Bulibaşă

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
A protestata jpeg

Cu cîteva săptămîni în urmă, din lipsă de subiecte şi mai ales din dorinţa de a umple timpul de emisie, evitînd teme de actualitate mai complicate, aproape toate posturile de televiziune zise „de ştiri“ au găzduit discuţii nesfîrşite, inutile şi de cele mai multe ori superficiale, despre alegerea regelui/regilor romilor. Într-unul dintre numeroasele interviuri cu o persoană direct implicată în evenimente, s-a formulat, cu obişnuita ipocrizie a propunerilor care se pretind pur lingvistice, ideea că ar trebui să se revină la titulatura tradiţională, înlocuindu-se rege prin bulibaşă. Discuţia a confirmat ceea ce era deja evident – că bulibaşă a fost evitat, de către cei interesaţi, din cauza conotaţiilor sale peiorative.

Povestea e, de fapt, mai lungă şi discuţiile de azi trebuie legate de stările de lucruri trecute. Cum o arată documentele de epocă şi studiile istorice (de exemplu, cartea lui Viorel Achim, Ţiganii în istoria României, 1998), cu secole în urmă, conducătorii romi erau numiţi vătafi, bulibaşi (din secolul al XVIII-lea, în Valahia şi Moldova) sau voievozi (doar în Transilvania). Kogălniceanu (în studiul său din 1837, Esquisse sur l’histoire, les moeurs et la langue des Cigains) descria condiţiile de alegere şi ceremoniile la desemnarea unui bulubaşa (sau voievod, în Transilvania), indicînd echivalenţele titlului: „les bulubaşas ou les rois des Cigains, comme on les appelle ailleurs“. Şi J.-A. Vaillant, în Les Romes (1857) vorbea despre dreptul ţiganilor din Ardeal de a-şi alege voievodul (p. 298) sau – în Valahia – bulbasha (p. 328). A. Fraser (Ţiganii, 1998, p. 113) menţionează folosirea titlului de voievod al ţiganilor (vayvodam Pharaonum), în Transilvania, la 1497. Y. Matras (Romani in Britain, 2010, p. 57) arată că, la 1687, un document consemna căsătoria dintre două persoane, „king and queen of the gipsies“; termenul folosit pentru rege de către romii din Marea Britanie fiind, de altfel, de origine slavă: kralis („crai“). Tradiţia oferea, deci, foarte multe posibilităţi de intitulare a conducătorului, prin preluarea unei terminologii corespunzătoare formelor de organizare locală sau prin transferarea ei dintr-o zonă în alta. Rege nu era ceva nou sau neobişnuit, dar nici nu a fost cea mai inspirată alegere în spaţiul românesc, termenul nefiind nici de actualitate, nici suficient de înrădăcinat în istorie; dacă nu mă înşeală memoria, opţiunea lexicală a fost îmbrăţişată la începutul anilor ’90 de puterea politică românească de atunci, tocmai pentru că oferea ocazia de a duce în derizoriu ideea de regalitate, pe care o simţea ca ameninţătoare.

Nu e însă realistă propunerea de revenire la termenul bulibaşă, care are în mod cert, în română, conotaţii peiorative. Cum o indică orice dicţionar, bulibaşă e o variantă orală, simplificată, a turcismului buluc-baş sau buluc-başă (în Redhouse 1998: bölük-başi), desemnînd comandantul unui buluc (regiment, companie, grup de soldaţi). Termenul turcesc de organizare militară circula în româna din secolul al XVII-lea în diverse variante – bulucbaşă, bulubaşă, bulibaşă; îl găsim la Miron Costin („Bulucbaşi şi căpitanii siimenilor celor munteneşti“) şi, mai tîrziu, la Neculce („au triimes nişte bulubaşi“). La sfîrşitul secolului al XIX-lea, în dicţionarul lui Damé era deja înregistrat şi sensul „chef d’une bande de bohémiens“ (la bulibaşă), „chef d’une horde de bohémiens“(la buluk-başă). În revistele umoristice de pe la 1900, bulibaşă era deja folosit în derîdere, pentru a-i desemna pe adversarii politici: Take Protopopescu – „bulibaşa peste creditul funciar urban“ (Furnica, 126, 1907); „Ionică Nădejde, bulibaşa Voinţei Naţionale“ (Furnica, 163, 1907) etc.    

Derivatul bulibăşie („rang de bulibaşă“) a căpătat, pe lîngă sensurile primare, unele conotative, predominant negative: „a dat bulibăşia peste el“ (ironic, „noroc“, în DA); bulibăşie – „cazarmă, închisoare, carceră“ (Scriban); „cheamă santinela să mă ducă la bulibăşie“; „ţi-a dat 3 zile de bulibăşie“ (Furnica, 117, 1906). În Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu sînt consemnate sensurile „slujbă uşoară, trîndăvie“; „autoritate nemeritată“, „grosolănie“. Verbul a se bulibăşi are sensul propriu „a ajunge bulibaşă“, şi pe cel figurat, colocvial – „a încurca, a amesteca“: „Guvernul şi Consiliul Legislativ au bulibăşit un articol din Legile combaterii evaziunii fiscale“ (Adevărul, 12 mai 2005); „vecinele care se întîlnesc pe trecere şi stau la o mică bîrfă, semafoare defecte care bulibăşesc un trafic deja infernal“ (taraboste.eu, 05.09.2012); „Reţetele electronice bulibăşesc farmaciile“ (lideruldeopinie.ro. 25.07.2012); „Sînt persoane care nu ştiu să joace şi se bulibăşeşte jocul“ (parinti.com, 19.07.2007). Numele de acţiune bulibăşeală, format cu un sufix popular, e sinonim cu dezordine, harababură. Sensul negativ al termenului este evident – „Ion Iliescu: «e bulibăşeală multă în coaliţie!»“ (stirileprotv.ro, 30.06.2009); „bulibăşeală la impozitul agricol“ (obiectivtulcea.ro, 12.09.2013); „Bulibăşeală totală la licitaţia de salubrizare stradală a Sucevei“ (obiectivdesuceava.ro, 13.07.2013) etc.

Nu e clară modificarea semantică a acestor cuvinte; e posibil ca sensurile negative să fi fost legate de diferite valori ale lui bulibăşie, după cum e foarte posibil ca substantivul şi verbul să fi suferit atracţia altor cuvinte înrudite sau asemănătoare ca formă şi cu sens negativ – buluceală, a se buluci, a buli etc. Atitudinea faţă de romi a contat în apariţia conotaţiilor negative, dar la fel de mult au contat şi asocierile produse de forma cuvintelor, care au atribuit multor turcisme conotaţii ironice şi peiorative.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010). 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.