„Atacuri concentrate“

Publicat în Dilema Veche nr. 676 din 2-8 februarie 2017
„Cu bule“ jpeg

În comentariile rostite în diverse studiouri de televiziune de prezentatori şi invitaţi cu opinii foarte clare şi tranşant exprimate, se reiau de aproape trei decenii cam aceleaşi formule de depreciere a manifestaţiilor neconforme cu respectivele opinii. Reapar astfel termenii-cheie şi sintagmele intens vehiculate prin 1990 – destabilizare, instigatori, incitare la violenţă, manifestanţi plătiţi, blocarea carosabilului etc. Sînt şi unele noutăţi, în nota senzaţionalistă căpătată între timp de mass-media: în primul rînd, invocarea unor forţe obscure şi a serviciilor (cărora li se atribuie orice ieşire în stradă şi care par să fi optat, surprinzător, pentru tabăra adversarilor respectivilor prezentatori şi invitaţi). Schema stabilă a evaluării rămîne însă aceeaşi, actualizînd la nesfîrşit mitul politic al duşmanului care conspiră: în timp ce manifestaţiile convenabile erau spontane, născute din revolta sinceră a poporului, cele ale adversarilor sînt atent pregătite, bine organizate, iniţiate de grupuri de interese şi de indivizi periculoşi.

În seria etichetelor acuzatoare intră şi sintagmele acţiuni concertate, atacuri concertate, eforturi concertate. Adjectivul concertat (cu sensul „care este stabilit, hotărît împreună cu alții, care rezultă dintr-o înțelegere“, DEX), participiu al verbului a concerta, e un termen mai curînd livresc, folosit mai ales în domeniul juridic (practici concertate, acţiuni concertate), în politică şi în diplomaţie (eforturi concertate), mai puţin în vorbirea comună. În principiu, înţelegerile ar trebui să fie acte pozitive, cu scopuri lăudabile; discursul politic partizan conferă însă conotaţii clar negative acordurilor (desigur secrete, cu statut de complot) care agravează pericolul, făcînd din imaginea duşmanului una şi mai ameninţătoare. Termenul concertat apare în multe acuzaţii şi reproşuri, mai ales cînd însoţeşte cuvintele atac şi acţiune: „atacuri concertate ale mai multor indivizi asupra Primăriei și primarului“ (dcnews.ro); „PSD acuză reprezentanţi ai PNL de acţiuni concertate, în detrimentul dîmboviţenilor“ (targovistelive.ro); „Acţiuni concertate pentru discreditarea României. Victima colaterală, europarlamentarul Adrian Severin“ (luju.ro) etc.

Dicţionarele noastre indică drept sursă pentru verbul a concerta şi pentru participiul adjectivizat atît italiana (concertare, concertato), cît şi franceza (concerter, concerté). De fapt, verbul a fost atestat mai întîi în italiană, cu sensul „a acţiona împreună, a stabili de comun acord“, ca termen cult preluat din latină (unde sensul iniţial era „a disputa“, „a fi în competiţie“); semnificaţiile muzicale ale lui concerto („acord“) şi concertare au apărut ceva mai tîrziu, printr-o specializare semantică uşor de înţeles.

În româna actuală se alunecă adesea într-o confuzie paronimică iritantă, înlocuindu-se în formulele în discuţie adjectivul concertat, probabil prea puţin familiar unor vorbitori, prin mult mai frecventul şi accesibilul concentrat. Confuzia între concertat şi concentrat e destul de evidentă în cazurile în care contextul indică un efort comun, în slujba unui scop unic: „sîntem în faţa unei acţiuni concentrate a tuturor forţelor“ (cotidianul.ro); „Am fost ţinta unor atacuri concentrate cîtă vreme primăria era cu plăţile la zi“ (romaniatv.net); „atacuri concentrate ale poliţiei, procuraturii şi Bisericii Ortodoxe“ (rgnpress.ro).

Desigur, există şi destule cazuri în care concentrat e cuvîntul potrivit, pentru că intenţia vorbitorului este de indica o focalizare, o direcţie unică a acţiunii (atac concentrat asupra…). Sintagme similare, apropiate ca formă, există de altfel şi în alte limbi (în franceză – attaques concertées, attaques concentrées; în italiană – attacchi concertati, attacchi concentrati; în engleză – concerted attacks, concentrated attacks); în genere, diferenţa e similară celei din română: în cazul concertării este vorba de o reunire de forţe, iar în cazul concentrării se precizează aproape întotdeauna obiectivul, obiectul asupra căruia se exercită acţiunea. Folosite fără precizarea ţintei, eforturile concentrate (de obicei pozitive, spre deosebire de atacuri) provin aproape sigur dintr-o confuzie paronimică: „trebuie eforturi concentrate, resurse materiale avem, nu trebuie decît să trecem la acţiune şi să rezolvăm aceste aspecte împreună“ (Ziua de Constanţa, 27.01.2016); „Pinacoteca a devenit, în primii săi ani de existenţă, esenţială în modernizarea culturală a Capitalei, prin eforturi concentrate ale Municipalităţii, colecţionarilor şi instituţiilor donatoare“ (Cotidianul, 30.07.2016).

Cînd schematismul ideologic se aliază cu confuzia termenilor, e poate mai uşor de ridiculizat; ceea ce nu-i subminează, din păcate, eficienţa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.