Imperiul contraatacă. Forţa nu doarme

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Anul ăsta ne vom aminti mult mai des, sau ni se va aminti strașnic de următoarele: de pensionari, de tineri, de satele izolate – unde nu e curent electric, iar un medic poate ajunge doar cu elicopterul –, de drumuri distruse, de gropi de gunoi, de spitale sinistre, de școli dărăpănate și neîncălzite, de mari contracte (din bani publici) cu clauze secrete, de șpăgi, parandărături și atenții de sute de milioane de euro, de nepoți, veri și consăteni puși în funcții drăguțe, de bani pentru partid, de trafic de influență, de școli doctorale făcute cu dedicație și de doctorate făcute cu sclavi din mediul academic, de „resetarea clasei politice“ și de statul captiv în ghearele corupției. E an electoral. E, cumva, asemănător cu momentul acela de mare sărbătoare, cînd unii se spală. În rest, n-o fac. Nu pentru că n-ar avea condiții, ci pentru că există riscul să răcească sau pentru că n-au timp, mereu se găsește cîte ceva de făcut. Iar cînd e sărbătoare, o întîmpină cum se cuvine și se spală, dar nu schimbă apa de la spălarea precedentă. Sînt oameni chibzuiți și fac o economie.

E un an în care se ascut și se otrăvesc săgețile care vor întuneca cerul. Se lustruiesc și se îngroașă blindajele pregătite pentru obraji rumeni, dolofani, care nu roșesc nici dacă sînt bătuți cu degetul Sfintei Parascheva. Se dau jos din cui armurile făcute din nenumărate straturi de bancnote pe care nu le penetrează nici gloanțele de argint, pentru vampiri. Se scot la joc de glezne contingentele de tineri simpatizanți sau membri ai organizațiilor de tineret, care trebuie să-și demonstreze tinerețea și dinamismul pe teren, la lipit de afișe peste afișele ălorlalți, la aruncat de găini peste gardurile sediilor de campanie și la alte jocuri tinerești, pline de energie și de vitalitate. Se sapă sau se adîncesc noi șanțuri de apărare, care se vor umple, la momentul potrivit, cu acid, mercur, conținut de vidanjă, în fine, orice poate să descurajeze adversarul. Se pregătesc temeinic toate catapultele, berbecii de spart porți și turnurile mobile, după cum sînt gata și cazanele cu smoală și apă clocotită, viperele, viespile, bolovanii și căngile cu care se împing scările de asalt. Iar fortărețele sînt primenite și puse la rînd, gata să întîmpine asediile sau să deschidă porțile pentru contraatacuri rapide și tăioase. Iar în centrele tuturor fortărețelor, înconjurați de gărzi fanatizate și înarmate pînă-n dinți, stau lorzii locali, boierimea pe care se sprijină orice putere, baza absolută a sistemului – primarii și șefii de consilii județene.

A trecut un an greu, care, la sfîrșit, a adus cu sine și o catastrofă. Încălzită și emoționată, lumea a cam ieșit în stradă și a strigat chestii. Asta e foarte nasol în pragul unui an electoral. Plus că o tot țin langa și acum cu schimbarea clasei politice. Lumea vrea să vadă contractele cu clauze secrete, înțelegerile și adoptările tacite de prin Parlament. E cam forfotă și e cam zgomot prin spațiul public, nu prea se mai aude zumzetul de lume pusă la respect, care știe bine că orice-ar vota, tot ăia care trebuie or să iasă. E destul de urîțel. Plus ăștia cu Facebook și alte alea, care pătrund peste tot, prin toate cataloagele, prin toate sertarele de pe la marile universități comunale, adevărate izvoare doctorale pentru toată strada principală, unde și-au stabilit sediul de firmă. Ăia de pe-afară s-au trezit că au chef să voteze și să ceară secții de votare, e o atmosferă cam ostilă și cam cu capsa pusă. O să fie destul de nașpa să se lucreze pe teren ca în vremurile bune.

Da, dar Forța nu doarme. Ea știe bine că are la dispoziție resursele cele mai de preț. Adică oameni, fix acolo unde trebuie, și multă, foarte multă răbdare. Forța știe bine că, la un moment dat, orice mulțime obosește și pleacă acasă. Plus că e suficient s-o întrebi pe mulțime de lideri. Ai făcut-o praf urgent, i-ai rupt genunchii. „Bine, mă, mulțimeo, eu te-ascult și fac așa cum îmi zici tu! Pe cinstea mea, fată, că așa fac! Da’ nu vorbi și tu așa, toată, din toate gurile, că nu-nțeleg ce vrei să zici. Trimite tu la mine niște lideri, să stăm de vorbă și să rezolvăm. Hai, te pup și te mai sun eu!“ Iar mulțimea, săraca, se prăbușește în ea însăși, neputincioasă, încă, în fața Școlii de Partid, a hîrcii bătrîne, trecute prin focul călirii absolute, în lupta de clasă.

