Idiotul

17 aprilie 2013
Marea de altădată jpeg

Era un tip care nu putea alcătui o frază cu cap şi coadă. Nu părea să-şi pună vreo problemă de logică. Cînd vorbea, înşira cuvintele într-un mod abracadabrant. Ciudat era că mesajul părea, totuşi, să se transmită. Unii îl receptau imediat. Era ca în textele acelea în care, inversînd literele din interiorul cuvintelor, acestea pot fi totuşi înţelese. Şi numele îi era ciudat: Greuza. Aveam tendinţa să-l considerăm complet idiot. Cîteodată, însă, eram dispuşi să-i acordăm creditul unui soi de genialitate primitivă, mai ales după ce ne-a demonstrat că putea avea un succes incredibil la femei. Stăteam în pauze pe marginea fîntîniţei din faţa Facultăţii de Arhitectură şi puneam ochii pe cîte o fată cu mers felin, care trecea pe stradă. I-o arătam şi el făcea pariu cu noi că o abordează şi, după cel mult cinci minute, vine cu ea la braţ să ne-o prezinte. La prima reuşită, am crezut că-i vreun fel de farsă, dar nu înţelegeam cum fusese făcută, de vreme ce noi alesem fata, nu el. A doua oară cînd s-a întîmplat, am amuţit. Cum dracu’ făcea? Îi spunea nişte vorbe de-alea încîlcite de-ale lui şi o vrăjea? Fata credea că a dat peste un mare poet? Apela la simţurile intuitive ale femeilor? Reuşitele acelea ale lui ne-au făcut pe mulţi dintre noi să ne punem întrebări teribile despre felul de a fi şi de a gîndi al fetelor. Deşi rămăsese de mai multe ori repetent şi noi îl ajunsesem din urmă, realizam cu stupoare că, totuşi, tipul ăsta mai şi trecuse clasa. Pe atunci, nu văzusem filme precum Forrest Gump sau Being There, în care personaje de-o inocenţă specială ajung să cucerească lumea. Iar colegul nostru era, totuşi, departe de a avea aura unui Forrest Gump sau a unui Chauncey Gardner.

În fiecare miercuri după-amiază, noi făceam canotaj cu profesorul Bălan. Ne scotea pe Lacul Studenţesc şi ne punea să tragem de pagaie în canoea de 8 plus 1, unde încercam să ţinem groaznicul stroc impus de cîrmaci, pînă ne dădeam sufletul. Uneori, nu ne adunam destui, şi atunci aveam privilegiul de a primi cîte un caiac simplu, în care ne puteam desfăşura după voie pe tot cuprinsul lacului, în ritm mai personal. Cînd afară era prea frig, ne puneau să lucrăm la aparate, la sala din subsolul Facultăţii de Drept. Şi ce aparate robuste şi greu de mînuit erau pe-acolo...

Problema era că miercurea aveam şi seminarul de engleză şi nu puteam fi în două locuri în acelaşi timp. Eram doi din grupă înscrişi la canotaj şi, după ce am fost la primele ore, la care profesoara a constatat că ne descurcăm cît de cît la engleză, ne-a dat voie să lipsim şi să venim doar la sfîrşitul anului, cînd aveam să dăm testul final, la care urma să primim şi nota. I-am dus şi o ţidulă din partea lui Bălan, ca totul să fie în regulă şi să putem merge nestingheriţi, în fiecare miercuri, la canotaj. La un moment dat, însă, prin semestrul al doilea, colegii ne-au spus că profesoara de engleză a întrebat de noi. Ne-am mirat, doar înţelegerea fusese pentru întregul an. N-am dat prea mare atenţie acestui semnal, dar vorbele venite din partea ei s-au înmulţit. „Întreabă de voi“ – ne-au spus din nou colegii. „Ziceţi-i că sîntem la canotaj.“ „Cică trebuia să vorbiţi, totuşi, cu ea.“ „Păi, am vorbit.“ „Ba, cică nu. Dar voi ştiţi că nu mai e aceeaşi profesoară din primul semestru?“ „Aoleu!“ Anul era pe terminate, iar noi lipsisem aproape tot semestrul de la seminariile unei profesoare care nu ştia nimic de canotajul nostru. Ne-am dus spăsiţi la penultima oră din an, cu un buchet mare de flori, decişi s-o îmbunăm, ca să ne permită să dăm testul. Am pus buchetul pe bancă, aşteptînd-o înfriguraţi să apară. Nu ştiam nici cum arată.

