilor în care nu aveau voie să intre, pentru că acelea erau numai pentru străini. Apoi au ciulit urechile la colinde şi au întins-o către munţi (căci aveau zi liberă). Ceva se întîmpla şi acel ceva era vizita Papei Ioan Paul al II-lea, o vizită istorică, ce a produs mii de tricouri reprezentîndu-l pe Papa dînd mîna cu Castro, singurul suvenir mai de Doamne-ajută produs vreodată de Cuba. Eu am două. În afară de asta, Crăciunul nu a însemnat mare lucru pentru cubanezi, pentru că Moşul nu a primit viză. Oricum ar fi, chiar şi Castro îi spunea Crăciun, de ce nu a putut şi George W. Bush? Felicitările de Crăciun trimise anul acesta de Casa Albă urau "Sărbători fericite", în caz că prinţesele saudite primesc vreuna. Şi-au primit vreo 500, căci atîtea sînt la număr. Eu n-am primit nici una. Măi să fie!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.