Cîteva zile intense ale şalăului bonne femme

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Revizuirea în fotbal jpeg

Stimate domnule Cătălin Stănescu – am o veste bună pentru dvs., cît şi pentru mine: vă pot satisface rugămintea de a găsi reţeta şalăului bonne femme. Nu vreau să folosesc termenul deja dubios de solidaritate, dar la cîteva zile după publicarea articolului în Dilema veche din 27 mai, în care mă adresam chiar documentariştilor din serviciile multilateral specializate, au început să bată e-mail-urile. Pe 28, de la Viena, arhitectul Horia Marinescu, într-un mesaj savuros, îmi transmitea, în franceză, reţeta „sosului în sine care probabil că formează baza“, specificînd că pe sursele sale „prepararea peştelui propriu-zis, nu am găsit-o“. Tot pe 28 mai a apărut, iluminat, Liviu Preda, convins că reţeta e pe Google: http://gastronomie.ele.ro/Salau _bonne_femme_—r2118.html. A doua zi, pe 29, la orele 11,05, Ciocu îl punea la punct: „Google îţi dă, dar nu-ţi pune în traistă. Reţeta din acest link e departe de bonne femme“, şi argumenta de ce cu o înaltă cultură gastronomică. Duminică, 31, acelaşi Ciocu revenea promiţînd că ne va da reţeta pe http://www.cevabun.ro. Pe 1 iunie, sper să nu vă ameţesc, au decolat două mesaje – unul de la Alina Oprea, care „după două zile de căutări pe site-uri în franceză şi engleză, căci m-am decis să găsesc ceva (e păcat de aşa o cerere)...“, se îndoia totuşi de reuşita ei; pe cînd încercam să mi le traduc în româneşte a apărut from Victoria Pătraşcu (vpatrascu@yahoo.fr) acest mirobolant text: „Nu am rămas surprinşi de rugămintea dvs. şi umerii nici n-au clintit din loc, dar nu am putut împiedica o lacrimă nostalgică să alunece pe obrazul (altfel fără de pată) al documentaristului nostru şef. Pentru că şi el a mîncat şalău bonne femme la Capşa, adesea se întreabă: „Mais où sont les bonnes femmes d’antan?“. Pentru că sînteţi un vechi client al serviciilor noastre şi pentru că nu dorim să vă pierdem, ne grăbim să vă dăm toate datele de care aveţi nevoie. Iată reţeta şalăului bonne femme cu o scurtă precizare: à la bonne femme este un termen franţuzesc utilizat pentru a desemna o mîncare făcută ca la mama acasă, într-o manieră simplă şi nepretenţioasă. Cum numai „femeile bune“ ştiu să facă. Adesea, termenul este legat de reţeta unui fel de mîncare fiert, în special peşte (dar şi pui, miel, ouă), însoţit de un sos simplu, cu lămîie şi vin. Termenul à la bonne femme intră în seria à la russe, à la grecque, şi – fără interpretări, vă rog – à la bourgeoise.


„Şalău à la bonne femme: 800 gr fileuri de şalău; 3 cepe tocate (de preferat şalote sau cepe de apă); 2 pahare de vin alb sec (Chablis ar fi bine, dar e criză); 200 gr ciuperci; 200 gr smîntînă dulce; zeamă de lămîie; pătrunjel sau tarhon proaspăt; 300 gr orez cu bob lung fiert sau cartofi natur. Preparare: se pune peştele la fiert într-o cratiţă cu cepele (tocate cît mai fin), cu ciupercile şi cu vinul şi se lasă la foc mic 15-20 de minute. Se scoate peştele şi se lasă acoperit la cald. Se pune sosul înapoi pe foc şi se lasă să scadă 2/3. Se adaugă apoi smîntîna, se pune din nou pe foc mic şi se lasă să scadă 1/2. Se ia definitiv de pe foc, se adaugă untul, amestecîndu-se bine, şi, facultativ, zeama de la o jumătate de lămîie. Tuşa finală este dată de introducerea pătrunjelului sau a tarhonului proaspăt tocat. Sosul se pune peste peşte şi garnitură şi şalăul bonne femme este pregătit pentru a vă delecta papilele gustative. Documentaristul de serviciu...“

Ajuns în acest punct de fierbere a humorului, trebuie să vă comunic că pe 2 iunie am intrat în posesia a încă unui text, acela promis de Ciocu, o reţetă mult mai rece ca humor, dar, obiectiv vorbind, mult mai doctă, nu foarte diferită în ingrediente, dar mai amplă, mai amănunţită, mai dramatică în prepararea desfăşurată punct cu punct pînă la cel de-al nouăsprezecelea. Nu am spaţiu pentru ea, dar o puteţi găsi pe site-ul http://www.cevabun.ro/salau-bonne-femme. Sînteţi astfel în posesia a două reţete, ceea ce nu e de ici, de colo, în aceste vremuri, cînd contează enorm să aveţi un plus şi nu un minus. Comunicaţi-mi cum v-aţi descurcat, eu avînd sentimentul că am prins un peşte banană. De altfel, un prieten care ştie că nu mă supăr cînd sînt ironizat corect – există şi corectitudine ironică, nu-i aşa? – m-a rugat să-i găsesc reţeta unei stricte bonne femme. Mă gîndesc să mă adresez din nou aceluiaşi serviciu de documentare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.