Mai era un coleg în situaţia noastră: Greuza. Nici el nu fusese la vreo oră de engelză, fără să aibă însă vreo scuză legată de sport sau altceva. A luat buchetul nostru de pe bancă, admirîndu-l. Ne-a spus ceva în felul lui alambicat, din care reieşea că admiră ideea noastră cu florile. În acel moment, profesoara – blondă şi cu o figură destul de acră – a intrat în sală. „I-l dau eu din partea noastră“ – a zis brusc Greuza şi, dintr-o mişcare, a fost cu buchetul lîngă catedră, turuindu-i profesoarei un amalgam de vorbe din care, cu oarecare greutate, se distingea mesajul că el e om care a avut „necazuri“, că ea e o „drăguţă“ şi că el are o „atenţie“ pentru aşa o „doamnă distinsă“, „din partea mea!“ Şi trosc! i-a dat florile, gata parcă să o şi pupe, nepomenind nici un cuvînt despre noi. Am rămas cu gurile căscate, incapabili să reacţionăm cumva. Tocmai se folosise de florile cumpărate de noi. Greuza a trecut examenul, iar noi am fost picaţi pe motiv de prea multe absenţe şi a trebuit să revenim în toamnă.

Nu mai ştiu ce s-a întîmplat cu Greuza, dar, după ’90, m-am tot temut că-l văd apărînd într-o zi la televizor, ca reprezentant al vreunui partid sau al vreunui sindicat.
 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.
marcel bartic colind jpg
„Închide ușa, Căline, vin mascații după tine”, colindul dedicat lui Georgescu de către profesorul amenințat cu moartea
Profesorul de Istorie Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, îi dedică lui Călin Georgescu un colind.
Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
În ce țări se vor construi fabrici de inteligență artificială: în proiect este implicată și România
Uniunea Europeană a selectat statele și asocierile de state care vor construi cele șapte fabrici de inteligență artificială din Europa, într-nul dintre proiecte fiind implicată și România.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
Atenţionare ANM: Cod galben de vânt puternic în 15 județe timp de mai multe zile. Harta zonelor vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis patru avertizări cod galben de vânt puternic și ninsoare care vizează în special Moldova, nordul Dobrogei și zonele montane înalte.
tiktok 1  jpg
România testează la maximum legislația europeană privind serviciile digitale, scrie Politico
Victoria neașteptată a unui ultranaționalist în alegerile prezidențiale din România pune sub semnul întrebării eficiența noilor reglementări europene privind rețelele sociale.
Justin Trudeau, într o vizită oficială la Casa Albă, pe vremea când Trump era președintele Americii jpeg
Canada se teme că SUA ar putea declanșa un război comercial. Oficialii cer Guvernului de la Ottawa un răspuns ferm
Oficialii canadieni au cerut Guvernului de la Ottawa să răspundă ferm la amenințarea tarifelor impuse de viitorul președinte al SUA, Donald Trump, subliniind importanța mineralelor și metalelor de care depind Statele Unite, a declarat miercuri ministrul canadian de Finanțe.
Schengen FOTO Profimedia
Consiliul JAI a votat pentru o aderare completă a României și Bulgariei la Schengen
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a votat pentru o aderare completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.
Jim Carrey  foto   Shutterstock jpg
Ce s-a întâmplat cu averea de 300 de milioane $ a lui Jim Carrey? Actorul e nevoit să lucreze din nou!
A fost, la un moment dat, cel mai bine plătit actor de la Hollywood, dar acum caută mărunțiș prin buzunare și proiecte care să-i achite facturile.