Firitiseli

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Cioace jpeg

Ca multe alte grecisme intrate în română prin secolul al XVIII-lea, verbul a firitisi şi derivatele sale au rămas în uzul colocvial pînă azi, căpătînd o simpatică notă ironică. Marcarea stilistică a împrumuturilor (pre)moderne din greacă a fost descrisă în detaliu de Ladislau Gáldi, în Les mots d’origine néo-grecque en roumain à l’époque des Phanariotes (1939). Forma a firitisi este singura folosită în prezent, dar dicţionarele noastre curente (DEX, în primul rînd) au aplicat principiul etimologic, înregistrînd-o doar ca variantă a lui a hiritisi (pronunţie mai apropiată de originalul grecesc). Trecerea de la h la f a fost explicată prin hipercorectitudine, prin reacţie faţă de tendinţa fonetică regională (moldovenească) de a transforma pe f în h, în poziţie de palatalizare (hier, să hie etc.). Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic din 2005 (DOOM 2) a validat, cu îndreptăţire, uzul dominant, selectînd ca normă forma a firitisi şi trecînd implicit pe a hiritisi în poziţia de variantă învechită.

Oricum, a firitisi şi firitiseală sînt destul de folosite azi, în stilul colocvial; conotaţiile cuvintelor conferă un ton glumeţ, opus solemnităţii rigide, dar fără conotaţii negative, minimalizatoare: „a devenit acum o vreme septuagenar şi a fost firitisit cum se cuvine“ (catavencii.ro); „îi telefonasem să-l firitisesc de ziua lui“ (Cultura, 13.07.2006); „alaltăieri seara, nevastă-mea m-a lăudat că-s harnic, c-am dus vechitura de pe holul blocului. Am tăcut, am acceptat firitiseala“ (ziaruldebacau.ro); „s-a răspîndit ca pojarul firitiseala reciprocă a autorilor de versuri mediocre“ (Observator cultural); „în loc să stăm la schimburi de firitiseli şi mărţişoare, i-am luat pe sus la împins mobila“ (cojocarii.ro). A firitisi pare să se fi păstrat nu atît în limbajul popular, ci mai curînd în conversaţia persoanelor cu un grad mai înalt de cultură, poate şi datorită lui Caragiale, mai ales prin celebra replică rostită de Conu Leonida, despre Galibardi: „s-a crezut omul dator, ca un ce de politică, pentru ca să ne firitisească…“ („Bravos naţiune! Halal să-ţi fie! Să trăiască Republica! Vivat Prinţipatele Unite!“) Ca orice grecism din perioada fanariotă, a firitisi e un „regăţenism“, mai puţin familiar ardelenilor: „îngăduiţi unui bătrîn ca mine să vă firitisească (cum spuneti dvs., dincolo de Carpaţi)“ (dilemaveche.ro); restrîngerea regională a circulaţiei era consemnată şi în dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu.

Etimonul verbului românesc e grecescul hairetízo – „a saluta“. În Dicţionarul grec-român (manuscris din 1786, editat de Lia Brad Chisacof în 2005) erau consemnate cîteva forme verbale înrudite, traduse prin formule de salut sau de urare: hairetó – „mă închin cu sănătate“, haíre – „bucură-te“ etc.; evident, formulele de salut puteau fi foarte uşor folosite şi pentru felicitare. La sfîrşitul secolului al XIX-lea, forma împrumutului oscila (heretisi, hiritisi, firitisi), dar conotaţia glumeaţă era deja stabilă şi existau şi alte cuvinte din aceeaşi familie, ca heretismă – „salutare“, heretismós – „felicitare“. În Epoca din 4.06.1887, o rubrică de „Firitiseli“ cuprindea parodii la adresa adversarilor politici; în alte numere de ziar, apare şi forma firitiseală: „Ce fel! d-nu Brătianu n-a păţit nimic şi toată lumea îl felicită. Eu! eu am dat de ruşine şi n-auz nici o vorbă bună, nici o hiritiseală“ (10.09.1886). În culegerea lui I. Zanne (vol. III) e înregistrat proverbul „Cel cu perucă nu cam heretiseşte“ (cu sensul „vinovatul tace mîlc“), în care se ghiceşte sensul vechi „a saluta“, în ipostază gestuală. În Glosarul dicţionarului academic al lui Laurian şi Massim (1871), sînt înregistrate formele heretisire, heretisitor, heretism etc., cu menţiunea „cu toate că-s căzute în deplină desuetudine şi nu avem lipsă de ele, deoarece se aude astăzi în gura tuturor românilor: gratulare, felicitare, gratulaţiune etc. Autorii glosarului nu aveau dreptate decît în parte; e drept, a felicita şi familia sa lexicală au învins, dominînd orice concurenţă, dar a firitisi nu a dispărut, iar a gratula nu este nici pe departe „în gura tuturor românilor“.   

