Călătorie sprîncenată

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Cioace jpeg

Urarea Călătorie sprîncenată! face parte din largul inventar de formule şi cuvinte ironice dezvoltate de comunicarea populară şi familiară. Dicţionarele noastre o înregistrează şi o explică („urare care arată lipsa de regret la plecarea cuiva“), iar Marica Pietreanu, în monografia sa din 1984 (Salutul în limba română) o trece în categoria „nonsaluturilor“, admiţînd totuşi că, spre deosebire de alte formule mai agresive, poate fi şi un salut pur şi simplu glumeţ. Aceeaşi autoare constata, în urma unui sondaj, că vorbitorii erau cam nelămuriţi asupra sensului şi originii expresiei şi observa că aceasta nu fusese încă suficient explicată de specialişti. Se presupunea că e vorba de o „deraiere lexicală“, deci de o continuare voit absurdă a unui început firesc de salut. Explicaţia ar fi mai convingătoare dacă s-ar găsi o formulă anume pe care s-ar fi grefat deraierea: un suport fonetic, un început similar (de exemplu, Dumnezeu să-l iepure provine din Dumnezeu să-l ierte, „deraierea“ producîndu-se după prima silabă a cuvîntului ierte).

Faţă de definiţia de dicţionar, uzul formulei arată destule diferenţe de nuanţă şi atitudine. Uneori, nu e vorba doar de indiferenţă faţă de plecarea cuiva, ci chiar de ostilitate şi intenţie de alungare; alteori, salutul e o simplă glumă amicală. De fapt, formula călătorie sprîncenată are trăsăturile esenţiale ale ironiei, care poate fi percepută gradual, în funcţie de context şi de presupusele intenţii ale autorului: de la o agresivă exprimare a dorinţei de a-l vedea pe celălalt plecat cît mai repede, pînă la urarea sinceră, dar informală (astfel, echivalarea cu engl. Good riddance şi fr. Bon débarras nu pare valabilă în toate contextele).

Expresia e atestată la Alecsandri, în Sînziana şi Pepelea, ca urare rostită de personajul Papură, la Creangă, în Ivan Turbincă („Călătorie sprîncenată, zise boierul; de rămîneai, îmi erai ca un frate; iar de nu, îmi eşti ca doi), la Mateiu Caragiale („Iepure si călătorie sprîncenată, îi strigă Pirgu“) etc. În replica lui Pirgu, formula e asociată cu iepure, probabil o expresie argotică metonimică, conţinînd un îndemn la dispariţia rapidă: „pleacă rapid!, fugi! (ca iepurele)!“. În comunicarea actuală, formula de salut nu şi-a pierdut din popularitate („Călătorie sprîncenată, Frunzăverde!“, România liberă, 27.03.2012; „încă un derapaj şi-ţi doresc călătorie sprîncenată, adică nu îţi mai dau drumul pe forumul ăsta în vecii vecilor“, culinar.ro, etc.). În plus, sintagma s-a desprins din structura fixă a urării pentru a deveni o formulă descriptivă chiar în aserţiuni: Călătorie sprîncenată e titlul unei cărţi din 1988 a criticului literar Marian Popa (în care tonul ironic era dominant); în prezent, o regăsim în titluri jurnalistice: „Călătorie sprîncenată – Un băimărean transporta călători în Spania fără permis şi într-un autobuz cu numere false“ (emaramures.ro).

Rămîne deschisă chestiunea etimologică: chiar dacă e vorba de o glumă sau un joc de cuvinte, expresia tot ar trebui să aibă o justificare, un mecanism anume al asocierii. Cred că formula a devenit mai obscură şi mai amuzantă odată cu schimbarea conotaţiilor adjectivului sprîncenat. Acesta apare în dicţionarele noastre istorice, cu două sensuri principale: „care are sprîncene mari, dese, stufoase“ şi „ridicat, înălţat de la pămînt“ (DLR – Dicţionarul limbii române, Litera S), provenind din sensurile diferite ale cuvîntului de bază sprînceană: cel primar, de detaliu anatomic (în DLR: „linie arcuită formată din fire de păr scurte şi dese, care se întinde deasupra orbitei ochiului“) şi cel produs prin metaforă, sinonim cu coamă sau creastă („partea cea mai înaltă, alungită, a unui munte, a unui deal“, DLR). Ambele pot avea conotaţii pozitive; sprîncenat „cu sprîncene groase şi eventual îmbinate“ era un calificativ superlativ în poezia populară, corespunzînd unui anume ideal al frumuseţii feminine, mai puţin popular azi. Schimbarea radicală a criteriilor estetice se poate vedea într-un distih satiric din colecţia de poezii populare a lui Alecsandri – „Mîndră eşti şi sprîncenată, / Dar la buze cam umflată“ –, din care se vede că, în secolul al XIX-lea, sprîncenele dese şi îmbinate erau semn de frumuseţe, iar buzele umflate – nu. Expresia a alege pe sprînceană presupune criterii severe şi elitiste („a alege ce este mai bun, mai preţios etc.“, DLR). În acelaşi timp, sprînceană cu sensul „ridicătură“ ar fi putut deveni o metaforă a superiorităţii, un etalon al valorii.

Toate acestea ar conduce la ideea că sprîncenat putea fi, cu un secol în urmă, un calificativ cu sens apreciativ, extrem de pozitiv: „frumos, minunat“. Combinaţia călătorie sprîncenată poate fi văzută ca o variantă la urarea Călătorie frumoasă, faţă de care e surprinzătoare doar prin contrastul între un epitet cu sens destul de concret şi specific uman şi mai abstractul călătorie. În secolul al XIX-lea sînt atestate şi alte combinaţii astăzi surprinzătoare, de exemplu: „un pretext mai sprîncenat“ (Bariţiu). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.