Apple vs FBI. Alien vs Predator

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Presa americană relatează pe larg conflictul dintre Apple și FBI. Biroul de Investigații are de partea sa guvernul și președintele Statelor Unite. Pe scurt, treaba stă așa: celebrul fabricant de telefoane, computere și gadget-uri de succes planetar nu vrea nici în ruptul capului – deocamdată, la ora scrierii acestor rînduri – să colaboreze cu autoritățile pentru extragerea datelor dintr-un telefon mobil. E reluarea unei vechi discuții despre instituțiile statului, lege și intimitatea cetățeanului. De data asta însă, condițiile în care se petrece dezbaterea publică sînt cu totul noi, iar emoția din jurul cazului complică enorm lucrurile.

Telefonul a fost găsit în mașina celor doi autori ai atacului terorist de la San Bernardino, California, de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Syed Rizwan Farook și Tashmin Malik – despre care presa a relatat că erau un cuplu american de origine pakistaneză, cu toate actele în regulă – au deschis focul, cu arme de asalt, asupra unei adunări festive a departamentului local de sănătate publică. Atacatorii plănuiau să folosească și niște dispozitive explozive, dar acestea n-au funcționat. În urma lor au lăsat 14 morți și 22 de răniți. La cîteva ore după atac, cei doi au fost interceptați. A avut loc un schimb de focuri, în urma căruia teroriștii au fost uciși. Cel puțin pînă la ora asta, autoritățile americane nu au vreo dovadă că cei doi atacatori ar fi fost susținuți în mod direct de vreo organizație din afara Statelor Unite. Investigația a lămurit, în mare viteză, povestea acestor două personaje care au făcut ravagii în nefericita dimineață de decembrie. Se știe cu precizie cine erau, ce i-a motivat, ce-au făcut minut cu minut în dimineața cu pricina. Singurul lucru care mai stă în calea investigatorilor e un iPhone 5C, găsit în preajma celor două cadavre.

Deși Apple a pus la dispoziție in­for­ma­țiile stocate în iCloud, au­to­ritățile cer și o soluție pentru aflarea sau driblarea codului personal de acces în telefon. Fabricantul se împotrivește vehement. Această soluție nu există. Sau, dacă există, e total inacceptabilă pentru Apple, care declară că siguranța datelor personale din telefonul oricărui client al acestei companii este o prioritate absolută. Se poate scrie un nou sistem de operare, adică o „cheie de rezervă“ care deschide această „ușă“. Dar scrierea acestei „chei“, crearea ei, ar însemna declanșarea unui „cancer“. Acesta este cuvîntul folosit de Tim Cook, directorul Apple, care avertizează că, în felul ăsta, absolut oricine, orice stat, orice putere, orice autoritate, grup terorist sau persoană rău intenționată poate avea acces la informația personală din interiorul unui telefon al unui client. Iar lucrul ăsta e de neconceput pentru fabricantul american, care tocmai asta promite – siguranța datelor personale ale clientului. Pe de altă parte, FBI afirmă că informațiile din acel telefon pot fi „vitale“ pentru lămurirea totală a acestui act de terorism de pe teritoriul american, și că „rudele victimelor au dreptul absolut“ să afle adevărul complet.

Scandalul e la apogeu, iar implicațiile sînt incomensurabile. E un moment în care se amestecă multă emoție, interese economice și politice colosale, dar în miza întregului show public se găsesc și lucruri de mare interes pentru fiecare dintre noi. Dacă Apple cedează la somațiile oficiale și la cererile judecătorului, se consumă un moment istoric crucial în istoria relațiilor individului contemporan cu instituțiile statului. Noțiunile de drept la propria intimitate și date personale își schimbă fundamental definițiile, odată cu modificarea totală a înțelegerii relației între statul democratic și individ. De la distanță, pare un show american, dar e un fenomen profund relevant pentru orice cetățean al unui stat  democratic. E drept, și Coreea de Nord se consideră un stat democratic. Iar de aici încolo, doar cerul e limita discuției pe care o putem începe.

Un sondaj arată că 51% din americani ar fi de părere că Apple ar trebui să se supună cererii judecătorești, 38% spun că așa ceva nu e de dorit, iar 11% nu au o opinie în povestea asta. În ce-i privește pe utilizatorii de iPhone, 47% se declară împotriva solicitării FBI, iar 43% sînt de acord cu ea, „din motive de siguranță națională“ (sursa – Pew Research Center). Între timp, se vorbește și despre toate teoriile conspirației, dar și despre momentul propice pentru afacerile Apple, care începuse să raporteze cifre în scădere. Pe de altă parte, se vorbește și despre FBI, care profită de emoția momentului și dă lovitura de grație oricărei intimități personale. Barack Obama e de partea FBI, la fel ca Bill Gates, ceea ce nici nu e greu de înțeles. Mark Zuckerberg și conducerea Google susțin cauza Apple. Totul se petrece pe fondul zgomotos al alegerilor primare din America.

Și, din nou, pare un show tipic de peste Ocean. Nu e așa deloc. Dincolo de orice conspirații, business feroce, politică, interese, decadență și năucire, acesta e un moment de cotitură în istoria ideii de democrație. Însă, din nefericire, pe la noi, ideile nu sînt la mare căutare. Cum ar veni, preocupațiunea noastră mintală e la alte prostii. Iar la întrebarea „Încotro mergem noi, domnule?“, rîdem isteț.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.