Concurs

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Alte confuzii jpeg

Lui Bogdan nu-i plăcu din start numele candidatului pentru postul de „femeie de serviciu“: Nunuţă Mamel. Oricum detesta aceste competiţii la care poziţia sa de şef al administraţiei pe facultate îl obliga să participe periodic ca „preşedinte de comisie“. Era un om cu bun-simţ, prea delicat chiar, priceput în chestiuni financiare şi birocratice, dar complet inapt să o facă pe „judecătorul“, să „dea note“, să „evalueze“ şi, desigur, să „pice“ pe cîte unul, atunci cînd situaţia o cerea. Acum, este adevărat, nu s-ar fi pus – măcar teoretic – problema „picatului“.  Respectivul Nunuţă candida singur pe postul de îngrijitor scos de Universitate la concurs cu un anumit timp în urmă. Totuşi, Bogdan avea mari aprehensiuni în privinţa lui Mamel. Hai, numele mai treacă-meargă, toţi ne naştem cu cîte un mic handicap de un fel sau altul, nu merită să faci un capăt de ţară din asta! Din dosarul de înscriere rezultau însă numeroase ciudăţenii bătătoare la ochi. Înainte de toate, tipul era, fără îndoială, bărbat. Apelativul Nunuţă, luat în sine, te-ar fi putut băga cumva în ceaţă. Coroborat, în plus, şi cu implicaţiile prezumtiv anatomice ale „coechipierului“ Mamel, să admitem că ai fi dezvoltat un oarecare sentiment al ambiguităţii de gen. De aceea, derutat, şeful administraţiei verificase extrem de atent actele depuse la dosar.  Or, fatalitate, certificatul de naştere al lui Nunuţă indica precis, într-o căsuţă bifată, sexul „masculin“! Informaţia, odată clarificată, ridica incertitudini serioase privitoare la integrarea profesională a candidatului. Cum se va acomoda Nunuţă în interiorul comunităţii de cîteva zeci de îngrijitoare – toate femei! – din Universitate? Şi să zicem că nici măcar aici nu ar fi fost punctul nevralgic major al dosarului. (Abia gîndindu-se la acest aspect, Bogdan realiză că va trebui să ia măsuri drastice, lucru pe care nu îl făcuse niciodată şi pe care, în sensibilitatea sa structurală, spera să nici nu-l facă vreodată!) Pe lîngă masculinitatea lui necorespunzătoare în context, Mamel avea şi o educaţie problematică. Bogdan ceruse, pentru fişa postului, minimum zece clase, iar Nunuţă nu dovedea, prin documentele ataşate, că ar fi absolvit măcar ciclul primar. Pînă şi cererea-tip pe care o completase trăda mari carenţe şcolare: „Dom derector (bănuise, probabil, că rectorul – căruia îi era adresată, de fapt, solicitarea – ar fi un fel de director, n.n.), fă rog să pinefoiţi să aprobaţi în-sbrierea la comcursul de fimee de servici alu Mamel Nunuţă. Semnat, MN“. Lecturînd a nu se ştie cîta oară pasajul, un frison puternic îl trecu pe preşedintele de comisie din cap pînă-n picioare. 

