Incursiuni în frenologie

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
Incursiuni în frenologie jpeg

Am auzit prima oară despre frenologie prin 1993, cînd, în postură de doctorand Fulbright la Universitatea Arizona din Tucson, l-am audiat pe remarcabilul profesor de romantism american, John Harmon McElroy, cu o prelegere asupra lui Walt Whitman. Se observa acolo că marele scriitor ar fi avut o hermeneutică „organică“, aproape „frenologică“, în raport cu poezia pe care o considera un fenomen „unitar“, „nedivizat“, capabil să genereze, sui generis, „hărți“ simbolice ale identității umane. Cum adică? m-am întrebat și m-am și dus la imensa bibliotecă din campus (pe atunci fratele Google nu era, vai, încă disponibil, nici măcar în Statele Unite!). Așa am aflat că frenologia a trecut, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, drept o importantă „știință medicală“, cu aplicabilitate în ceea ce noi am numi azi neurologie (phrenos – „creier“, logos – „știință“, în grecește). Creatorul ei, un doctor vienez, Franz Josef Gall, credea că studiul tactil al craniului uman poate indica specialistului o hartă a caracterului individului astfel investigat. Respectivul psiho-neurolog avant la lettre susținea că, în creier, se dezvoltă, volens-nolens, acele zone responsabile pentru acțiunile dominante și determinante din viața unui ins. „Pipăirea“ oaselor capului, cu atenție și profesionalism, va scoate în evidență, prin urmare, aceste „umflături“ (un fel de „cucuie“, mai pe românește), ultimativ responsabile pentru configurarea destinului fiecărui om în parte.

Lui Gall se pare că nu i-a prea plăcut termenul de „frenologie“. Îl prefera pe cel de „organologie“, presupunînd că ariile din creier focalizate pe diverse abilități reprezintă „organe“ în sine, cu funcții specifice. Luate în ansamblu, ele constituie un tot organic, ramificat spre o semnificație singulară (de aici și bănuiala lui McElroy că transcendentalismul poetic al lui Whitman ar deține un posibil constituent frenologic!). Desigur, nu trebuie să trecem sub tăcere ironiile la care a fost supus Gall de exponenți ai lumii medicale, mai ales după ce teoriile sale au devenit celebre în Europa și în America. Mulți spuneau că nu ar fi decît un șarlatan care se ocupă cu lucruri dubioase. Se dorea expert într-o „disciplină“ ridicolă, demnă de porecla „cucuiologie“. Oricum, cu sau fără voia confraților, doctorul austriac, asemenea, mai tîrziu, lui Sigmund Freud, a ajuns, treptat, un personaj pe bătrînul continent european. Făcea tururi prin marile orașe, unde organiza veritabile spectacole frenologice. În fața publicului mesmerizat, creiona hărți ale caracterelor unor subiecți selectați aleatoriu. Probabil că transmitea oarece credibilitate pe parcursul demonstrațiilor, întrucît și-a creat numeroși adepți. Ei au construit istoria frenologiei, căreia nu i-a lipsit, se înțelege, și o puternică dimensiune mitologizantă. Fără legendă, însă, evenimențialul istoric nu are nici o șansă să se impună, la fel cum literatura însăși nu supraviețuiește fără o aură de „istoricitate“ în jurul său.

Pe linia inevitabilei mitologizări, se zice că, la o ședință organologică din Paris, tînărul Champollion a fost adus înaintea lui Gall pentru „examinare“ și „diagnostic“. Viitorul egiptolog avea numai șaisprezece ani, dar dădea deja semne de genialitate și apropiații doreau o părere avizată asupra abilităților sale reale. Fără a ști nimic despre băiat în prealabil, infatigabilul medic a exclamat chiar de la prima atingere a craniului adolescentului: „Oh, ce lingvist strălucit!“ Dincolo de poveștile frumoase, nu se poate nega răspîndirea fantastică, în epocă, a „științei“ frenologice, consecință, indubitabil, a inteligenței și măiestriei lui Gall. Faptul cel mai interesant din evoluția organologiei e legat de disperarea angajatorilor vremii de a găsi frenologi apți să citească mintea angajaților lor. Manifestau interes, preponderent, pentru „ariile“ din creierele slujbașilor relaționate cu minciuna, furtul, viclenia, ura și ipocrizia. Un „certificat“ frenologic „pozitiv“ (ce „confirma“ că un anume individ nu dezvăluia „înclinații“ organologice către sustragerea de bunuri necuvenite și către păcălirea malignă a semenilor) constituia argumentul prin excelență al succesului în viață. Cine ar fi pus la îndoială un caracter integru, avizat, cum ar veni, prin expertiză frenologică? De aceea, vin și eu astăzi, la debutul secolului XXI, cu „o propunere modestă“, precum Swift odinioară. Ce-ar fi ca noi, românii, să reactivăm, prin lege de stat și prin consens național, frenologia?

Mai precis, ce-ar fi să cerem, la numirea/alegerea cuiva într-o funcție publică ori doar administrativă, validarea organologică a celui vizat pentru exercițiul managerial? Să avem astfel minima garanție, fie și speculativă, că individul pus să conducă nu ne va fura, minți, trăda ori vinde cu nedisimulată nerușinare! Să întindem deci, cu emoție și delicatețe, mîinile spre scalpul personajului charismatic, spunînd, împreună cu Arghezi: „Vreau să te pipăi și să urlu: este!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.