Doi ani de la Brexit

Mihai VASILESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
Doi ani de la Brexit jpeg

Am primit textul de mai jos din partea unui coleg de liceu și bun prieten, care trăiește de mult în Marea Britanie. Cifrele și procentele pot părea fastidioase, dar mi se par un excelent prilej de reflecție despre ideea de „referendum“, despre „democrație“, „popor“, „opinie publică“ etc . Îl propun deci cititorilor Dilemei vechi, cu certitudinea că vor fi la fel de sensibili ca și mine la iradierea colaterală și subtextuală a analizei. (Andrei Pleșu)

Sîmbătă, 23 iunie, s-au împlinit doi ani de la referendumul privind așa-numitul Brexit. Aniversarea va fi pentru mulți, în Marea Britanie și nu numai, un nou prilej de meditație asupra acelui eveniment crucial.

În ce mă privește, această aniversare m-a determinat să privesc din nou, cu un ochi proaspăt, datele statistice referitoare la votul din acest referendum. Am constatat că trecerea timpului a conferit o nouă semnificație acelor date și că pot fi trase noi concluzii, care pentru mulți pot fi cu totul surprinzătoare.

Să examinăm principalele date:

● Rezultatele: voturi pro-Brexit – 17.410.742; voturi anti-Brexit – 16.141.241; total: 33.551.983; diferență în favoarea Brexit – 1.269.501 voturi.

Concluzie: Dacă 634.750 de alegători din peste 33,5 milioane ar fi votat invers, nu am fi avut Brexit.

● Voturile pe grupuri de vîrstă:

● 18-24 ani: 25% pro-Brexit; 75% anti-Brexit (observăm că trei sferturi din totalul acestor tineri au votat pentru rămînerea în Uniunea Europeană)

● 25-49 ani: 44% pro-Brexit; 56% anti-Brexit

● 50-64 ani: 56% pro-Brexit; 44% anti-Brexit

● 65+ ani: 61% pro-Brexit; 39% anti-Brexit

Concluzie: Unul dintre factorii principali care au contat în victoria celor pro-Brexit a fost legat de vîrsta alegătorilor. Un al doilea factor a fost însă proporția în prezentarea la vot.

● Prezentarea la vot pe grupuri de vîrstă (cifre finale, după corecții asupra evaluărilor inițiale):

● 18-24 ani: 64% din alegătorii înregistrați – o proporție considerabil mai mare decît cea evaluată inițial și care contrazice afirmația celor pro-Brexit că tinerii nu ar fi interesați de chestiunile privind prezența în UE

● 25-39 ani: 65% din alegătorii înregistrați 

● 40-54 ani: 66% din alegătorii înregistrați

● 55-64 ani: 74% din alegătorii înregistrați

Tendința devine deja clară, dar ce urmează este de-a dreptul uimitor:

● 65+ ani: 90% din alegătorii înregistrați

Concluzie: Votul celor în vîrstă de 65+ apare de foarte mare importanță.