În dimineaţa examenului, Bogdan veni îngîndurat la muncă. Hotărîse (le comunicase deja decizia şi colegilor de comisie – un responsabil cu personalul auxiliar şi o contabilă) să-l pice pe Nunuţă, chiar dacă era unicul candidat şi chiar dacă era nevoie urgentă de o „femeie de serviciu“ la parterul clădirii. Dosarul inadecvat al solicitantului îi permitea o astfel de abordare. Ca atare, încă de la începutul „interviului“, şeful administraţiei îi spuse ferm exoticului personaj: „Domnule Mamel, vă informez că, după interviu, în termen de douăzeci şi patru de ore, puteţi şi trebuie să faceţi contestaţie la cealaltă comisie, adică la supracomisia de evaluare. Vor prelua ei dosarul dumneavoastră şi se vor ocupa de toate detaliile“. Simţea că, prin intermediul frazei confuze cu care îl trimitea pe candidat către responsabilitatea altui for, se eliberase puţin de senzaţia culpabilităţii (dezvoltată rapid de natura lui blajină în asemenea împrejurări!). Cei de la contestaţii vor analiza cazul şi vor da verdictul final. Totuşi, pe măsură ce minutele treceau, Bogdan înţelegea că nu-i va fi deloc uşor să comunice concurentului rezultatul respingerii, fie el şi nedefinitiv. Nunuţă îl privea placid, ca un cîine înfometat, şi, la fiecare propoziţie de-a sa, reacţiona automat: „Da, să trăiţi, am îmţăles, dom derector!“. Omul avea peste doi metri şi cîntărea cam două sute de kilograme. Un ochi îi fugea ameţitor în stînga, iar gura îi stătea permanent întredeschisă. Treptat, Bogdan s-a înmuiat complet. A apelat, disperat, la un ultim truc de amînare/diluare a hotărîrii – proba practică. Îl puse pe Nunuţă să spele coridorul central al facultăţii în faţa comisiei. Individul execută ordinul cu un entuziasm exemplar, pe care nu i l-ai fi bănuit, gîndindu-te la dimensiunile sale urieşeşti şi, cu precădere, la faciesul lui blazat. Bogdan cedă aşadar nervos.  În definitiv, o îngrijitoare-bărbat semianalfabet(ă), cu numele de Nunuţă Mamel, nu reprezenta chiar o Apocalipsă pentru Universitate. S-au trăit şi întîmplări mai rele în trecut. Îi recită prin urmare, epuizat, candidatului (spre surprinderea celorlalţi „examinatori“!) următorul text: „Aţi trecut, vă încadrăm pe post, felicitări! Dosarul trebuie aprobat şi la rectorat, dar e o formalitate. De mîine începeţi lucrul!“.  „Da, să trăiţi, am îmţăles, dom derector!“ A doua zi, şeful administraţiei întîrzie o oră la slujbă, din cauza unui mic incident în trafic. Cînd a ajuns, a dat peste un dezastru total: geamuri sparte, portari cu vînătăi la ochi, studenţi şi profesori bătuţi pe capete (se pare că însuşi decanul luase un mop în figură, iar un prorector rătăcit pe acolo o găleată de zoaie în cap). Nunuţă – încătuşat de poliţişti – zbiera de mama focului: „Dom derector mi-a ordonat să fac compostaţie la toţi ceilanţi! Io am făcut compostaţie. Ajutor, dom derector! Ajutor!“

Astăzi, Bogdan participă în continuare la concursuri de angajare, dar nu ca preşedinte de comisie, ci în postură de candidat. Nu i-ar displăcea nici un post de „femeie de serviciu“, dacă el s-ar ivi pe undeva. 

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un timișorean trăiește în casă cu zeci de reptile, păienjeni și scorpioni. Pentru Mark sunt „animale de companie“ exotice FOTO
Mark Benedek, un tânăr, student la Medicină Veterinară din Timișoara, este pasionat de animale exotice. Îngrijește șerpi, șopârle, scorpioni și păienjeni. Sunt animalele lui de companie, dar merge cu ele prin școli, la orele de Biologie Altfel.
image
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
După punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat, generarea CNP-ului nu va mai ține cont de locul de naștere.
image
Cascadele Cioclovinei, locul unic în România ascuns în munți, la intrarea într-o peșteră legendară VIDEO
Aflată în Munții Șureanu, Peștera Cioclovina din Hunedoara se numără printre marile atracții din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, însă la fel de spectaculoase sunt și împrejurimile sale.

HIstoria.ro

image
Republica Dominicană, locul de unde a început „Lumea Nouă”
Cristofor Columb și-a lăsat fratele, Bartolomeu, în mijlocul unui Eden, cucerit de perfecțiunea naturală a insulei. Legenda spune că osemintele „părintelui Americii” încă odihnesc în pământul pe care l-a iubit.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.