Chiloţi lungi?

Publicat în Dilema Veche nr. 469 din 7 - 13 februarie 2013
Marea de altădată jpeg

E o perioadă în care unele cumpărături aparent banale se dovedesc, în fapt, neobişnuit de complicate. De exemplu, se întîmplă în mod firesc ca, la apropierea de adolescenţă, orice băiat să nu mai vrea să poarte dresuri pe sub pantaloni. Nu mai e copil mic şi, bineînţeles, începe să se teamă că ar putea rîde colegii de el. Afară e totuşi frig şi, cum blugii de care e nedezlipit sînt prea subţiri, soluţia ar fi să-l convingi să poarte totuşi ceva pe dedesubt, însă ceva care să nu fie dres. Şi iei drumul marilor magazine (că mici nu prea mai există), simandicoase (că simple, iarăşi, nu mai există), să cumperi acel ceva. Bineînţeles că obiectul vestimentar în cauză are şi un nume, ba chiar prea multe nume, şi poate tocmai ăsta e necazul (în urmă cu cîţiva ani, am mai povestit despre chestiunea asta, care i se întîmpla, însă, unui domn mai în vîrstă).

Vînzătoarele magazinelor unde presupui că s-ar putea găsi aşa ceva – pe unde or fi crescut ele pînă acum, deşi toată ziua nu fac decît să vîndă chiloţi, sutiene, bustiere, colanţi sau dresuri de damă – nu cunosc aceste nume. Adică, dacă întrebi de indispensabili, rişti să-ţi arate nişte chiloţi. Bun, sigur că şi aceia sînt indispensabili omului civilizat, dar totuşi numele lor e chiloţi. Dacă faci cumva greşeala să încerci să le lămureşti rostind sinonimul hamleţi, le zăpăceşti completamente şi le vezi cum dau ochii peste cap ca şi cum ar trebui să descifreze o piesă de Shakespeare în engleză. Cele mai multe nici nu îndrăznesc să recunoască faptul că nu ştiu ce e aia. Ar fi şi un cuvînt mai neaoş, dar dacă intri la Triumph sau la I.D. Sarrieri şi întrebi de izmene, provoci un adevărat scandal. „Noi nu ţinem aşa ceva“, ţi se va răspunde prompt şi cu nasul în sus. Rămîi cu senzaţia că, şi dacă există aşa ceva în magazin, la auzul infamului cuvînt, vînzătoarele se vor gîndi imediat la ce ştiu ele de la bunicul de la ţară. Or, n-ar fi posibil, nu-i aşa, ca pe rafturile lor, printre mătăsurile fine, să se fi strecurat o asemenea monstruozitate. Să le spui atunci desuuri? Se dovedeşte a fi un termen prea vag, la fel ca şi lenjerie de corp. Poţi fi întrebat: „Adică, dumneavoastră doriţi nişte chiloţi din aceia mai lungi?“ „Pînă la gleznă“, vei răspunde. Ei bine, după mai multe experienţe de acest fel, vei descoperi că termenul cel mai potrivit pentru a te face cît mai repede înţeles e acela de colanţi. Toate fătucele astea deştepte ştiu ce-s ăia colanţi. Numai că vor rămîne bujbe la ideea că-i vrei pentru băieţi. „Colanţi pentru băieţi? Ce fel de..., ăăă, adică nu roşii? Mai mari?“

