„Cele mai extreme...“

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Cînd se învaţă, în primii ani de şcoală, despre existenţa unor adjective fără grade de comparaţie, nu cred că elevilor le este foarte clară delimitarea dintre constrîngerile limbii şi normele exprimării cultivate. Din punctul de vedere al structurii şi al funcţionării spontane a limbii, orice adjectiv poate intra în structuri de comparaţie. Faptul că adjectivele cu sens precis, „tehnic“, nu apar în construcţii de gradaţie şi comparaţie e cît se poate de firesc: în folosirea lor exactă, acestea nu presupun calităţi variabile, gradabile; formulări de tipul un număr mai prim sau cel mai dreptunghic triunghi nici nu pot trece prin mintea celor care folosesc doar definiţiile curente ale termenilor ştiinţifici. În schimb, în comunicarea curentă, informală, chiar şi aceşti termeni pot ajunge să aibă sensuri figurate – „este un tip cu cap mai pătrat“ (academiacatavencu.info) – sau pur şi simplu să fie folosiţi cu un sens aproximativ, indicîndu-se apropierea lor de un prototip. Din acest punct de vedere, al percepţiilor şi al aproximărilor curente, formula mai pătrat nu este absurdă, pentru că poate indica gradul de apropiere a formei unui dreptunghi de prototipul simetric al pătratului: „Cocalarul român e obsedat de numărul de înmatriculare! Îl face mai mic, mai pătrat, îl imprimă în Germania“ (forum.softpedia.com).

Regula de nefolosire a gradaţiei este şi mai alunecoasă în cazul adjectivelor al căror sens este gradabil, dar care se plasează la o extremitate a scalei (excepţional), sau, prin etimologie, într-o zonă anume a comparaţiei (superior, inferior etc.). În aceste situaţii, norma cultivată condamnă gradarea şi compararea din raţiuni logice şi stilistice, potrivit unui criteriu raţionalist de evaluare a limbii. Mai exact, sînt respinse contradicţia în termeni (ceva extrem nu poate avea un grad intermediar de realizare a calităţii) şi pur şi simplu pleonasmul (dacă superior e la origine un comparativ, nu trebuie să mai primească o altă marcă de comparaţie). Uzul încalcă însă sistematic norma academică: pentru că sensul etimologic nu este transparent şi pentru că semnificaţiile superlative se tocesc prin uz. În limba vorbită, ceea ce indicaţiile normative consideră pleonasm e un mijloc curent de întărire, de intensificare a calităţii. Adjectivul extraordinar este definit în DEX, printre altele, ca „foarte bun“, ceea ce justifică respingerea de către normă a gradării şi comparării sale. În realitate, găsim destule exemple de tipul „Ăsta a fost lucrul cel mai neverosimil, în fine cel mai extraordinar pe care l-am trăit în viaţa mea“ (Henriette Yvonne Stahl, Voica); „incidentul cel mai neaşteptat, cel mai extraordinar, cel mai incredibil, cel mai neverosimil“ (traducere din Jules Verne); „Lucrul cel mai extraordinar era că, pînă în ultima clipă, el nu se aşteptase la acest sfîrşit“ (traducere din Dostoievski); „Cel mai extraordinar Eurovision din ultimii 10 ani“ (facebook.com). Exemplele de mai sus indică faptul că extraordinar este simţit de vorbitori ca insuficient atunci cînd aceştia au intenţia de a sublinia importanţa unui fapt anume, unic. De altfel, sînt multe limbi în care normele nu au dezvoltat în aceeaşi măsură cu româna obsesia pleonasmului. Sintagma englezească the most extraordinary are peste patru milioane de atestări furnizate de Google; franţuzescul plus extraordinaire – doar trei sute de mii. În acest context, indicaţiile normative intrate în folclorul lingvistic par adesea exagerate: listele care circulă pe diverse pagini de internet interzic gradarea pentru cuvinte ca admirabil, teribil, fantastic, pentru care uzul oferă adesea construcţii comparative, dar mai ales superlative, de intensificare.

Cu toate aceste explicaţii care relativizează şi invită la mai multă toleranţă, gradarea adjectivului extrem mi se pare total nerecomandabilă, pentru că sensul acestuia indică fără echivoc punctul fix al unei scale. Regula noncomparării este încălcată foarte des: „cele mai extreme temperaturi din întregul Univers“ (hotnews.ro); „Cele mai EXTREME senzaţii la volanul unei maşini! (sport.ro); „Telefonul care rezista la cele mai extreme teste“ (yoda.ro); „cîteva soluții care te vor salva în cele mai extreme situații“ (elli.ro). Evident, în exemplele de mai sus termenul extrem e folosit cu un sens mai slab decît cel de bază; la răspîndirea construcţiilor superlative, reflec­tînd tendinţa generală de slăbire semantică a evaluativelor, poate să fi contribuit stilul jurnalistic senzaţionalist, în care totul este urgent, uluitor, excepţional etc. Foarte probabil, e vorba şi de o influenţă a englezei, mult mai tolerantă cu fenomenul întăririi adjectivelor cu sens superlativ: sintagma most extreme apare pe Google de peste zece milioane de ori!

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.