Am înfrînt

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Cioace jpeg

În discursul public românesc din ultimii ani a început să circule o formulă exclamativă ironică, prin care e parodiată expresia de satisfacţie la obţinerea unei victorii: am înfrînt! Rostită cu autoironie sau atribuită sarcastic altora, formula a ajuns să caracterizeze o gamă destul de largă de situaţii: de la o pseudovictorie – deci o autoamăgire – la o victorie cu preţ prea mare şi riscuri care o compromit, sau chiar la o înfrîngere clară.

Specificul formulei stă în folosirea absolută (fără complement direct) a verbului a înfrînge, într-o construcţie care o imită pe cea a verbului a învinge. În formula am învins, complementul direct nu este necesar, identitatea adversarului sau natura situaţiei dificile fiind recuperabile din context. Spre deosebire de a învinge, verbul a înfrînge nu se foloseşte ca intranzitiv sau în construcţie absolută, fiind întotdeauna necesară prezentarea adversarului sau a obstacolului. Ciudăţenia exclamaţiei am înfrînt provine, aşadar, din încălcarea unei norme gramaticale care reflectă pur şi simplu uzul curent; şocul nu este totuşi foarte mare, pentru că sinonimia (parţială) dintre a învinge şi a înfrînge îl atenuează. Efectul ironic al formulei are însă şi o altă cauză: conotaţiile pozitive ale verbului a învinge sînt întărite de derivatul său învingător, fără corespondent în cazul lui a înfrînge; de la acesta din urmă nu s-a impus vreun derivat nume de agent, ci doar unul de acţiune, desemnînd efectul negativ: înfrîngere. În opoziţie cu victoria, care descrie situaţia din perspectiva învingătorului, înfrîngerea o prezintă mai ales din punctul de vedere al învinsului (în mod prototipic, cineva suferă o înfrîngere). Dincolo de asimetrii, derivatele şi cuvintele din aceeaşi sferă sînt clar polarizate semantic. Declaraţia am înfrînt! nu e doar o abatere de la uzul gramatical, ci, mai ales, un joc de cuvinte, prin care se evocă situaţia opusă – de înfrînt, de subiect (pasiv) al unei înfrîngeri.

Internetul oferă multe exemple de folosire ironică a formulei: în politică, dar şi în sport sau în situaţii cotidiene – „Am înfrînt! Dorel basculează pămîntul cu tot cu basculantă“ (adevarul.ro); „Gata fraţilor! Am înfrînt! Am ieşit primul la triatlon. Primul din coadă!“ (spanac.eu); „Eu am fost la «vînătoare» de ghiocei ieri (în pădure la Băneasa) dar am înfrînt. Nu-s decît nişte moţuri verzi abia iţite“ (informal.ro). Unii autori marchează abaterea şi ironia prin ghilimele – „«Am înfrînt» şi la Rovinari“ (tvmures.ro, 22.02. 2010) –, dar cei mai mulţi mizează pe dezambiguizarea în context. Jocul de cuvinte ironic pare a fi destul de nou şi nu e limpede dacă a apărut ca deviere intenţionată sau prin valorificarea unei erori iniţiale. S-a răspîndit la un moment dat prin anumite polemici politice – „«Cei doi colideri (....) pot să spună veseli şi senini: Am înfrînt», a conchis G.“ (cotidianul.ro, 28.11.2011) –, dar primele atestări jurnalistice par ceva mai vechi: „Comandantul G.: «Am înfrînt!»“ (bzb.ro, 2007).

Ambele verbe sînt de origine latină: a învinge continuă (cu un prefix intensiv) verbul latinesc vincere, din familia lexicală a căruia provin mai multe împrumuturi culte tîrzii (invincibil, victorie etc.). A înfrînge (din lat. infrangere) diferă formal doar prin prefix de a frînge (lat. frangere); dincolo de diferenţele semantice, e posibil ca asocierea cu a frînge să-i confere lui a înfrînge mai multă concreteţe decît sinonimului a învinge. Şi infrangere/infringere se află la originea unor termeni moderni, de la infracţiune, împrumut cult din franceză şi latină, la recentul infringement, termen juridic preluat din engleză. În româna mai veche, concurenţa dintre a învinge şi a înfrînge era pusă în umbră de răspîndirea unui al treilea verb, de origine maghiară – a birui; între timp, acesta a ieşit din uzul curent, păstrîndu-se aproape numai în contexte arhaizante, istorice şi religioase.

Chiar dacă nu conştientizează toate diferenţele istorice, de construcţie şi de semantică, vorbitorii actuali exploatează, prin jocul de cuvinte ironic, unele dintre cele mai subtile mecanisme ale limbii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
O presupusă relație a lui Donald Trump cu Miss Moscova, menționată într-un raport al Senatului SUA
Un episod vechi, dar nerezolvat, revine în atenție după ce presa americană a redescoperit un fragment controversat dintr-un raport de 1.000 de pagini al Comisiei pentru Informații a Senatului SUA, redactat în urmă cu patru ani sub supravegherea senatorului republican Marco Rubio.
dragos anastasiu facebook png
Un senator PSD cere demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, în urma acuzațiilor privind o presupusă mită oferită unui inspector ANAF
Declarația vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Dragoș Anastasiu, vicepremier și om de afaceri, ar fi oferit, în perioada 2009–2017, foloase necuvenite inspectorului ANAF Angela Burlacu.
consiliere-imprumut-credit-ipotecar
ANALIZĂ De la 3 la 2 camere: TVA-ul mai mare le reduce opțiunile familiilor la început de drum
O familie tânără care voia să-și ia un apartament de 3 camere își va permite doar unul cu două camere după data 1 august când TVA va crește de la 19% la 21% pentru apartamentele noi, susțin contabilii.
25 iulie: Mata Hari este găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei jpeg
25 iulie. Ziua când cunoscuta spioană și curtezană Mata Hari a fost condamnată la moarte
Pe 25 iulie 1917, Mata Hari a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi. În ziua de 25 iulie 1943, Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, l-a destituit pe dictatorul fascist Benito Mussolini.
pamela anderson liam neeson profimedia (1) jpg
Pamela Anderson și Liam Neeson se iubesc pe ecran, dar și în viața reală? Actorul a rămas văduv în urmă cu 16 ani
În ultima vreme, Pamela Anderson (58 de ani) și Liam Neeson (73 de ani) au stârnit numeroase speculații după aparițiile lor apropiate și gesturile tandre de la evenimentele de promovare ale noului film în care joacă împreună. Zâmbete complice, atingeri discrete și chiar un sărut pe obraz la premiera
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Franța va recunoaște oficial Palestina ca stat în septembrie. Macron: „Poporul nostru vrea pace în Orientul Mijlociu”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi că Franța va recunoaște oficial statul Palestina, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc în luna septembrie la New York.
horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop vineri, 25 iulie. Evenimente neașteptate pentru nativii unei zodii
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 25 iulie.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Ghid de supraviețuire în afaceri. Ce măsuri pot fi luate pentru a evita insolvența
Economia românească trece printr-o perioadă marcată de incertitudine, creșteri ale costurilor și o presiune constantă pe marjele de profit. În astfel de vremuri tulburi, riscul de insolvență a devenit o amenințare palpabilă pentru companii de toate dimensiunile.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, promite protecţie tuturor ungurilor condamnaţi penal în afara Ungariei jpeg
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: „Nu ne putem imagina o istorie care să contravină intereselor UDMR-ului”
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat că Guvernul de la Budapesta nu va adopta nicio decizie politică legată de România care să contravină intereselor UDMR și ale comunității maghiare de peste hotare.