Jandarmeria acceptă ironia!?

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Un eveniment important – nu ştiu cît de important, fiindcă trăim numai printre evenimente şi comunicate importante pentru ţară – a avut loc în viaţa noastră socială, politică, poliţienească, legislativă, chiar spirituală, pe scurt: cioclopedică; nu contează că evenimentul s-a petrecut pe un stadion de fotbal. De mult, fără exagerare şi fără efort în demonstraţie, fotbalul face parte din viaţa intimă a întregului popor, oricît ar fi acesta de sfîşiat între milioane de microbişti şi alte milioane de anti sau non; nu e cea mai groaznică sfîşiere, să nu ne aprindem.

Deci: în prima etapă a returului, pe controversata Arenă Naţională – magnifică şi nu prea – la meciul Dinamo-Gaz Metan, suporterii bucureşteni au elaborat şi arborat cîteva bannere împotriva Federaţiei şi a ştabilor ei. Ele scăpaseră forţelor de ordine, instalate la intrarea în stadion. Conform legii nr. 4 – numită pedestru „legea lui Mitică“ (nu-i voi jigni pe dilematici, explicîndu-le ce înseamnă Mitică în fotbalul nostru.) –, orice inscripţii violente, obscene, la adresa instituţiilor oficiale, erau interzise, atrăgînd amenzi dure şi sancţiuni penale. Cea mai „tare“ s-a dovedit a fi şi cea mai puţin violentă: „Mitică, la brutărie!“. De ce la brutărie nu se ştie; putea fi, la fel de bine, „Mitică la farmacie“ sau „la mercerie“ etc. După cum au explicat autorii ei, deloc nişte derbedei – cum i-a numit repede contestatul –, patru tineri domni, de-ajuns de intelectuali, era o ironie. Era o ironie care sugera ca Mitică să lase preşedinţia Ligii şi să se ducă undeva în producţie. Nu era nici obscenă, nici vulgară, nici cu „Jos!“, prin urmare nu intra printre rigorile legii; era ca în celebra replică a tinerelului Mircea Diaconu, în scheciul acela antic, cu Toma Caragiu: „Nu am găsit altă rimă“...

Curată ironie sau nu, jandarmii au umflat-o, mai brutal sau mai brutar, conform legii nr. 4, în general, şi unor ordine punctuale de sus. Cum se întîmplă cu orice se interzice, succesul inscripţiei a fost fulminant. Cotidienele de specialitate şi-au trimis reporterii în brutării, întrebîndu-i pe oamenii muncii dacă s-au simţit jigniţi, scandalizaţi, umiliţi. Nici vorbă. Gazeta sporturilor a iniţiat imediat, în paginile şi Internetul ei, o campanie „Mitică, la brutărie!“. Contestatul a atins paroxismul, ridicîndu-se la o generalizare de o dezinvoltură a aberaţiei care dădea măsura gîndirii sale: presa de azi, „instigînd la exterminarea lui“ (!), e mai rea decît presa nazistă (!!). Cu o concluzie: nimeni altul decît el nu poate conduce mai bine Liga Profesionistă, absolut nevinovată de căderea fotbalului românesc pe cea de-a 52-a poziţie în lume. (Sîntem cîţiva care credem că numai pentru acest dezastru, toate capetele Federaţiei şi Ligii ar fi trebuit să-şi dea de mult demisia.)

A urmat etapa a doua a returului: Dinamo joacă la Tîrgu Jiu şi cei vreo 200 de suporteri ai săi, în pofida legii miticeşti, nu renunţă la contestarea instituţiei fotbalistice şi a şefilor ei imuabili. Mesajele lor sînt uşor modificate stilistic, mai puţin criptice decît trimiterea la brutărie, tot fără injurii, fără „Jos!“, dar de un succes nu mai puţin vizibil. Unul este direct politic: „Exprimarea interzisă, Constituţia mai există?“. Celălalt, de un humor facil, şcolăresc, totdeauna eficace: „Mai am un singur dor, Sandu şi Mitică la coafor“. Trimiterea, se înţelege, era de strictă şi sinistră actualitate, încît se poate spune că nu era chiar o Perlă de ironie. Ei bine, de astă dată, forţele de ordine nu au intervenit şi le-au lăsat la bună vedere. Eduard Apostol, trimisul Gazetei sporturilor la meci, a explicat clar de ce: un proaspăt şi energic ordin de sus a decis ca afişele care nu conţin mesaje incitante la violenţă sau vădit obscene să fie lăsate în pace. „Ironice, OK!“ – a interpretat spontan cronicarul gazetei, şi sînt gata să-l susţin, rimînd: „Ironii, OK, ironii, cît vrei!“.

