Copiii de lîngă noi

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Copiii de lîngă noi jpeg

Cazul copiilor agresați sexual la București zilele trecute a stîrnit, pe bună dreptate, indignarea publică și vigilența presei. Au fost mobilizate echipe nenumărate de polițiști, au fost puse în circulație informații despre chipul agresorului și locul faptei, rețelele de socializare au intrat în alertă. Psihologi, psihologi criminaliști, psihiatri, pedagogi au lansat, în mass-media, mesaje clare despre detectarea abuzurilor, despre prevenție, despre consilierea post-traumatică etc. Agresorul a fost prins. Solidaritatea bucureștenilor în fața răului a fost impresionantă.

La fel de impresionante sînt însă și statisticile referitoare la numărul copiilor abuzați în România. Sînt mulți, foarte mulți. Iar acest moment este unul numai bun să ne amintim că mii de copii sînt încă în pericol. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor a publicat pe site-ul propriu cifre cutremurătoare: în primele șase luni ale anului trecut existau înregistrate aproape 8000 de cazuri de abuz, neglijare, exploatare. Din ele, 417 cazuri de abuz sexual, 30 de cazuri de exploatare sexuală, 86 de exploatare pentru comitere de infracțiuni, 584 de cazuri de abuz fizic. Sînt cifre care cer programe substanțiale de protecție, educație, informare. Sînt cifre care ne spun că stăm prost în privința a tot ce înseamnă protecția drepturilor copiilor.

Avem nevoie de mai mulți (și mai bine plătiți) asistenți sociali și consilieri psihologici în zonele sărace, în școli, în spitale. În luna ianuarie 2016, postul de televiziune Digi24 dezvăluia statistici incredibile despre situația sprijinului oferit de stat cazurilor sociale: doar unul din patru asistenți sociali are acte în regulă pentru a exercita această meserie. În România ar fi nevoie de încă 11.000 de profesioniști pentru a se asigura serviciul conform standardelor Uniunii Europene. Un asistent social are în grijă aproximativ 4000 de persoane, în timp ce în Suedia raportul este de 1 la 300. Aproape 20% din asistenții sociali au absolvit doar liceul. Doar 30% din comunități au înființate servicii de asistență socială, deși legea impune tuturor administrațiilor locale să le aibă cuprinse în schema de funcționare.

Avem nevoie, în școli, de ore speciale dedicate educației sexuale, educație care, printre altele, îi poate ajuta pe copiii și adolescenții noștri să se protejeze în fața pericolului, să detecteze din timp semnele unui potențial abuz, să afle pe cine să informeze atunci cînd se simt amenințați. Acest tip de educație nu poate fi lăsat doar pe umerii cîtorva ONG-uri care, cu bani puțini și cu eforturi mari, se străduiesc să facă ceea ce școala, Ministerul Educației și, în unele cazuri, părinții nu știu, nu vor sau nu pot să facă. Știu că există multe asociații care se opun acestui tip de educație în școli, cu următorul argument: sexualitatea este o problemă de intimitate familială, doar părinții au dreptul să decidă felul în care copiii lor vor afla despre ea. În România însă, există, din păcate, mulți, foarte mulți copii și adolescenți pentru care sexualitatea apare, în viața lor, abrupt, abuziv, violent, ca un coșmar. (Uneori chiar în ambianța familială.)

Avem nevoie ca dascălii, comunitatea, medicii, polițiștii să se simtă responsabili în fața oricărui tip de abuz, așa cum în mod excepțional au făcut-o, de curînd, la București. Sînt nenumărate cazurile în care vecinii află stupefiați grozăviile care se întîmplau, ani la rînd, dincolo de gardul curții lor. Sau, mai grav, știau ce se întîmplă, dar habar nu aveau cum să acționeze.

Vorbeam la începutul articolului de cazul agresiunii din București. Să nu-l lăsăm să treacă, uitînd de el, ca și cum nu ar fi decît o știre senzațională între mii de alte știri senzaționale. Să transformăm indignarea, coeziunea, grija pentru copii, atenția la cel de lîngă noi, manifestate din plin în aceste zile, în responsabilitate. 

Maria Iordănescu este psiholog.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.