Cultul GPS

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Branduirea optimismului jpeg

– John, ce e zgomotul acesta?
– O maşină, sir.
– John, dar de ce face un asemenea zgomot?
– A luat-o la stînga, sir.
– Bine, dar o maşină nu scoate asemenea sunete, trebuie să mai fie ceva!
– La stînga nu era stradă, sir. Acest nobil şi străvechi banc poate fi actualizat astfel:
– Peste 500 de metri viraţi la stînga, zice gipiesul.
– Bine, şopteşte şoferul pentru sine.
– Peste 100 de metri viraţi la stînga – avertizează din nou gipiesul.
– Am înţeles, am înţeles! se răsteşte şoferul. – Viraţi la stînga! vine ultimatumul gipiesului.
– Nu pot! se sperie şoferul şi opreşte în mijlocul drumului. La stînga nu e nici o stradă!...

De fapt, am asistat la o astfel de scenă, explicabilă prin faptul că în locul intersecţiei cu pricina se construise un pasaj subteran, iar GPS-ul nu era actualizat. Şoferul a rămas literalmente paralizat în mijlocul traficului, nemaiştiind, pentru cîteva clipe, cum să iasă din jungla urbană.

Ceea ce este însă fascinant dincolo de aceste glume sau cazuri extreme este încrederea oarbă pe care o capătă posesorii de GPS în vocea oraculară care le dictează drumul în viaţa de şofer. Am asistat astfel la tot felul de scene de habotnicie tehnică în care şoferul intra într-un fel de transă de pilot automat şi nu se mai uita decît la intersecţiile anunţate de Pythia virtuală din cutia de pe geam. Cunosc o doamnă, de pildă, care m-a condus odată de la un aeroport din străinătate pînă la hotel şi care repeta la fiecare pas ce-i spunea GPS-ul, ajungînd să aibă aceeaşi voce liiimpede şi monotooonă ca şi sărmana femeie din cutia magică. Am asistat la certuri între soţi, unul fidel GPS-ului, celălalt, de modă veche, atent la indicaţiile rutiere. Am fost martor al unor îndelungate dezbateri între partizanii GPS-imagine şi GPS-voce, fiecare cu setul lui de argumente şi contraargumente. Şi cîte şi mai cîte...

Să nu fiu însă bănuit de cine ştie ce conservatorism anacronic: GPS-ul este o invenţie extraordinară, care uşurează imens viaţa şoferilor pe drumuri necunoscute. M-am convins de mult de acest lucru şi de curînd am decis să-mi iau şi eu unul. Unde am însă unele reţineri este cînd vine vorba de vacanţe, de timp liber, de plimbări cu maşina în voia sorţii. Aici GPS-ul devine tiranic iar fanii săi – un soi de roboţei zîmbitori şi fericiţi, mai rău decît un grup de turişti japonezi din categoria veni, vidi, fotografi. În această privinţă, experienţele mele cu gipiişti practicanţi au fost, totdeauna, frustrante. Mergem să vedem Notre Dame. Se pune GPS-ul pe Notre Dame şi dă-i la stînga, dă-i la dreapta, iar la stînga şi iar la dreapta, pînă ajungi, pe drumul cel mai scurt, la Notre Dame. Oprit GPS, văzut Notre Dame şi plecat la alt obiectiv: GPS, GPS-işorul meu, care e cel mai scurt drumuleţ pînă la următorul obiectiv turistic?

Am ratat astfel, cu şoferi binevoitori, care doreau să-mi arate frumuseţile patriei lor, dar membri fideli ai congregaţiei GPS, o groază de lucruri interesante, pe lîngă care maşina gipizată trecea nepăsător. Ia uite! – exclamam eu din cînd în cînd, privind o piaţă încălzită de soare sau indicatorul către un castel sau o belvedere apetisante. Dar GPS-ul ne conducea mai departe, către obiectivul din capul lui de GPS. Am mers totdeauna pe autostrăzi drepte şi scumpe, tînjind din priviri după drumurile şerpuitoare prin văi şi sate minunate care se ghiceau la cîteva sute de metri de drumul nostru. Am ajuns totdeauna rapid la destinaţie, dar în capul meu destinaţia era drumul însuşi, pe care îmi doream să „flanez“ în voie...

Eficienţa GPS-ului este indubitabilă. Şi este salvatoare cînd time is money. Dar uneori e atît de plăcut să pierzi timpul şi să te laşi în voia capriciilor drumurilor care nu duc nicăieri! De regulă, nu ne putem permite aşa ceva, ştiu, avem cu toţii o agendă plină care ne mînă de la spate. Dar măcar din cînd în cînd, în rarele noastre momente de vacanţă, de „timp liber“, e atît de bine să poţi scăpa de tirania timpului util! GPS-ul se insinuează însă şi în această intimitate caldă şi ne readuce pe parbriz agenda pe care tocmai ne hotărîserăm să o aruncăm pe uşă. Drept la ţintă! – ar putea suna logo-ul pentru GPS. Dar care o fi oare „ţinta“ vieţii?

Dorind să maximizeze plăcerile călătoriei, GPS-ul sfîrşeşte astfel prin a face lumea mai mică şi viaţa mai săracă. Ceea ce spune ceva şi despre această brave new world în care trăim şi cu care ne-am obişnuit...

J’arrive, bien sûr, j’arrive! – spune Brel în unul dintre cîntecele sale. Mais je n’ai rien fait d’autre qu’arriver... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți bani au românii, în medie, la Pilonul II. Randamentul din cei 16 ani este de 7,8%
Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.
image
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut clemenţă pentru ea. Ce au decis judecătorii
Un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut clemenţă pentru tânăra de 16 ani în instanţă, susţinând că e la fel vinovat pentru incident. Băut fiind, s-a certat cu soţia sa, adolescenta a intervenit, iar el a lovit-o, a spus bărbatul, adăugând că a iertat-o şi că nu vrea să o vadă în închisoare.
image
Scuza folosită de bărbați din toate țările ca să fugă de treburile casnice. Psiholog: „Femeia încă plătește tributul pentru a fi independentă și de succes”
Un studiu internațional a scos la iveală scuza generală a bărbaților ca să fugă de treburile casnice. România, Italia și Grecia sunt țările europene în care tot ceea ce ține de casă și de copii este o „treabă strict a femeilor“.

HIstoria.ro

image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.