Chiauneală

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul chiaun mi se pare a fi fost destul de prezent în limbajul colocvial al ultimei jumătăţi de secol, chiar dacă dicţionarele noastre generale de uz curent nu-l înregistrează. Puţinele atestări lexicografice par să indice o origine regională (nordică) a adjectivului, dar acesta intrase deja într-o circulaţie mai largă prin anii ’80, cînd putea fi auzit destul de des în vorbirea tinerilor bucureşteni. Astăzi îl consemnează dicţionarele de argou – cel al lui G. Volceanov (din 2006): chiaun, -ă – „zăpăcit, ameţit (de oboseală sau de băutură)“, sau unul dintre glosarele online – 123urban.ro: „chiaun: confuz, zăpăcit, mahmur, aiurit; termenul defineşte generic o persoană cu probleme mai mult sau mai puţin temporare de interacţiune cu mediul înconjurător. Exemple: «Frate, lasă-mă acum, nu sunt coerent, m-am culcat la 5 dimineaţa, şi sînt chiaun»“ (înregistrare din 2006). Într-un dicţionar regional (Dorin Ştef, Dicţionar de regionalisme şi arhaisme din Maramureş, 2011/2015) preluat de site-ul dexonline.ro (care continuă să-şi îmbogăţească constant, într-un ritm impresionant, baza de date), cuvîntul apare în forma cheaun, cu sensurile „1. Beat. 2. Amețit. 3. Obosit. 4. Zăpăcit“ – şi i se explică originea, ca împrumut din maghiară (tyáun). De fapt, termenul apărea, în forma cheaun, şi în marele dicţionar academic, seria coordonată de Sextil Puşcariu (Litera C, 1940), cu explicaţia „beat, zăpăcit, într-o ureche, surd“, precum şi la Scriban (Dicţionaru limbii româneşti, 1939), ca variantă a cuvîntului chearaud, cu sinonimele „tehui, năuc, zăpăcit, cherchelit“. Cu aceeaşi formă şi cu acelaşi sens îl înregistrează MDA (Micul dicţionar academic, 2001).

Grafia oscilantă, cu che- sau chi-, nu este surprinzătoare; înaintea unei vocale, grupurile de litere în cauză transpun consoana palatală surdă k’, fiind de fapt echivalente, sau indicând diferenţe minime de pronunţare. Majoritatea citatelor actuale (disponibile în Internet şi reflectînd strict preferinţele utilizatorilor, o normă implicită) ilustrează totuşi forma chiaun, în dauna variantei cheaun.

În limbajul colocvial actual, adjectivul chiaun descrie o stare de confuzie mintală care poate fi provocată mai ales de oboseală sau de băutură; adesea apare în construcţiile chiaun de somn, chiaun de cap, chiaun la cap. Termenul nu are conotaţii negative, ci doar vag ironice, ceea ce se reflectă în frecvenţa cu care vorbitorii îl folosesc pentru a-şi descrie propria stare (de exemplu, Google oferă mai multe citate pentru „sînt chiaun“ decît pentru „eşti chiaun“): „M-am culcat la 3,00 şi sînt chiaun acum!“ (zang.ro); „Sînt chiaun. M-a trezit tata cînd a venit acasă. Mă ia cu texte aburite: că n-am fost în stare azi nici măcar să plătesc cablul şi lumina…“ (revistavip.net). Poate şi pentru că există deja destule expresii pitoreşti prin care e descrisă beţia, chiaun pare să se specializeze pentru oboseală. Mai mult: numeroase citate apar în conversaţii purtate între părinţi, chiar cu indicaţii contextuale că ar fi vorba mai ales de intervenţii ale femeilor.

Adjectivul are şi o familie lexicală ai cărei termeni sînt folosiţi la fel de des: verbul a chiauni, participiul adjectival chiaunit şi substantivul chiauneală. Aceştia nu sînt deloc prezenţi în dicţionare, dar circulă în Internet; verbul apare adesea pentru a descrie efectul gălăgiei şi al agitaţiei copiilor mici, dar şi al medicamentelor: „mă cheauneşte de cap rău de tot“ (mamicamea.ro); „te cheauneşte niţel de cap“ (eva.ro); „eu îl consider un fel de drog care chiauneşte copilul“ (parinti.com). Substantivul denumeşte o stare specifică de mahmureală sau ameţeală: „«de cînd cu medicamentele astea am o stare avansată de chiauneală», a mai spus Bahmu“ (cancan.ro); „Detalii cînd îşi revine din cheauneală“ (mamicamea.ro).