Impedimentul cu adevărat major nu e însă lipsa din vocabularul vînzătoarelor, ci lipsa produsului în sine (mai ales cînd ai pretenţia să fie şi din bumbac). Vei găsi, poate, pe la marginea pieţelor, izmene dintr-alea flauşate, imposibil de purtat. Sau ţi se vor oferi unele foarte sofisticate, la peste o sută de lei. La magazinele de sport nu vei găsi decît din elastan, polimer, poliester etc. Iar în plină nebunie a reducerilor, cînd lumea dă buzna să cumpere orice, numai redus să fie, vei fi complet contra curentului. Vei descoperi încă o dată cum capitalismul de turmă a făcut să dispară o mulţime de lucruri de care se ştia pînă şi pe vremea comunismului. Şi oamenii vor ajunge, vorba aceea, să facă din cămaşă izmană. Fiindcă izmenele au devenit produs de nişă, tot aşa ca nasturii şi aţa de cusut, ca stofele (metraje, cum li se zice), ca becurile de o sută sau ca şerbetul ori halviţa. Lucruri altădată cît se poate de populare. Dacă totul s-ar opri aici, n-ar fi cine ştie ce pagubă. Numai că problema pare să fie mult mai gravă. La o privire mai atentă, poţi observa că pînă şi diversitatea produselor „moderne“ existente pe piaţă e, de fapt, mult mai mică decît pare. Iluzia e dată de marketarea diferită a unor produse cu aceleaşi origini. Negustorii noştri încă nu par a fi învăţat să facă achiziţii, nici măcar cînd sînt împinşi de la spate de mari reţele internaţionale cărora le aparţin. Unii îşi umplu magazinele cu ciudăţenii şi uită de cele normale (de exemplu, nu găseşti uşor pantaloni reiaţi negri, obişnuiţi, dar, în schimb, dai peste pantaloni croiţi crăcănat, probabil urmaşii celor cu turul lăsat). Alţii nu se preocupă sau nu au fonduri pentru înnoirea colecţiilor, iar magazinele lor sînt în realitate nişte depozite de rămăşiţe. Cei mai mulţi nu pornesc de la nevoile clienţilor, ci de la nevoile lor de moment. Comerţul nostru continuă să fie caracterizat perfect de o formulă pe care am auzit-o acum cîţiva ani chiar din gura unui vînzător: „Noi nu vindem ce vreţi dumneavoastră, vindem ce vrem noi!“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Inovația care a schimbat chirurgia inimii mp4 thumbnail png
Dr. Stanislav Rurac: Pionierul care operează inimi cu incizii minuscule
100.000 bătăi pe zi, sau câteva miliarde de bătăi într-o viață, aceasta este inima. Cum ajunge acest organ vital să sufere și cum poate să fie tratată, explică pentru Interviurile Adevărul, Dr. Stanislav Rurac, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară
Iulia Vantur, foto Facebook jpg
Momentul în care Iulia Vântur a cucerit publicul din India: „Le-a plăcut atât de mult”. Ce a cântat vedeta la o petrecere
Iulia Vântur (45 de ani) are astăzi o carieră de succes în India, unde a lăsat în urmă România și tot ce a construit aici, pentru a-și încerca norocul într-o experiență nouă care i-a schimbat viața. Puțini știu, însă, că vedeta a devenit cunoscută în Asia datorită...
Firmino
Preoti la pelerinaj organizat de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor cu ocazia sarbatorii de Florii FOTO Mediafax
Paleologu: preoți „o rușine pentru Biserică” și ierarhi „clar de partea AUR”. Patriarhul? Tace
Filosoful Theodor Paleologu lansează unul dintre cele mai dure avertismente publice la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Într-un interviu pentru News.ro, el vorbește despre o prăbușire morală și intelectuală fără precedent în rândul clerului, despre fractura profundă din Sinod și despre tăcerea vino
Ben Trotman jpeg
Bărbat diagnosticat cu o formă gravă de cancer cerebral, vindecat după administrarea unui medicament revoluţionar
Un bărbat diagnosticat cu una dintre cele mai grave forme de cancer cerebral s-a vindecat după ce tumora i-a dispărut complet datorită unui medicament revoluţionar, relatează People.
Depunerea candidaturii lui Cristian Popescu Piedone, reprezentatul PUSL, la Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nepotul lui Piedone și-a făcut nunta la un resort lăudat de fostul șef ANPC cu o lună înainte
Nepotul lui Piedone și-a făcut nuntă la un local de lux pe care șeful ANPC îl lăudase cu o lună înainte, la control, arată o investigație Snoop.
Inovația care a schimbat chirurgia inimii mp4 thumbnail png
Produsele fără fum, alternativă mai puțin nocivă la continuarea fumatului. Detaliază Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România
La Interviurile Adevărul, Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România aduce clarificări despre produsele fără fum, ca alternativă mai puțin nocivă la continuarea fumatului
 google maps jpg
Utilizatorii Google Maps laudă „cea mai bună actualizare din ultimii ani”. De ce o numesc „salvatoare de vieți”
Google Maps a lansat o actualizare care este apreciată de utilizatori drept „cea mai bună din ultimii ani”.
TĂTUȚU'  Watch Party png
TĂTUȚU’ Sezonul 2 începe în forță cu un episod în premieră și discuții live cu distribuția
Urmărește live primul episod din sezonul 2 TĂTUȚU’ pe VOYO! Actorii îți dau întâlnire pentru o discuție exclusivă despre culise și personaje.