Eu, turistul

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Invizibilii jpeg

Sînt o rasă anume. Mă trag din triburile celor mai îngrozitori războinici. De pildă, o să-ți invadez mai întîi insula. O să vin cu toate neamurile, cu veri, unchi și cumnați, și o să avem cu toții o liotă de copii. Copiii mei or să răcnească dis-de-dimineață și or să urle că nu vor oul fiert pe care mi-l oferi la micul dejun sau or să urle că-l vor atunci cînd nu este. Or să sară cu zgomot în piscină și or să chirăie neîntrerupt cu gurile lor roz mînjite cu piure de morcovi. Or să alerge ca bezmeticii pe plajă și or să împroaște cu nisip alți invadatori. Căci eu, turistul, îmi voi urî semenii mei.

Deși vă călcăm pămînturile în grup, să știți că nu ne suportăm unii pe alții. Românii vor fugi cu ură și disperare de alți români. Englezii de englezi, nemții de nemți. Ție oricum nu-ți pasă pentru că știi că, deși nesuferiți ca muștele, o să cheltuim bani pe aici, o să-ți bem vinul, o să-ți mîncăm mîncarea, o să-ți ocupăm casele.

Ai să suporți în schimb tîrșîitul enervant al șlapilor mei – ăsta e semnalul nostru de luptă, ăsta e blazonul nostru de pe flamură: doi șlapi încrucișați deasupra cărora stă, neobosit, un chilot de baie. Pentru că, să știi, ne ieșim din minți atunci cînd plecăm de acasă. Umblăm în cele mai improbabile ținute în cele mai nepotrivite locuri. Vom veni să mîncăm goi, cu burțile păroase pe afară, cu tatuajul pe care scrie Cami pe ele. O să intrăm așa și în magazinele tale. Și, în general, o să ne vezi așa prin tot orașul. Noi, cu femeile noastre în chiloți, ne vom arăta fără de rușine pulpele gelatinoase, cururile grase, sînii lăsați, secați de ani și de gurile pofticioase ale copiilor noștri.

Să mai știi că eu, turistul, nici nu sînt teribil de inteligent. Îmi fac singur vacanța-invazie, la care am visat tot anul, un calvar. Sînt încruntat tot timpul, țip la femeile și la copiii mei, voi fi într-o continuă vînătoare după un loc mai bun la masă, pe plajă, pe stradă. Voi căra ca un catîr toate uneltele unui invadator. Prosoape de baie, umbrele, loțiuni de plajă, pălăriuțe și sticle cu apă. Voi asuda în insula asta minunată a ta și n-o să mă pot uita la albastrul mării tale pentru că sînt mult prea hăituit. Și al dracului de furios.

Probabil că rîzi amarnic de mine atunci cînd mă vezi așa. Te întreb cum se ajunge pe plaja aia despre care toată lumea a citit că e, probabil, cea mai frumoasă din lume. Cu toții vrem să ajungem acolo. Sîntem batalioane, formații, companii, plutoane care curgem într-acolo, un fluviu de soldați, un șir de furnici colorate care coboară greu o scară abruptă spre rai. Raiul e mărginit de-a stînga și de-a dreapta de stînci colosale albe și roșietice. În îmbrățișarea lor stă plaja, nisipul și golful cu cele mai incredibile nuanțe de albastru și verde. Ne-am proptit cu toții carele de luptă acolo. Umbrelele, apele, loțiunile, copiii. Stăm umăr la umăr, plaja e mică, invadatorii – mulți. Locul e prea frumos să fie adevărat, dar cine să-l observe? Sîntem prea ocupați să ne enervăm unii pe alții și să vedem raiul ăsta doar prin camera telefonului. Pentru că e musai să faci poze. Altfel cum naiba să-ți tihnească? În rai se face din ce în ce mai cald. Asudăm în soarele ăsta neobosit, sub umbrelă e ca într-un cazan în care fierbe apă, pielea e lipicioasă de la cremele cu care ne-am dat, nisipul s-a lipit și el de noi și aproape că stăm la rînd să intrăm în apele tale incredibil de albastre. E chinuitor, n-am de unde să-mi cumpăr o apă rece, aia pe care am adus-o a fiert, dar eu, turistul, am citit pe toate blog-urile că aici e cel mai frumos loc de pe pămînt. Așa trebuie. Paradisul ăsta e un iad pe care îl voi lăuda la rîndul meu.

Tu rîzi de mine, barbarul. Și e evident că te și enervez. O să-ți las toaletele murdare, înfundate cu hîrtie, o să stau cu picioarele pline de nisip pe scaunele tale, o să-ți las plaja plină cu mucuri de țigară și șervețele în care am suflat mucii copiilor mei. Sînt cea mai nasoală specie de invadator. Te-am cucerit și pe tine. Rămîne în urma mea, înfipt în insula ta, drapelul cu șlapii încrucișați pe el. Atîrnă bleg, nu e nici o boare de vînt. E liniște. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.