Criză aprofundată

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Mamaie jpeg

Din cînd în cînd, în ştirile urmărite la televizor, citite pe net sau în paginile ziarelor se percepe cîte o notă stridentă: a apărut o nouă nepotrivire sau lărgire de sens, care îi poate produce ascultătorului sau cititorului un anume sentiment de nesiguranţă (se spune sau nu se spune aşa?). Schimbările semantice ridică, în lingvistica prescriptivă, probleme intelectuale şi morale: cititorul supărat şi cu convingeri ferme deschide dicţionarul (cel mai adesea, cu un click) şi constată nepotrivirea definiţiei cu uzul care i-a atras atenţia; specialistul (mai ales dacă, din spirit critic şi dubiu ştiinţific, nu are mare încredere în dicţionare) ştie însă că dinamica sensurilor e mai rapidă decît cea a structurilor gramaticale şi decît fixarea lexicografică şi se întreabă dacă nu cumva noua modificare semantică este, totuşi, acceptabilă.

Mi se par iritante, o spun de la început, folosirile actuale ale verbului a aprofunda în contexte în care s-ar potrivi perfect a adînci – „Lipsa de investiţii aprofundează criza“ (observator.ro); „Criza economică aprofundează sărăcia“ (viitorul.org) –, mai ales în formă reflexivă: „în UE criza se aprofundează“ (publika.md). În unele cazuri, nu s-ar potrivi nici măcar a (se) adînci, pentru a descrie amplificarea unei relaţii fiind preferabile alte verbe, de exemplu, a (se) întări, a (se) extinde etc.: „SAS şi CIA aprofundează cooperarea“ (traveltechnews.ro); „Liderul PES: referendumul va aprofunda legitimitatea democraţiei româneşti“ (dcnews.ro); „Cooperarea în domeniul energetic între Rusia şi România va continua şi se va aprofunda“ (ziarulfaclia.ro). Desigur, toate citatele de mai sus sînt perfect transparente: orice vorbitor face cu uşurinţă legătura între a aprofunda şi profund, înţelegînd despre ce e vorba în text. Singura problemă este că profund are în română un sens intensificator larg (pot fi profunde crizele, prieteniile, legăturile, nemulţumirile sau admiraţiile etc.), în vreme ce a aprofunda şi-a fixat, în uz şi în dicţionare, un sens foarte restrîns: „a cerceta profund, în amănunt o problemă“ (DEX).

Ca în multe alte cazuri, împrumutul unui termen din franceză, în secolul al XIX-lea, nu a însemnat preluarea tuturor sensurilor sale. Neologismul a intrat pe un teren deja ocupat de cuvinte mai vechi (în cazul nostru, de exemplu, de verbul a adînci), atribuindu-i-se o semnificaţie mai restrînsă şi mai precisă. Limitarea s-a păstrat în uz şi a fost consemnată de dicţionare. Astăzi, prin traducerea sensurilor unor termeni internaţionali (calc semantic), fostele neologisme par să recupereze sensuri etimologice (din limba de origine) niciodată preluate sau de mult abandonate.

A aprofunda a fost împrumutat din franceză pe la mijlocul secolului al XIX-lea; dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, DA, Tomul I, A-B, 1913) îl ilustrează prin citate din Negruzzi, Hasdeu, Maiorescu şi îl defineşte ca „a pătrunde afund în cunoaşterea unui lucru, a cerceta adînc, a adînci (ceva) cu mintea“. În franceză, etimonul approfondir (şi în formă reflexivă) are, pe lîngă acest sens, şi alte accepţii şi utilizări: de la cea concretă („a mări, săpînd în adîncime“, la cea abstractă şi foarte largă: „a deveni mai adînc“ (Trésor de la langue française informatisé, TLFi).

Lărgirea de sens şi de construcţie a verbului a aprofunda ar putea avea mai multe explicaţii: nu e imposibil, mai întîi, ca legătura lexicală cu profund să fi condus, prin evoluţie internă, la o modificare semantică. Mai probabil e, totuşi, ca schimbarea să fi provenit din traduceri grăbite din franceză, în care echivalarea approfondir – aprofunda să se fi impus aproape automat, fără multă reflecţie; în fine, nu e exclusă nici echivalarea verbului deepen din engleză (limba din care se traduce masiv azi) cu a aprofunda: din comoditate, dar poate şi cu un pic de preţiozitate lingvistică (împingînd la alegerea termenului modern, mai „elegant“). Sînt destule argumente în favoarea explicaţiei prin influenţă franceză; găsim, de pildă, pe Internet, ştirile traduse alături de versiunea originară: titlul „Bing şi Facebook aprofundează un parteneriat“ poate fi astfel confruntat cu „Bing et Facebook veulent approfondir leur partenariat“ (iseom.com). Documentele europene oferă şi mai multe posibilităţi de verificare: titlul „UE îşi aprofundează legăturile cu ţările vecine şi susţine reformele acestora“ (europa.eu) are drept corespondent în franceză „L’Union européenne approfondit ses relations avec ses voisins et soutient leurs réformes“, iar în engleză – „EU deepens ties with its neighbours and supports their reforms“. Interesant e că opţiunile altor limbi au fost diferite (în italiană: intensifica; în spaniolă estrecha), ceea ce ne poate conduce către o altă discuţie interesantă, asupra metaforelor cognitive în diferite limbi şi culturi. În română, relaţiile se strîng, se extind sau se întăresc (printr-o metaforă, să zicem, a sforii), în vreme ce săpatul în adîncime produce gropi şi şanţuri despărţitoare (se adîncesc mai ales rupturile, diferenţele, divergenţele).

Aş reveni la dubiul iniţial, păstrînd sentimentul de iritare: n-ar fi deloc imposibil (şi nici n-ar fi o dramă) ca verbul a (se) aprofunda să capete mai multe sensuri şi posibilităţi de combinare. Numai că, deocamdată, în ciuda exemplelor de mai sus (mult mai puţine decît uzurile „tradiţionale“), îmi place să cred că nu le-a căpătat. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Editura Humanitas, colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010). 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.