Între spulberare şi implicare

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Loază jpeg

De mai multă vreme, anumite discipline lingvistice (de exemplu, analiza critică a discursului) se ocupă de selecţia – adesea inconştientă – a cuvintelor şi a structurilor gramaticale prin care sînt descrise în discursul public evenimente importante sau întîmplări cotidiene: într-un mod doar aparent neutru, în realitate partizan şi deviant. Relatările jurnalistice conţin adesea filtrări subiective, părtinitoare, mai mult sau mai puţin subtile. Pentru a surprinde lipsa de obiectivitate din presa românească nu e nevoie, de cele mai multe ori, de analize de detaliu şi de interpretări de fineţe; poziţionarea este evidentă, atît în editoriale (în care acuzaţiile la adresa adversarilor sînt dure şi lipsite de echivoc), cît şi în ştiri (unde numeroase etichete lămuritoare, moralizatoare, însoţesc descrierea personajelor şi a acţiunilor). Devierile subiective de la norma etică şi raţională a măsurii egale trec neobservate atunci cînd confirmă prejudecăţile şi preferinţele publicului sau cînd nu ating zone sensibile ale polarizării politice.

În relatarea accidentelor, stilul jurnalistic obişnuieşte să dramatizeze, să exagereze, dintr-o transparentă dorinţă de captare a atenţiei. Reprezentanţii poliţiei folosesc adesea, pentru a descrie faptele şi pe participanţii la ele, verbul a implica: cu adevărat neutru, pentru că nu acuză, nu stabileşte vinovăţii înainte de terminarea cercetărilor. Ştirea transmisă de televiziuni şi ziare nu se mulţumeşte de obicei cu atît, pentru că are nevoie de scenarii violente, cu agresori şi victime: cutare a lovit, a accidentat, a spulberat... Am semnalat altădată clişeizarea verbului a spulbera în descrierea accidentelor rutiere; constat acum că autorii articolelor încep să simtă o anume nevoie de diferenţiere, astfel încît, pe lîngă spulberarea simplă, mai puţin gravă („Un şofer a spulberat pe trecere o femeie care traversa regulamentar (…) «Femeia era conştientă, se văita de dureri», a povestit un martor“, bzi.ro, 15.02.2013) a apărut şi spulberarea mortală („Închisoare pentru şoferul care în 2010 a spulberat mortal două persoane la Budai“, bzi.ro, 23.02. 2013). Proiectată pe fundalul hiperbolei generalizate, orice rezervă, orice formulare prudentă devine fatalmente suspectă: dacă un şofer loveşte cu o maşină puternică un biciclist şi e prezentat de jurnalişti doar ca „implicat în accident“, favorizarea este evidentă.

Un accident recent (din fericire, nu foarte grav) ilustrează destul de bine semnele lingvistice ale relatării părtinitoare: titlurile atenuează gradul de posibilă vinovăţie al unei persoane, prin preferinţa lexicală pentru neutra implicare („P., implicată într-un accident rutier“), dar şi prin construcţia gramaticală: victima devine subiectul unei propoziţii pasive, din care agentul a fost cu totul omis: „Un scuterist a fost rănit şi transportat la spital“ (rtv.ro). Între cele două propoziţii alăturate nu se stabileşte explicit nici o legătură de cauzalitate: „P., implicată într-un accident rutier. Un scuterist a fost rănit“ (antena3.ro). Rolul de agresor îi revine, cel mult, maşinii în care şoferul se afla ca din întîmplare: „Maşina în care se afla P. a rănit un scuterist“ (realitatea.net). Percepţia agentului şi a vinovăţiei e atenuată şi prin nominalizare, prin înlocuirea verbelor cu staticele nume de acţiune: „a fost o problemă de neacordare de prioritate“ (rtv.ro).

Alte relatări prezintă cîte o versiune detaliată a faptelor, din perspective total opuse. Ziarul sau postul de televiziune tinde să îmbrăţişeze scenariul preferat. Vinovat e scuterul: „Ea stătea pe loc ca să acorde prioritate şi un scuter a intrat în ea“ (prosport.ro); „Duminică după-amiaza, un scuter aparţinînd unei pizzerii s-a tamponat de maşina lui P. » (romanialibera.ro); „Autoturismul (…) a fost lovit uşor, duminică, de un scuter în timp ce aştepta la o intersecţie din cartierul bucureştean Floreasca, pentru a acorda prioritate“ (adevarul.ro). Vinovată e maşina: „P. a lovit cu maşina un bărbat care conducea un scuter. Din primele cercetări, se pare că sportiva nu a acordat prioritate intr-o intersecţie“ (a1.ro); „P. conducea o maşină şi a ieşit de pe o străduţă laterală, fără a se asigura, în Calea Floreasca, din Capitală, lovind un scuter“ (gandul.info).

Şi mai evidentă e părtinirea în prezentarea daunelor (prin intermediul martorilor): mai grave – „victima, în stare de conştienţă, prezenta contuzii la cap şi la picioare, şi, după ce a primit îngrijiri medicale, a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare“ (jurnalul.ro) – sau cu totul minimalizate, pînă la caricatură: „tînărul s-a ridicat de jos, a început să meargă, şchiopăta puţin. A făcut cîteva exerciţii, parcă era gimnast, n-a mai avut nimic“ (stirileprotv.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.