Incontestabil, cu o jandarmerie care acceptă ironia, intrăm într-o nouă fază a confruntărilor inerente dintre Putere şi cei fără de putere. Nu pretind să fim entuziasmaţi, cu atît mai puţin de un optimism naiv, ci doar conştienţi că trăim unul dintre acele momente istorice pe care numai înţelepţii chinezi ne-au sfătuit (de altfel, inutil) să le ocolim, pe cît posibil.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Primul front al Primului Război Mondial: Serbia în vara anului 1914 jpeg
28 iulie, ziua în care Austro-Ungaria a declarat război Serbiei și a pornit Primul Război Mondial
Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, la o lună după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Evenimentul a declanșat Primul Război Mondial, un conflict global soldat cu milioane de victime și căderea a patru imperii.
Ammonite jpg
Noua enigmă cosmică. Sistemul Solar are un nou membru: planeta pitică Ammonite
La marginea înghețată a sistemului nostru solar, unde lumina soarelui abia mai pătrunde, astronomii au descoperit o nouă enigmă cosmică: planeta pitică Ammonite, un corp ceresc ciudat care pare să sfideze teoriile moderne despre arhitectura sistemului nostru solar.
colaj (4) jpg
Prăpăd în județele lovite de fenomene extreme: oameni salvați din viituri, case distruse, drumuri blocate
Fenomenele meteorologice extreme care au lovit duminică mai multe județe din țară au provocat pagube importante. Cele mai grave situații s-au înregistrat în județul Suceava.
steam car jpg
Accident rutier fatal la numai 6 km/h. Povestea incredibilă a primelor incidente în trafic
Primele accidente rutiere din istorie arată cât de periculoase sunt autovehiculele scăpate de sub control chiar și la viteze foarte mici. Deși primele automobile circulau cu doar 10 kilometri la oră, viteză maximă, numărul fatalităților era consistent.
Tren deraiat în Germania FOTO Profimedia
Un tren cu 100 de pasageri a deraiat în Germania. Mai multe persoane au murit
Un tren de călători a deraiat duminică, 27 iulie, în apropierea orașului Riedlingen, din districtul Biberach, Germania. Mai multe persoane au fost ucise. Numărul răniților este, de asemenea, mare, potrivit RADIO 7.de
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a precizat, pe contul său de pe reţeaua de socializare X, că Ucraina, ţară candidată pentru aderarea la UE, „a realizat multe pe drumul său european”.
Alexandru Nazare Foto Facebook   Alexandru Nazare jpg
Ministrul Finanțelor, reacție după demisia lui Anastasiu. „ANAF e disfuncțională, nu a existat dorință reală de reformă”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a prezentat, duminică, demisia din funcția de vicepremier pe fondul scandalului privind mita către ANAF.
Dragoș Anastasiu și Ilie Bolojan FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Demisia lui Anastasiu tensionează Guvernul. „Conferința a fost halucinantă, un atac la stat”. Bolojan, sub presiune: „Va încerca să contraatace”
Scandalul Anastasiu aruncă o umbră asupra Guvernului Bolojan, care a vrut să aducă oameni profesionişti din afara politicii pentru reformarea României.
image png
Corpul ei e o operă de artă! Povestea tinerei care și-a făcut 250 de tatuaje. Transformarea care a costat cât o mașină de lux! FOTO
Blue Valentine este o creatoare de conținut din Melbourne, Australia, iar la vârsta de 28 de ani etalează un corp învelit în tatuaje, fiecare având o semnificație aparte. Ce tratament primește din partea bărbaților, dar și câți bani a investit, descoperiți din acest articol.