Eu rămîn în ţară

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Cei mai buni oameni pe care îi ştiu sînt aici sau de aici. Oamenii care m-au făcut cel mai mult să rîd isteric, să mă miorlăi, să îi iubesc, să vreau să fiu ca ei, să vreau să îi protejez, să îi alint, să îi ajut tot aici sînt. Cele mai bune, cele mai triste, cele mai proaste, cele mai stînjenitoare, cele mai fericite momente le-am trăit aici.

Am fost făcut în toate felurile, de la ţigan la român model (premiant pentru inimă de român), de la bou la genial. Bou, rom (ţigan e peiorativ) şi român am rămas. M-am înfuriat cel mai tare aici. Mi a fost cel mai dor aici sau de aici.

Nu m-am simţit nicicînd indiferent acasă. Am stat lipit de televizor cu inima în gît la o mulţime de meciuri jucate de cei care ne reprezentau. Am ţopăit de fericire la meciurile diferitelor Naţionale ale României şi, mai nou, la cele ale Simonei, am plîns de furie la prima mineriadă şi am vrut, disperat, să plec şi să uit de locul ăsta.

M-am întors de dor.

Sînt îngrozitor de multe lucruri care mă fac să iubesc România. Mama, mică, afurisită, generoasă, un ghem de energie care pare tot timpul gata să explodeze în zeiţa curăţeniei absolute, rudele mele fabuloase care îmi fac copilăria să pară un mic basm, amintirile oamenilor şi ale locurilor în care am fost îndrăgostit sau foarte trist.

O cină cu domnul Pleşu şi poveştile sale fabuloase, anul în care am muncit la limita extenuării cu Dacian, Vlad, Simona, Chiru, Cristi, Alina, Tudor, Alin, Cătălin, cîteva zile şi nopţi la Susai şi în Deltă cu un grup de oameni de care mă simt legat pe viaţă sînt o parte importantă din eul meu, pe care am de gînd să îl bag în faţă la nea Petre.

Mîrlăniile mele pe care aş vrea tare, tare mult să nu le fi făcut, oamenii pe care i-am rănit sau dezamăgit cel mai tare, momentele cele mai dure de introspecţie critică, atacurile cele mai violente (unele meritate) au fost tot aici.

Furatul de cireşe şi, apoi, ca adult, lăzile de cireşe cumpărate, marea, cocoţatul pe munţi, meciurile de fotbal în care am reuşit să le dau la gioale lui Didi, Belo, Vlădoiu, Piţurcă, Ştefan, Ganea (era să mi-o iau de la Ganea), meciul de baschet în ghetou cu cea mai bună jucătoare şi cu unul dintre cei mai buni jucători de baschet de la noi sînt amintiri fără de care aş fi diferit.

Cel mai fain ungur şi cea mai faină unguroaică pe care îi ştiu sînt tot români. Italianul cel mai bun (să trăieşti, broscare!), cehoaica cea mai mişto au devenit şi ei români.

Fiul meu e o megacorcitură care ar putea să fie cetăţean american sau canadian, dar nu are nici un chef să fie altceva decît român.

Aş vrea ca ideile mele să fie întotdeauna bune sau foarte bune. Nu prea îmi iese, dar mă străduiesc.

Mă simt foarte bine fiind român. Şi rom. Dar român. Am chef să continuu să mă simt aşa o mulţime de ani de acum încolo. Nu vreau să plec.

Cred că sîntem conduşi de o gaşcă, în majoritatea ei, toxică pentru România. Nu cred că sîntem blestemaţi, dar sînt convins că pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească trebuie ca noi toţi să facem cîte ceva pentru ca România să devină un pic mai bună.

Domnul Dragnea, domnul Tăriceanu, o mare parte a politicienilor noştri şi o bună parte a şefilor de instituţii ale statului ar putea rapid să facă România mai bună. Demisionînd.

Cum nu cred că o vor face de bunăvoie, eu voi continua să încerc să-i ajut.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.