Cum va fi 2016?

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Într-o lume de preziceri, unii fac doar previziuni, bazate însă pe analize. Săptămînalul The Economist publică la fiecare sfîrşit de an, de 30 de ani încoace, un supliment consistent cu previziuni  politice şi economice pentru anul care urmează. Jurnaliştii şi analiştii revistei, alături de oameni implicaţi direct în decizii de importanţă mondială, precum şefa FMI Christine Lagarde sau şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, scriu despre evenimentele previzibile şi despre posibilele consecinţe ale acestora.

Privind lumea în ansamblu, se pare că există destul de multe motive de preocupare legate de anul  2016. În Statele Unite e ultimul an de mandat al lui Barack Obama, iar în toamnă va fi ales un nou preşedinte, în condiţiile în care la orizont nu se profilează candidaţi prea străluciţi. În China, problemele economice sînt tot mai serioase, într-o situaţie în care vechiul model de dezvoltare pare depăşit, iar unul nou nu se întrevede. Economia Rusiei se adînceşte într-un soi de stagnare, iar rubla a devenit cea mai slabă dintre monedele economiilor aşa-zis emergente. O altă ţară importantă, în care în 2016 se vor desfăşura Jocurile Olimpice, Brazilia, se confruntă cu probleme pe măsura mărimii ei. Conflictul din Siria şi situaţia general explozivă din Orientul Mijlociu par a fi fără soluţie şi mai îngrijorătoare decît toate celelalte enunţate anterior.

Dar pe noi ne interesează în primul rînd Europa, iar cei de la The Economist cred că, în 2016, Uniunea Europeană se va confrunta cu patru ameninţări majore. Una ar fi cea legată de felul în care guvernul stîngii radicale din Grecia, condus de A­lexis Tsipras, va reuşi să pună în aplicare planul de salvare pentru Grecia convenit cu creditorii. Ştim ce tulburare a produs Grecia anul trecut în Uniunea Europeană, iar problema nu e nici pe departe rezolvată.

Cea de-a doua îngrijorare majoră e legată de agresiunile Rusiei. Chiar dacă luptele din estul Ucrainei s-au mai domolit (mai ales după intervenţia Rusiei în Siria), nu se poate vorbi despre aplicarea completă a unor planuri de încetare a focului în regiune. Prin intervenţia în Siria, Vladimir Putin a încercat să-şi deschidă o cale de negociere pentru micşorarea sau chiar eliminarea sancţiunilor economice impuse Rusiei în urma agresiunilor din Ucraina. Angela Merkel şi alţi lideri europeni au rezistat pînă acum, menţinînd sancţiunile, dar rămîne de văzut dacă nu cumva în 2016 vor apărea breşe în această politică a Uniunii Europene. Într-un articol special dedicat politicii lui Putin, The Economist ajunge la concluzia că victima cea mai mare a acestei politici va fi chiar Rusia. Noi ne facem griji, însă, din pricina efectelor colaterale. 

O a treia mare ameninţare pe care analiştii publicaţiei o văd în 2016 la adresa Uniunii Europene este referendumul plănuit de către premierul britanic David Cameron, privind rămînerea sau nu a Marii Britanii în Uniune. Cum s-a observat, sub ameninţarea unui posibil rezultat negativ la acest referendum, premierul britanic negociază un regim special pentru ţara sa. Dar concesiile făcute Marii Britanii pot provoca o reacţie în lanţ din partea euroscepticilor din alte ţări membre. Cu alte cuvinte, e de aşteptat ca momentul referendumului şi discuţiile legate de el să fie un test serios pentru unitatea europeană.

Cea de-a patra ameninţare, şi cea mai gravă, rămîne cea a invaziei imigranţilor din Siria şi alte ţări cu probleme, presupusă a reîncepe la scară mare odată cu încheierea iernii. O invazie care va pune la încercare viabilitatea Spaţiului Schengen. Iar odată ce ţările din acest spaţiu şi-ar închide graniţele într-un efect de domino, refugiaţii şi‑ar putea schimba rutele, alegînd, în opinia analiştilor, să tranziteze ţări ca Bosnia sau  România.

Dincolo de aceste patru mari probleme, pentru Europa mai există şi alte surse de îngrijorare. De exemplu, ascensiunea forţelor de extremă dreaptă în mai multe ţări şi poate, în special, cea a Frontului Na­ţio­nal din Franţa, vizibilă la recentele alegeri regionale. Chiar dacă alegerile prezidenţiale din Franţa sînt abia în 2017, anul acesta se vor discerne principalii candidaţi. E un an decisiv pentru crearea unor condiţii în care drumul doamnei Marine Le Pen către scaunul prezidenţial ar putea fi barat sau impulsionat.

În fine, The Economist observă că 2016 este anul în care o nouă lege a imigraţiei în Germania ar putea consfinţi un fenomen petrecut în ultimele decenii, anume că ţara a devenit una de imigranţi. De fapt, e a doua ca atractivitate pentru imigranţi după Statele Unite, un adevărat tărîm al făgăduinţei.

În general însă, una dintre concluziile redactoarei-şefe a revistei, Zanny Minton Beddoes, este că privind în jur, prin lume, unui liberal internaţionalist îi e greu să găsească prea multe motive de optimism. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.