Conspirația bețivanilor

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Invizibilii jpeg

Nu știu cum se face că, în week-end-ul care abia trecu, o înlănțuire de coincidențe, fapte și o bizară propensiune mentală izvorîtă din alienarea noastră comună din aceasta perioadă mă făcu să văd, citesc și să mă gîndesc la diversele forme și semnificații ale beției. Beție din aia cu alcool, nu de cuvinte, așa cum arată fraza mea, cea de mai sus.

Toată chestiunea a început cu Fiesta lui Hemingway pe care am redescoperit-o și apoi am așezat-o inconștient lîngă Craii lui Mateiu Caragiale. Am zis că o răsfoiesc din nou, după mulți-mulți ani, dar a rămas așa, în suspensie, pînă puțin mai tîrziu. Am recitit în cele din urma prima parte a Fiestei, capitolul parizian, în care grupul de expați americani își pierde timpul și mințile din crîșmă-n crîșmă în stilul despuiat de adjective și eliptic al lui Hemingway de care mi se făcuse cumva dor. O pregătire pentru dezmățul spaniol care va să vină. Se bea whisky, vin, rachiu de vin, pernod, șampanie, bere, absint, lichior, coniac și cîte altele. Te doare ficatul de la primele douăzeci de pagini. Iar inima îți e frîntă metodic, telegrafic, pînă la capăt, precum taurului din arenă înjunghiat în piept.

Mi-a atras apoi atenția serendipitatea cu care am așezat Fiesta lîngă Crai. Brusc, amîndouă mi s-au părut în același timp teribil de diferite și incredibil de apropiate. Așa că o luai și pe aceasta la răsfoit încă o dată. Și la Mateiu Caragiale cei patru beau și mănîncă necontenit prin birturile și locantele bucureștene învîrtoșați și ațîțați de teribilul, neobositul Gorică Pirgu. Se mănîncă borșuri grase și se beau țuici într-o revărsare apocaliptică de adjective și alean levantin și de apusuri putrede. Căci Mateiu ne place tuturor, așa e. Cum le meremetisește el pe toate ca aici, de pildă: „În schimb, Pirgu ajungea să se mire el singur cît era de patriot şi nu pot să uit cum, mergînd o dată să-l iau de la o adunare de cioclovine îmbrăcate toate în port naţional, dar fără a vorbi una boabă româneşte, m-am crucit şi eu, ca de altă aia, cînd l-am văzut, dulce păstoraş al Carpaţilor, cu cavalul în brîu, învîrtind o bătută zuralie cu teozoafa Papura Jilava”. În trecăt fie zis, din una în alta m-am apucat să citesc și puțină critică literară și mi-am adus aminte de răceala absolută care mă cuprinde în fața textelor în care autorii vor să se audă mai degrabă pe ei înșiși.

Ca cercul ăsta al destrăbălării artistice să se închidă complet, întîmplarea a făcut ca o prietenă să-mi recomande un film danez căruia i s-a dat drumul prin toamna anului trecut, făcut de Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen în rol principal. Îi spune Another Round și se bea apocaliptic și aici. Pe scurt – patru profesori de liceu testează o teorie potrivit căreia ființa umană s-a născut cu două pahare de vin în minus în sistem. Iar nivelul ar trebui menținut printr-un consum constant de alcool. Evident că totul o ia razna, un om moare, dar rămîne în final o rază suspendată de speranță, iar cîteva scene sînt de un umor teribil. O să vedeți acolo rememorate și celebra sciatică a fostului președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker alături de poticnelile bahice ale lui Boris Elțîn.

Așa că s-a băut atît de mult alcool artistic în îndeletnicirile mele (culte) de sfîrșit de săptămînă, că a trebuit să mă gîndesc la toate tipurile de bețivi și beții pe care le-am întîlnit, la toate crîșmele în care n-am mai călcat și la toate discuțiile aplicate sau razna iscate din toate aceste întîlniri. Bețivul demn, abțiguit scîndură, care nu supără pe nimeni. Trotilatul plîngăcios care pupă umed pe toată lumea. Răvășitul agresiv care are întotdeauna ceva de obiectat. Implacabilul care, oricît și oricîte ar turna pe gît, reușește să fie treaz și să articuleze impecabil, ba chiar să-ți povestească crud cele de nepovestit întîmplate în seara de dinainte. Măscăriciul care pocnește de optimism și spune bancuri răsuflate la toată lumea. În fine, cronicul pe care-l vezi doar două ore treaz pe zi și atuncea parcă nu e el. Un lucru e important – a se consuma cu măsură. Fie ea și literară.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.