Termenul chiaun apărea, substantivat, în presa interbelică din Ardeal: în Unirea poporului (Blaj, 22 februarie 1931), într-un dialog moralizator: „Tu mori de frica belşugului, măi chiaunule, îi zice badea Ion“, Din atestările mai vechi ale cuvîntului nu poate lipsi Glosarul regional Argeş, alcătuit de D. Udrescu (1967) – un volum consistent, bogat în elemente familiar-argotice munteneşti. Deşi alte atestări leagă cuvîntul chiaun de Transilvania şi de Moldova, aici el este prezent cu sensurile curente – „ameţit de băutură; cherchelit; buimac; nedormit; aiurit, zăpăcit, capiu“ etc. –, cu posibilitatea de transformare în apelativ glumeţ-insultător – „Mă chiaunule, ori îţi bagi minţile-n cap, ori te duci de la casa mea!“ –, precum şi în expresia a-l lăsa cheaun (din palme) – „a-l bate rău, a-l zăpăci în bătaie“.

Cred că sînt destule argumente pentru a include în dicţionarele noastre curente termenul chiaun şi familia sa lexicală.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

plata cu palma jpg
Plata cu palma, fără card sau telefon, introdusă de Visa, liderul mondial în domeniul plăților
În contextul unei lumi tot mai digitalizate, recent a fost lansată o nouă tehnologie de plată bazată pe recunoașterea palmelor. Această metodă, care permite tranzacții rapide și sigure
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur în România, marți noaptea. Ce magnitudine a avut și în ce zone s-a resimțit seismul
În noaptea de marți spre miercuri, un cutremur cu magnitudinea de 3 a zguduit județul Vrancea. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la ora locală 1:44.
image png
Cum arată ultimul interviu al lui Silviu Prigoană, cu puțin timp înainte de moarte: „Să fiu Kennedy și să mă împuște în cap… sau Trump și să mă împuște în ureche?”
Silviu Prigoană s-a stins din viață ieri, 12 noiembrie 2024, la vârsta de 60 de ani. Decesul a survenit în timp ce lua masa alături de câțiva prieteni într-un restaurant din Bran. Vestea morții lui a venit ca un șoc, chiar dacă afaceristul a fost împăcat cu viața lui. Cum arată ultimul interviu pe c
accident Dn1 suceava ISU SUCEAVA jpeg
Grav accident la Iași între un microbuz școlar și un autoturism. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Un grav accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, în comuna Ciortești din județul Iași, între un autoturism şi un microbuz şcolar. În cele două vehicule se aflau în total 16 persoane, dintre care 14 copii.
microbuz scolar jpeg
Microbuz școlar, implicat într-un accident rutier grav în Iași. 16 persoane se aflau în vehicule la momentul impactului, dintre care 14 sunt elevi. A fost activat Planul Roșu
Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în localitatea Ciortești, județul Iași, unde un microbuz școlar care transporta 14 copii spre școală a fost implicat într-o coliziune cu un autoturism.
horoscop, zodii, stres jpg
Spune adio stresului cu aceste 4 superalimente care scad nivelul de cortizol. Oboseala, tensiunea și insomnia vor fi doar niște amintiri urâte
Stresul zilnic ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, iar cortizolul – hormonul eliberat de corp în momente de stres – poate contribui semnificativ la aceste efecte.
riduri jpg
Scapă de riduri cu un truc rapid. Îți va revitaliza pielea și o va face să arăte mai tânără. Ai nevoie de doar un singur ingredient pe care nu trebuie să dai niciun ban
Ridurile și liniile fine sunt semne naturale ale îmbătrânirii, dar ele pot fi atenuate cu o metodă simplă și accesibilă: terapia facială cu gheață. Deși pe piață există multe produse care promit o piele tânără și strălucitoare, gheața poate oferi beneficii asemănătoare, fără costuri ridicate și fără
nosferatu  jpg
Personajul principal din Nosferatu vorbește limba dacă. Filmul, unul dintre cele mai terifiante, este favorit la Oscar
Reimaginarea lui Robert Eggers a clasicului horror german mut din 1922 „Nosferatu” este anunțat ca fiind unul dintre cele mai terifiante, dar și cele mai uimitoare din punct de vedere vizual,
Neymar facebook jpg
Neymar, cea mai mare țeapă din istorie: au apărut sumele cheltuite de saudiți cu el, de când stă pe tușă
Petrodolarii, dacă sunt fără număr, se și duc pe apa sâmbetei, uneori. Cazul transferului lui Neymar, de la PSG la Al-Hilal, fix asta demonstrează acum.