Dă cu virgulă...

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

A da cu virgulă e o expresie colocvială destul de recentă, pe care probabil că o cunoaşte astăzi orice vorbitor de română, mai ales dacă îşi pierde destul de des timpul citind presa online sau uitîndu-se la televizor. În ultimii ani, expresia s-a răspîndit rapid, probabil şi prin intermediul talk-show-urilor de televiziune, alături de clişee ca pe repede înainte, pe genunchi, cu subiect şi predicat, cu vorbele la el, noaptea minţii, despre ce vorbim? etc. Dicţionarele noastre generale încă nu au inclus-o în descrierea cuvîntului virgulă, autorii lor considerînd probabil că formula e pîndită de riscul efemerităţii; sînt însă foarte numeroase ocurenţele sale în presa şi în comentariile din Internet.

Sensul de bază al expresiei ar putea fi descris ca „a da rezultate nemulţumitoare, a crea confuzie, a nu rezolva o situaţie, a eşua“. Expresia se aplică celor mai diferite împrejurări, de la politică la afaceri, de la sport la viaţa personală: „La Cetăţeni, alegerea viceprimarului a dat cu virgulă“ (jurnaluldearges.ro; în legătură cu un rezultat indecis, cu alegeri nevalidate); „îi dă cu virgulă la promisiuni şi la buget“ (aktual24.ro); „amînări care i-au dat cu virgulă investitorului“ (radautiziar.ro); „Metoda accidentul a dat cu virgulă! Uite ce a păţit un reşiţean!“ (cars.ro); „Un hotel OK, dar mi-a dat cu virgulă…“ (amfostacolo.ro); „S-a vrut puştan, dar i-a dat cu virgulă“ (wowbiz.ro) etc. Astfel, prin treptate extinderi de sens, a da cu virgulă a putut ajunge un sinonim pentru a o păţi: „Cînd vrei să fii şmecher şi îţi dă cu virgulă“ (trafictube.ro).

Expresia provine, cel mai probabil, din jargonul matematic şcolăresc: rezultatul unor operaţii aritmetice poate fi un număr întreg sau unul zecimal – adică, familiar, cu virgulă. Rezolvarea unei probleme din caietul de exerciţii poate deci da cu virgulă, ceea ce nu e rău în principiu; sensul negativ al expresiei nu este deductibil din simpla combinare a cuvintelor sale. Sensul metaforic se poate baza pe ideea că numerele întregi sînt preferabile celor cu zecimale, mai ales în viaţa cotidiană: numărul întreg presupune o rezolvare clară şi sigură, în vreme ce zecimalele implică aproximări şi incertitudini. Se poate ca utilizarea negativă a expresiei să fi pornit chiar de la cazuri – din problemele de matematică sau din viaţa reală – în care rezultatul aşteptat nu cerea zecimale. În Internet chiar există exemple ale utilizării denotative, în care rezultatul cu virgulă indică pur şi simplu o greşeală de calcul: „Mie îmi dă cu virgulă și nu trebuie așa… Mă ajutați… Vă rog“ (apel pe un site de „întrajutorare şcolară“ – brainly.ro); „«Cred că toată clasa a greșit la ultima problemă. Cînd te uiți prima dată zici că e ușor, dar mai apoi, după ce calculezi distanța… Mie mi-a dat cu virgulă, la naiba, că nu putea să-mi dea fix. La toți le-a dat rezultate diferite», și-a arătat frustrarea o copilă“ (lamentaţie la ieşirea de la un examen, bzb.ro). Un site care înregistra cuvinte şi expresii familiare şi argotice (123urban.ro) consemna în anul 2006 expresia, cu explicaţia (corectă) „eroare, problemă – atunci cînd ceva nu se desfăşoară exact aşa cum a fost intenţionat iniţial. Cînd nu există un rezultat clar/curat“ –, considerînd că ar fi fost vorba de o formulă folosită de profesionişti („expresie întîlnită cu predilecţie la programatori“); e posibil ca programatorii să fi continuat să vorbească mai mult despre calcule, dar expresia cred că era familiară oricui trecuse prin şcoală.

Uneori, expresia – folosită mai ales în titluri jurnalistice, pentru a capta atenţia cititorilor – e motivată suplimentar prin jocuri de cuvinte şi aluzii la cifre şi calcule matematice. Insuccesele la proba de matematică de la evaluarea naţională sau bacalaureat sînt în mod previzibil descrise ironic cu ajutorul ei: „La examenul de mate, le-a dat cu virgulă“ (observator.tv). Alteori, se încearcă o apropiere forţată dintre sensul literal şi cel figurat al expresiei, ca în cazul unui rezultat (cu virgulă!) de testare a alcoolemiei: „Un șofer lugojean a băut pînă i-a dat cu virgulă! A fost prins la volan cu o îmbibație record de alcool în sînge. (…) Conducătorul auto fiind testat cu aparatul alcool test, a rezultat valoarea de 1,01 alcool pur în aerul expirat“ (lugojanul.ro). În alt exemplu, pentru că un antrenor este şi profesor de matematică, expresia este aplicată unui rezultat sportiv cu cifre întregi: „Pandurii Tg. Jiu – Gaz Metan 1-2. I-a dat cu virgulă“ (tribuna.ro). Pînă la urmă, excesele şi devierile dovedesc succesul unei expresii la modă, căreia nu i-a lipsit ingeniozitatea – cel puţin cît timp a avut hazul noutăţii. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.