Ca orice cuvînt mai puţin cunoscut de majoritatea vorbitorilor, şi a firitisi e uneori folosit impropriu, prin lărgire a sensului sau asociere involuntară cu alte cuvinte. E întrucîtva explicabil că de la „a felicita“ se trece la „a cadorisi“, în contexte ironice – „delegaţia mixtă FMI – Banca Mondială ne-a firitisit cu note bune la purtare“ (observatorcultural.ro); „în context, Uniunea Scriitorilor îl firitiseşte cu trei premii“ (librariaonline.ro). Verbul devine chiar tranzitiv: „Steaua s-a aflat la mîna lui Fener, care a firitisit un gol în poarta lui Twente“ (blogsport.gsp.ro). Alte exemple sînt mai stranii: „contra tîmpeniilor parcă prea grosiere pe care le-au firitisit baştanii din Premărie, pe neşte bani grei“ (newsm.ro); „şi cum stăteam io aşa firitisit şi cu ochii lipiţi (de la lumină)“ (cafeneaua.com). Deraierile semantice şi potrivirile aproximative nu sînt însă atît de multe încît să devină periculoase.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

razvan lucescu fb paok jpg
Vladimir Putin si Kim Jong un, vizita la cosmodrom FOTO Profimedia (4) jpg
Coreea de Nord confirmă în premieră că a trimis trupe în Rusia pentru luptele din Kursk
Coreea de Nord a confirmat oficial luni, 28 aprilie, că a trimis trupe militare în Rusia, implicându-se direct într-un conflict internațional. Soldații nord-coreeni ar fi ajutat Moscova să recucerească zone din regiunea rusă Kursk.
WILLIAMS LOPEZ OCHI ORBITE GUINNESS jpg
El își poate scoate ochii din orbite! A ajuns în Cartea Recordurilor cu talentul său bizar
Williams Martin Sanchez Lopez, un tată din Montevideo, Uruguay, are un talent neobișnuit! El își poate scoate ochii din orbite, o abilitate șocantă care l-a ajutat să obțină un loc în Cartea Recordurilor Guinness.
atac masina vancouver foto x
Suspectul atacului de la Vancouver, soldat cu 11 morți, a fost inculpat pentru crimă
A fost inculpat pentru crimă suspectul implicat în atacul cu mașină din Vancouver, la festivalul filipinez Lapu Lapu, soldat cu 11 morți și zeci de răniți, a anunțat duminică, 27 aprilie, poliția locală.
Lacul Gura Apelor Retezat Foto Daniel Guță  (39) JPG
Lacul de acumulare Gura Apelor din Retezat, plin de „cicatrici”. Urmele adânci lăsate de alunecările de teren
În cele cinci decenii trecute de la începerea amenajării Lacului Gura Apelor din Retezat, trecerea timpului și clima aspră de la peste 1.000 de metri altitudine și-au lăsat amprenta asupra malurilor sale.
giig hadid profimedia jpg
Gigi Hadid se mărită cu Bradley Cooper? Ce a dat-o de gol
Bat clopotele de nuntă pentru Gigi Hadid (30 de ani) și Bradley Cooper (50 de ani)? Vedeta a fost surprinsă la petrecerea de ziua ei, vineri seara, alături de actorul din „A Star is Born”, iar pe degetul ei de la inelar strălucea un inel nou, de aur, ce pare a fi de logodnă.
Sibiul câștigătorul Trofeului Destinația Anului 2024 va fi gazda premiilor competiției în 2025 Foto Primăria Sibiu
Face statul economii micșorând valoarea voucherelor de vacanță? „Impactul a fost uriaș. Toată România a înflorit”
Valoarea voucherelor de vacanță care se acordă angajaților din sectorul bugetar este de doar 800 de lei în 2025. Guvernanții spun că astfel cheltuielile se reduc, însă oamenii din turism îi contrazic. „Nu poți să gândești atât de limitat”.
Funeralii Corneliu Zelea Codreanu
De ce îi ura Carol al II-lea pe legionari. De cine s-a folosit pentru a-l aresta pe Corneliu Zelea Codreanu
Acum 87 de ani, pe 16 aprilie 1938, regele Carol al II lea și camarila sa încercau decapitarea Mișcării Legionare. Liderul acesteia, Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu mai mulți "locotenenți” au fost arestați și condamnați la închisoare.
shutterstock 2080213375 jpg
Uleiul de nucă te fereşte de boli cardiace. Ce beneficii are
Uleiul de nucă te fereşte de boli cardiace.