Pe la televiziuni au început să apară trimișii partidelor, care au stat mai potolite după catastrofa de la sfîrșitul anului trecut. Vezi fețe mai de rîndurile doi-trei, nu se iese încă la lumină cu legendarii Cizi, Rolanzi, Viteji în Piele de Tigru, Arthuri și cavaleri ai meselor de la restaurantele cu specific românesc, adică moaștele vii care au cîștigat marile bătălii din anii trecuți. E vremea pajilor și a scutierilor care trebuie să dea impresia unui suflu nou pe cîmpul de luptă. Unii dintre pifanii naivi chiar rîd și cred că e „anul resetării clasei politice“. Asta pînă la marea încleștare. Atunci, cînd va fi mai greu, în timp ce primarii vor coborî mănușa care comandă atacul, din neant, din negurile nopții, vor răsări, ca niște umbre, Ăi Bătrîni. Iar thriller-ul istoric s-ar putea transforma într-o mare comedie. Depinde cine rîde. Și cine dă „reset“. Pentru că s-ar putea ca, după apăsarea butonului, pe ecran să apară un mesaj foarte scurt. „Error“.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

conacul bratasanu   foto Fb aurelia grosu3 jpg
Conacul care i-a găzduit pe Nicolae Titulescu, Take Ionescu și Octavian Goga se prăbușește sub ochii autorităților. „Când zidurile plâng”
Istoricul Aurelia Grosu trage un nou semnal de alarmă, publicând fotografii care surprind starea jalnică a unuia dintre puținele conace rămase în picioare în Olt. A fost construit de filantropul căruia i se datorează debutul politic al marelui diplomat Nicolae Titulescu.
image png
Ce pun bulgăroaicele în pâine pentru a fi crocantă la exterior și moale ca un nor la interior. Ingredientul secret pentru un preparat ca la brutărie
Pâinea pregătită în stil bulgăresc se numără printre cele mai reușite produse de panificație. Deși multe gospodine obișnuiesc să prepare pâinea clasică din făină, sare, apă și drojdie în propria casă, există o variantă care o face mult mai gustoasă și mai pufoasă. Află din continuarea articolului in
architects envision world s longest 948302618 webp
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Au fost dezvăluite planuri ce pot părea nebunești pentru a construi cel mai lung zgârie-nori, o clădire neobișnuită în formă de U care ar trece dincolo de „limita cerurilor”.
image png
Teo Trandafir și Ilinca Vandici, băgate la block pe Instagram de Adelina Pestrițu: „Dar noi i-am zis frumos...”
Adelina Pestrițu le-a dat uitării pe fostele colege de televiziune Ilinca Vandici și Teo Trandafir. Recent, în cadrul emisiunii pe care o moderează: „Follow Us!”, cele două au dezbătut un subiect extrem de controversat care o aduce în lumină pe Adelina Pestrițu.
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
Portret de candidat. De la Nasiria la Cotroceni. Cum a ajuns Nicolae Ciucă reprezentantul PNL la prezidențiale
Nicolae Ciucă, fost prim-ministru și general în rezervă, este un candidat cu viziuni conservatoare, care afirmǎ cǎ susține valorile tradiționale. Cariera sa a fost marcată de controverse legate de teza de doctorat și de activitatea din Armatǎ.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari Bucur-Marcu e sceptic: „Putin nu are nicio șansă”
Patru țări din Europa ar fi pe lista lui Putin urmând a fi invadate, după ce va termina cu Ucraina, titrează o publicație din SUA. Analistul militar Hari Bucur-Marcu se arată sceptic și precizează că, de fapt, Putin caută o ocazie de a face pace, iar Trump nu va aduce dezastrul în Ucraina.
casa din care se auzeau zgomotele jpg
O femeie a auzit săptămâni întregi zgomote ciudate sub podeaua casei, apoi a chemat Poliția. Incredibil ce au găsit oamenii legii
Timp de câteva săptămâni, o femeie în vârstă din El Sereno, California, s-a plâns familiei că auzea sunete stranii venind de sub casa sa, în special noaptea târziu.
Untitled jpg
Proiectul unicat în România - alternativa tradițională la supermaketuri. Ce sunt piețele mobile și cum au ajuns orășenii să mănânce ca la țară
Piața mobilă, un proiect unicat din județul Botoșani, a salvat mii de fermieri de la faliment și totodată oferă zilnic hrană proaspătă populației. O asociație de ciobani din nordul Moldovei a cumpărat rulote special dotate din care pot vinde produse tradiționale în cartierele orașului.
Calorifere la o unitate şcolară din Galaţi FOTO C Crângan
Elevii din Focșani învață cu gecile pe ei. Director de liceu: „În clase avem 16 grade”. Cine este de vină și cum se va rezolva problema
Peste 11.000 de elevi din 21 de școli din Focșani, județul Vrancea, învață în frig. În timp ce copiii vin la școală cu o haină în plus pe ei, angajații unităților de învățământ încălzesc sălile cu calorifere electrice, radiatoare sau aparate de aer condiționat.