Inima Fiarei

Publicat în Dilema Veche nr. 172 din 26 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Zbor, non-stop, către Minneapolis-St. Paul de pe un viitor aeroport internaţional, pe jumătate construit, aruncat între întinse cîmpuri pustii. De aici pornesc zboruri fără escală către oraşe îndepărtate de pe tot Pămîntul şi maşinăriile care îţi eliberează biletele sînt potrivite să-ţi răspundă în coreeană, japoneză, tagalog, mandarină, cantoneză. Cele patru mari linii aeriene care operează de pe acest aeroport îţi oferă o listă de oraşe de destinaţie de să-ţi pierzi minţile. Dincolo de aeroportul neterminat, construit special pentru aceste patru linii, se află hangare care adăpostesc sute de jet-uri de corporaţie, gata să ţîşnească într-o secundă spre orice punct al globului. Dincolo de păşunile care vor deveni curînd piste, se ridică, iute, stoluri de MacConace, servite de megamagazine, megarestaurante şi megabiserici. Mă aflu la Northwest Arkansas Regional Airport, cuibărit în inima unui viitor univers corporatist care va reuni oraşele Rogers, Bentonville, Springvale şi Fayetteville. Mă aflu în Inima Fiarei: sediul central al Wal-Mart. Pamîntul, înclinîndu-se în faţa voinţei neînduplecate a Imperiului, îşi pierde cu iuţeală toate trăsăturile de peisaj: copaci, vite, fermieri, recolte, văioage, dealuri. Cîmpiile acestea, care valorează acum j’de milioane, încă mai poartă căldura fermelor de animale volatilizate şi a recoltelor dispărute, deşi o pare din ele au fost deja domesticite de Tyson, ale căror fabrici ale durerii ne-au îndopat deja, în masă, cu milioane de pui crescuţi cu chimicale. De cînd s-a arătat Wal-Mart, Steaua Morţii, chiar şi vieţile chinuite ale puilor Tyson par a fi o fărîmă de natură (jalnică) pe cale de dispariţie. Steaua Morţii îşi construieşte un oraş-fortăreaţă care îi va suge către ea, în timp, pe toţi capo ai miliardelor de unităţi de producţie care îi livrează, o extind şi anexează noi teritorii. Restaurantele lor, staţiilor lor de benzină şi rampele de lansare sînt deja aproape gata, armii de mexicani şi de oameni din America Centrală muncind la asta zi şi noapte. Ei, capo ce vor veni, vor fi de cu totul alte naţionalităţi, din ţări unde se asamblează produsele, în orăşele instant. Singurul ziar local, Bentonville Times, are o secţiune de sîmbătă intitulată "Religie şi Stat", unde un columnist vituperează împotriva republicanilor convertiţi, cei "care nu au credinţa republicană pur-sînge" şi mă întreb, fără putinţă de iluminare, despre ce religie şi despre ce stat vorbim aici. Habar n-am, şi ştiu că majoritatea oamenilor n-au, despre războaiele din umbră dintre Moloch şi stat. În avion, o nevastă corporatistă lecturează un raport chinezesc despre traficul din Beijing. traducere de Ioana AVĂDANI

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.