Gogu

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Gogu e plin de bani. Şi-a deschis afacere şi spală chimic cazanele de la termocentrale. Banii l au schimbat, acuşi e mult mai deştept şi de a dreptul irezistibil pentru pilangiii profesionişti de la Căţeaua Leşinată şi curvele muritoare de foame. Oricine din familie care îndrăzneşte să îi conteste genialitatea este automat un prost sărăntoc şi comunist.

E drept că, în timpul lui Ceaşcă, Gogu citea la greu Lenin şi că votează trandafirii lui Iliescu, dar este perioada de început de democraţie, așa că nu ne încurcăm cu logica.

Are aceeaşi energie înfricoşătoare pe care o are şi mama şi, în ciuda faptului că gena de profesionist a neamului îl obligă să nu rateze nici o ocazie de a testa cele mai noi reţete alcoolice, reuşeşte să îşi dezvolte afacerea rapid. Dă undeva între 5 şi 20% mită celor care îi semnează contractele şi munceşte cu furie 9-10 ore pe zi pînă cînd nevoia de alcool îl biruie.

M-a angajat şi pe mine la el la firmă. Mi-a plătit şi şcoala de şoferi, aşa că sînt şi şoferul lui. Angajat la negru, desigur, căci sîntem la începutul anilor ’90 şi nimeni nu plăteşte taxe. Învăţ inginerie şi decid că nu îmi strică nici experienţa şi nici banii. O să regret asta, căci în cîţiva ani, distrus de băutură, o să îmi scoată ochii că m-a scăpat de sărăcie de fiecare dată cînd apucă.

Vărul Marin, şi el bineînţeles alcoolic, lucrează împreună cu mine. Imaginăm tot felul de soluţii tehnice pentru a reuşi să compensăm lipsa semipermanentă a substanţelor, pieselor şi utilajelor de care avem nevoie. Gogu şi-a luat o maşină nou-nouță, un Oltcit 12TRS. Maşina este multifuncţională, mai ales că bani de camere de hotel nu o să am încă mulţi ani de atunci încolo. Mă simt de fiecare dată cînd conduc maşina un fel de baştan, deşi sînt sărac lipit. Gogu mă plăteşte prost, dar spune că o face ca să nu mă înveţe la bani de tînăr. Eu zic că o face din zgîrcenie, dar motivul adevărat nu o să-l ştiu nicicînd.

Marin are o chitară electrică şi este un muzician talentat. Gogu îl folosește și ca lăutarul lui personal, unul din visele oricărui mascul din familia de la Budrea. Să toarne vinul şi să vină lăutarii era strigătul de victorie al lui Gogu şi Ghica, pilangiii cei mai meseriaşi care au existat în familia mea de geniali în ale băuturii. Gogu, cînd e pilit, zice lăutaurii şi atunci e momentul în care ştiu că trebuie, împreună cu Marin, să îl car la maşină.

Din cînd în cînd vomită în maşină, aşa că învăţ să îmi adaptez şofatul la nivelul de beţie al lui Gogu. Am îndeajuns de multă experienţă profesională de adunat pilangii din şanţuri, aşa că nu mă deranjează să îl car pe Gogu acasă, deşi stă la etajul 4. Insist, la momentul în care decide să investească într-un nou apartament, să îşi cumpere unul la parter şi, în mod neaşteptat, reuşesc să îl conving.

Nuţa, fiică-sa, s-a căsătorit cu un român (tot Marin) şi, spre satisfacţia lui Gogu, a fost nevoit să se angajeze la el. Nu ezita să îi scoată ochii cu faptul că lucrează pentru el. Vorbeşte adesea oribil cu Marin şi nu ezită să îl măscărească în toate felurile. Marin e un băiat cu mult bun-simţ şi tare îndemînatic. El cu Nuţa au o fată frumuşică foc pe care am botezat-o eu. În fapt, mama a hotărît că Valeria nu e un nume îndeajuns de demn, aşa că o cheamă Valentina.

Mama a ştiut întotdeauna mult mai bine decît oricine din jurul ei ce trebuie, cum şi de ce. Găteşte senzaţional, dar din cînd în cînd uită cîtă sare pune şi face nişte saramuri de tocăniţă, fasole, sarmale care ar putea dăinui milenii. Desigur, nimeni nu îndrăzneşte să comenteze, mîncăm cu stoicism şi bem litri de apă, că doar nu vrem să supărăm scorpia.

Am 23 de ani, dar sînt încă un adolescent. Sînt încă îndrăgostit de zîna blondă pînă peste urechi şi mă descurc înotînd în mocirla anilor ’90.

România este într-un colaps general. Capitalismul creat de foştii nomenclaturişti pute a securism, agresivitate şi nesimţire. Năstase, Meleşcanu, Văcăroiu, Iliescu, Isărescu, Băsescu, Voiculescu sînt tartorii lumii politice. Nu prea îmi pasă şi sînt convins că o să fiu şi o să fim bine. 25 de ani mai tîrziu, lumea politică este dominată de cam aceiași oameni și, cumva, eu tot cred că vom fi bine.

Gogu a murit din cauza băuturii acum vreo cinci ani. L-am văzut ultima oară cînd puştiul meu avea 7 ani. Ne-am întîlnit în gară, era murdar, sărac şi un pic pilit. A scos imediat 10 lei şi i-a dat lui fiu miu. Nu am vrut să ia banii, dar a insistat. Fiu-miu a fost tare fericit, și asta l-a făcut fericit și pe Gogu. Peste vreo două ore a venit la mama şi i-a cerut 10 lei pentru țigări. I-am dat 50. Mi-a zîmbit cald, m-a pupat și eu m-am simțit fericit că puteam să fac ceva pentru el. A băut toți banii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.