Ciclurile pieţei

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Ciclurile pieţei jpeg

Din noroaiele şi zăpezile sfîrşitului de iarnă răsar urzicile. Apar apoi ştevia şi loboda, bune la mîncărurile de post, detoxifiante după grăsimile iernii. E vremea la care merele din piaţă, ţinute de cu toamnă, încep să se strice. Ies ceapa şi usturoiul verde. Ridichile nu mai sînt o noutate de primăvară fiindcă acum sînt şi iarna. De fapt, teoretic, toate se găsesc oricînd. Dar e altceva cînd le vine vremea şi sînt proaspete şi ieftine. Zarva cea mare e cînd apar fructele. Întîi căpşunele, la început de prin Grecia sau Turcia, apoi şi de pe la noi. De fiecare dată, în prima fază incredibil de scumpe, ca nişte adevărate delicatese, apoi tot mai multe şi mai strivite. Adunate în munţi întregi din ce în ce mai moi. Trecînd peste unele zvîcniri de prospeţime şi de preţ, după cum sînt ploile şi soarele, revărsarea căpşunească are în timp tendinţa de a se pleoşti pe tarabe, într-o musteală sîngerie, pînă cînd intră definitiv în amara dizgraţie. La orizont e apărută deja de ceva vreme mai proaspăta vedetă: cireaşa. Întîi mai scumpă şi decît fusese căpşuna, nereuşind parcă să înveţe nimic din lecţia mai aromatei ei înaintaşe. Odată ce movilele de căpşune se tot erodează, cele de cireşe se înalţă tot mai sus. Din palide, fade şi scumpe, se fac tot mai aprinse şi mai cărnoase. Uneori merită să aştepţi. Preţurile se mai domolesc şi apare şi eterna glumă de lîngă preţ: „fără carne“. Dar apogeul „pietroaselor“ are loc cînd pe piaţă deja şi-au făcut loc translucidele şi acrele lor surate. Mai puţin populare, dar excelente pentru compot şi prăjituri de vară, bune şi răcoroase chiar şi simple, mai ales dacă le pui puţin zahăr farin, în vremea turneului de la Wimbledon. E o vreme cînd părerea de rău ce însoţeşte fiecare dispariţie (că iar s-a dus sezonul căpşunelor, al cireşelor sau al altor minuni şi mai aşteptăm încă un an pînă la viitoarea întîlnire cu gustul lor proaspăt) se îngemănează cu bucuria noilor apariţii.

Aşa se face că nuanţele de roşu se preschimbă în verzuiul necopt al piersicilor şi în galbenul canicular al caiselor. E vremea lor să umple tarabele precupeţilor. Cu începuturi tari şi acre şi cu final mai fericit, se petrec cu merele verzi de vară care-ţi strepezesc dinţii numai cînd le vezi. E o perioadă cînd roşiile trec printr-o stranie eclipsă de formă. Noroc că, aruncaţi din mînă în mînă din preaplinele remorci, îşi fac apariţia pepenii cei veseli (care parcă altădată se coceau mai spre toamnă). Galbeni şi verzi în acelaşi timp, ocupă piaţa rotund şi maiestuos, într-un desant ce obligă la drastice reamenajări structurale. În ăst timp, de pe tarabe, culoarea psihedelică a vinetelor începe a te atrage ca un magnet. Trebuie neapărat să le pipăi înainte să le cumperi. Şi, iaca şi prunele cu soiurile lor mai noi şi mai rotunde şi apoi cu cele lunguieţe, brumării. Cam în acelaşi timp, încep să se insinueze uşor pe tarabe şi în minţi strugurii. Albi şi negri, cu sîmburi sau fără, mai mici sau mai mari, mai rotunzi sau mai lunguieţi, fiecare soi cu povestea şi gustul lui. Mult timp ei vor ţine steagul fructelor sus – acompaniaţi, evident, de neobositele mere, cu multele lor soiuri. Pe ici-pe colo, se vor iţi şi picanteriile de toamnă, nucile sau gutuile (apropo, de cînd n-aţi mai mîncat o mîncare de gutui?). Munţii veselilor pepeni au fost de mult înlocuiţi cu munţii dovlecilor (vi se pare că ciudaţii ăştia au ales cea mai bună potrivire între portocaliul miezului şi culoarea de blat de bucătărie a cojii?). Dar bolovănoşii bostani dispar şi ei curînd, subminaţi de rebela varză înfoiată. Ciclul ăsta (electoral) se reia an de an, pe cît de consecvent pe atît de liniştitor. De aia vă şi scriu, ca să vă dau ştirea pe care am auzit-o deunăzi: cum spuneam, cică, la final de iarnă, prin piaţă iar au apărut urzicile.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucraina, „un stat mafiot și corupt care ne-a păcălit pe toți”. Un fost consilier al lui Boris Johnson se dezlănțuie
Fostul membru al Guvernului britanic Dominic Cummings a criticat joi sprijinul acordat de Occident Ucrainei, relatează Politico.
image
De ce doi ofițeri ruși nu l-au salutat pe Putin la parada de Ziua Victoriei VIDEO
Doi ofițeri militari ruși nu l-au salutat joi pe președintele rus Vladimir Putin în timpul paradei anuale pentru Ziua Victoriei, o sărbătoare anuală care marchează înfrângerea sovietică în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
image
Pelerinaj la bisericuța care se deschide o dată pe an. „Apa din fântâna de la Smeeni a vindecat și orbi“ VIDEO
În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii se strâng la locurile cu apă vindecătoare. În Bărăganul din Buzău, acest loc, considerat sfânt, este în comuna Smeeni.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a