Dezordinea simbolică (VIII) - Călăuza

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
Dragoste şi răzbunare jpeg

În ierarhiile grupurilor de prieteni care, mai mult sau mai puţin conştient, evadau simbolic, locul de frunte era ocupat, de obicei, de cel care reuşea să atingă două niveluri de performanţă în acelaşi timp. Să deţină şi să fi citit cît mai multe cărţi, dar să fie şi posesorul celei mai bogate colecţii de viniluri, casete audio şi benzi de magnetofon, colecţie care trebuia să fie însoţită de cunoştinţe enciclopedice despre muzicieni, componenţe ale trupelor, versuri ale pieselor muzicale, ani de apariţie a albumelor. Deseori, „liderul spiritual“ era un fel de călăuză care îşi conducea prietenii, organizaţi într-o comunitate mai mică sau mai mare, spre valorile spirituale ale lumii libere. Era asumarea unui soi de apostolat cu aer prometeic, o misiune civilizatoare, care arăta şi netezea calea spre cunoaşterea sau spre întrezărirea tărîmului în care ne refugiam imaginar, prin literatură şi prin muzică.

Fie că erau sau nu erau posesori de bărbi şi de plete, fie că erau sau nu erau în ton cu moda vestimentară a Occidentului, „călăuzele“ evadării simbolice erau mentorii educaţiei alternative, cele mai respectate personaje din grupurile de prieteni, şi cei care stabileau traiectoria spirituală a anturajului din care făceau parte. Azi, le-am spune trendsetteri. Deseori, judecăţile lor de valoare se constituiau în literă de lege, iar formulele în care îşi exprimau verdictele critice deveneau axiome şi replici proverbiale în anumite zone ale folclorului urban. Fie că erau artişti, funcţionari, proiecţionişti de cinematograf, medici sau paznici de noapte, profesori sau muncitori necalificaţi, cercetători sau muzeografi, bibliotecari sau metodişti pe la casele de cultură, mai toţi aveau poveşti de viaţă care circulau pe post de legende exemplare, asigurîndu-le un statut special, o poziţie respectată, un soclu narativ pe care se înălţa statuia reputaţiei de personaj aparte. Nu de puţine ori, erau oameni care reuşiseră să prindă o sinecură, o nişă, o breşă în care putuseră să se strecoare, să cîştige un salariu care să le asigure existenţa şi o viaţă relativ comodă, o poziţie din care îşi permiteau luxul de a-şi construi o lume paralelă, imaginară. Această lume era populată cu prieteni, cu învăţăcei care descopereau „marea literatură“ şi „marea muzică“, un grup care trebuia călăuzit prin deşertul spiritual al comunismului, spre valorile lumii civilizate.

Fie că erau intelectuali cu diplomă sau autodidacţi, mulţi dintre oamenii aceştia trăiseră experienţele repartiţiei sau ale trăitului în „funduri“ de ţară, naveta cu „rata“ sau cu „personalul“, creşterea copiilor în condiţii grele, predatul la catedră sau serviciul în cabinete medicale săteşti, „picatul“ la facultăţile cu concurenţă mare, armata la munci grele, la „diribau“, repercusiunile severe ale tentativelor de trecere frauduloasă a frontierei, concentrările de rezervişti pentru munci la Casa Poporului, „forjatul“ în trei schimburi la fabricile cu foc continuu, trăitul în blocurile sordide ale cartierelor muncitoreşti. Oricare dintre aceste experienţe şi multe, nenumărate altele deveniseră poveşti de viaţă, care îi căliseră sau care le asiguraseră un soi de şcoală a vieţii, în care învăţaseră că puteau să trăiască fizic în condiţia de prizonieri ai sistemului, dar că aveau posibilitatea de a evada cu mintea în alte spaţii, şi că îi pot lua şi pe alţii alături de ei. Toate aceste poveşti căpătau, la ceva vreme după consumarea lor, izul snoavei, al anecdotei ironice. În zilele sau în nopţile de evadare imaginară, reprizele de ascultare a muzicilor erau întrerupte cu aceste poveşti care se spuneau şi se respuneau de atîtea ori, încît, prin comprimare, deveneau refrene legendare, intermezzouri care refăceau solidaritatea şi complicitatea grupurilor de prieteni care evadau, prin muzici şi lecturi comune, în lumi imaginare. În româneşte, cuvîntul snoavă vine din slavă, de la iz nova, adică „din nou“.

Nu e deloc obligatoriu ca portretul „călăuzei“ să încapă în vreuna din poveştile de mai sus. Discul de vinil a fost, la noi, piatra de temelie a unei instituţii neoficiale, populată cu personaje dintre cele mai diferite. Însă funcţia „călăuzei“ s-a manifestat asemănător pentru mulţi dintre noi, pentru mulţi dintre cei care au avut ocazia să descopere un astfel de personaj, cineva care, de obicei în afara şcolii sau a familiei, ne-a dat, la un moment dat, ceva de ascultat, sau ceva de citit, o „marfă“ culturală rară, devenită, în timp, reper al construcţiei personale a fiecăruia dintre noi.

Însă, ca în orice instituţie clandestină, fie ea cît de consistentă sau de redusă numeric, şi aici, uneori, căile fundamentalismului cultural s-au dovedit foarte greu de ocolit. „Călăuza“ putea să ofere, cu generozitate, căi de evadare imaginară, dar să şi stabilească, în acelaşi timp, limitele încremenirii în proiect. În afara „sistemei“, a competiţiei şi a mecanismului şcolii dintr-o lume normală, „metoda“ de predare a educaţiei alternative în clandestinitate conţinea cîteva riscuri serioase. Influenţa personalităţii „călăuzei“ şi sistemul său personal de valori culturale deveneau, la un moment dat, în mod firesc, instanţe limitative. Accesul extrem de redus la surse de informaţie, repertoriul restrîns de elemente luate în calcul, cunoaşterea superficială, după ureche, a fenomenelor culturale din lumea liberă şi, mai ales, identificarea profundă, abruptă, cu puţina marfă culturală care se afla la îndemînă, au dus, uneori, la senzaţia că lumea se termină într-un anumit loc. Că lucrurile stau doar într-un anumit fel şi că e imposibil să se poată şi altfel.

(va urma) 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).
donator  foto   Shutterstock jpg
Pacienții care au făcut transplant moștenesc amintirile și personalitatea donatorului
Cei care au făcut transplant de organe au dezvăluit că experimentează schimbări ciudate la sentimentele, gusturile și amintirile pe care le au.
1 piftie de curcan jpg jpeg
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea
În perioada sărbătorilor de iarnă, piftia este un preparat de nelipsit de pe mesele românilor, fiind un simbol al tradiției culinare. Gospodinele din toată țara se întrec în a prepara cea mai bună și mai limpede piftie, dar nu toți știu secretul unui aspect perfect.