De ce nu se suie bunica în Uber

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Invizibilii jpeg

„…Și jocurile alea ca să facă din oameni roboți. Sta-aaai și te uiți toată ziua în telefon sau în tabletă, ce-o fi, nu mănînci, nu bei, Doamne ferește de ce-o mai fi. Cu societatea asta informațională…“

Cînd zice „societatea informațională“ rotunjește mai mult cuvintele și le apasă în dicție perfectă. E îmbrăcată lejer, de-o plimbare; pălărie de soare cu niște motocei croșetați pe o parte a borului, bluzică albă cu broderie spartă pe la guler și pe piepți, pantalonii ăia enigmatici care îmbracă trei sferturi din doamnele în vîrstă din România, nici pînă la glezne, nici pînă la genunchi, niște falduri largi care se opresc indecis cam la trei sferturi de gambă. Sandale comode peste un soi de șosete subțiri, de culoarea pielii, care îmbracă doar laba piciorului.

Zice rotund „societate informațională“ și mîngîie creștetul nepotului care stă lîngă ea – o statuie a nefericirii. Cineva i-a pieptănat lins părul blonziu într-o parte. Din freza cuminte sar nestăpînite niște smocuri de păr. E tăcut și cuminte, bunică-sa îl mîngîie pe cap în timp ce vorbește cu străinii prin autobuz – că unde o să ajungă lumea asta, dar uite nepotul nu e chiar pierdut, învață bine, mai citește o carte și are ore bine stabilite cînd e lăsat să stea pe tabletă.

Probabil că în acel moment băiețelul urăște pe toată lumea. Și pe bunică-sa care-i tot îndreaptă freza aia oribilă, și pe doamna necunoscută care stă pe scaunul de vizavi și dă din cap politicoasă în fața bătrînei care a ales-o imediat partener de conversație. Viața lui mică e de rahat, dar încă n-are de ales. Se uită pe geam afară, fața lui îngustă și palidă – un oval stins în 368-ul unui București indiferent.

Între el și bunică-sa e o puternică legătură de sînge și, neîndoios, dragoste. Dar el ar vrea să se facă youtuber, ca Stinky, Minky, ăia la care se tot uită cînd apucă. Unul dintre ei se filmează în timp ce se uită la diverse videoclipuri pe care le comentează și apoi pune filmul pe net. OK, comentează e mult spus. La care reacționează. Adică își pune telefonul pe rec în timp ce se uită la un clip cu doi tipi grași care cîntă hip-hop, iar în jurul lor o grămadă de fete frumoase bîțîie din fund și din coapse, din mîini și din cap. În timp ce se uită la clip, youtuber-ul ăsta face grimase, încearcă să imite mișcările fetelor și face tot soiul de comentarii care se vor haioase, dar se prăvălesc penibil într-un umor ușor agramat. Dar e fascinant. Omul are peste un milion de follower-i și numărul lor crește. Iar nepotul bunicii din autobuz ar vrea să facă și el asta. Sau să se filmeze cum joacă Minecraft și să pună treaba asta pe net pentru ca alții să se uite cu orele la cum joacă el Minecraft. Sau să se uite fascinat cum niște adolescenți sud-coreeeni bagă în ei cu bețișoarele găleți de mîncare într-un fad care se numește Mukbang. Înțelegi ce spun eu aici, bunico?

Chiar dacă nu, să știi că la asta mă gîndesc atunci cînd mă duci și mă iei de la engleză, de la bazin sau de la karate. Eu, încă prea mic ca să ies din freza asta impusă, și tu, cu pantalonii tăi caraghioși, sîntem la lumi distanță, mamaie. Tu cu rujul ăla roz-prăfuit din anii ’70, cu sprîncenele încă desenate subțire în creion peste cît a mai rămas din sprîncenele tale adevărate, tu, care le știi pe toate împotriva mea, care încep să le știu pe toate, mamaie. Mai ții minte cînd erau mama și tata plecați și ne-au chemat un Uber ca să ajungem la doctor și tu ai vrut să te sui în toate mașinile care veneau pe stradă? N-ai înțeles conceptul, bunico, și mă faci de rîs.

Spui că o să ne robotizăm cu toții, dar uite cum ai stat tu cu ochii lipiți de televizor cînd prezentatoarea ta preferată de la știri a intervievat un robot. O roboată, una Sophia. Și ce ți-a mai plăcut cînd prezentatoarea ta n-a găsit altceva mai inteligent de făcut decît să pună roboata să zică „Bună seara, România“. Și s-o întrebe pe aia cum doarme. Recunoaște că te-ai distrat. Dar, na, poate că între noi nu se cască o lume întreagă, chiar dacă ne iubim. Ci două. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.