● Pentru a vedea însă cît de important a fost cu adevărat votul celor de vîrstă 65+, trebuie să cunoaștem numărul real al persoanelor din acest grup de vîrstă care au votat la referendum. Chiar în absența unei cifre oficiale în acest caz, numărul poate fi estimat cu un grad acceptabil de acuratețe. Se știe, din cifrele oficiale, că în referendum au votat circa 33,6 milioane de persoane și că aceasta a reprezentat circa 72,2% din numărul total al alegătorilor înregistrați. Deducem, de aici, că numărul total al alegătorilor înregistrați a fost de circa 46,5 milioane. Populația Marii Britanii în 2016 a fost de circa 64,5 milioane, numărul persoanelor sub 18 ani a fost de circa 14,5 milioane, deci numărul persoanelor peste pragul vîrstei de votare a fost de circa 50 de milioane. Numărul total al persoanelor de vîrstă 65+ în Marea Britanie, în 2016, a fost de circa 10,5 milioane. Astfel, proporția celor peste 65 de ani în totalul populației de vîrstă care ar permite votarea a fost de circa 21%. Dacă presupunem aceeași proporție în numărul total al alegătorilor înregistrați, găsim numărul alegătorilor înregistrați de vîrstă 65+ ca 21% din 46,5 milioane, adică 9,76 milioane. (Să observăm că acest număr reprezintă o subestimare, fiindcă este mai probabil decît media, ca persoanele peste 65 de ani să fie înregistrate ca alegători.) Întrucît se știe că în grupul de vîrstă 65+ au participat la vot 90% din numărul alegătorilor înregistrați, rezultă că numărul alegătorilor din acest grup de vîrstă care au votat a fost de circa 8,78 milioane. Deci, peste un sfert din totalul celor care au votat în referendumul asupra Brexit au fost în vîrstă de peste 65 de ani.

● Putem examina acum o cifră și mai semnificativă: diferența dintre numărul de voturi pro și anti-Brexit în acest grup de vîrstă. Conform cifrelor din paragraful 2, 61% din alegătorii peste 65 de ani au votat pentru Brexit, deci 61% din circa 8,78 milioane, adică circa 5,35 milioane. Rezultă că circa 3,43 milioane de alegători de vîrstă 65+ au votat anti-Brexit și, deci, diferența dintre votanții pro și anti-Brexit în acest grup de vîrstă a fost de 1,92 milioane. Acest număr este semnificativ mai mare decît diferența totală de aproximativ 1,27 milioane între voturile pro și anti-Brexit în toate grupurile de vîrstă. Ceea ce înseamnă că întreaga diferență în numărul de voturi care a dus la victoria susținătorilor Brexit în referendum ar putea fi atribuită, în principiu, votanților în vîrstă de peste 65 de ani. Cît despre numărul de circa 635.000 de voturi, menționat în paragraful 1 ca înclinînd balanța în acest referendum, toate acele voturi ar putea fi cu atît mai mult atribuite, în principiu, alegătorilor în vîrstă de peste 65 de ani.

● În fine, să aruncăm o privire asupra datelor statistice referitoare la mortalitatea în Marea Britanie.

În cei doi ani 2016 și 2017, numărul de decese în Marea Britanie a fost, respectiv, de 595.659 și 605.879; aceasta înseamnă un total de 1.201.538 de decese, adică aproximativ 1,2 milioane. Din iunie 2016, cînd a avut loc referendumul, și pînă acum au trecut exact doi ani, și putem presupune că numărul total de decese în acești doi ani este de asemenea în jur de 1,2 milioane. Potrivit datelor statistice, numărul de decese atribuite altor cauze decît bolilor și vîrstei înaintate nu a depășit 100.000 pentru doi ani. Deci ar rămîne 1,1 milioane de decese atribuite diverselor boli și vîrstei înaintate. Conform curbelor statistice oficiale, considerabil mai mult de 60% din decese au loc peste vîrsta de 65 de ani. Chiar și cu limita inferioară de 60%, putem conchide că cel puțin 660.000 de persoane peste 65 de ani au decedat în ultimii doi ani de la referendum. Ceea ce ne permite să spunem că, în principiu, toți cei 635.000 de alegători care au contat pentru înclinarea balanței în referendum ar putea să fi murit deja, de atunci.

Desigur, concluzia nu e corectă din punct de vedere strict logic, dar ea reprezintă un caz elocvent de „mod în care pot fi privite lucrurile“. Marea Britanie este încă în Uniunea Europeană, procesul legat de finalizarea Brexit-ului va mai dura peste un an și consecințele sînt încă neclare.

Cîți alții dintre votanții Brexit nu vor mai apuca să vadă primele consecințe reale ale votului lor? 

Mihai Vasilescu este jurnalist stabilit la Londra.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.